ΚρήτηΤοπικές Ειδήσεις

Σοκ από έρευνα στις ΗΠΑ: Συνδέει την κατανάλωση φθορίου στο νερό με αύξηση 500% των περιστατικών αυτισμού (graph)

Τα παιδιά που ζουν σε νοικοκυριά με πόσιμο νερό που έχει υποστεί επεξεργασία με φθόριο φαίνεται να διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο αυτισμού, σύμφωνα με μια νέα, σοκαριστική μελέτη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν έξι φορές υψηλότερα ποσοστά διάγνωσης διαταραχής αυτιστικού φάσματος (ASD) σε παιδιά που εκτέθηκαν πλήρως στο φθόριο, σε σύγκριση με εκείνα που δεν κατανάλωναν τέτοιο νερό.

Η μελέτη, που έγινε από την μη κερδοσκοπική ερευνητική ομάδα Institute of Chronic Illnesses Inc. στο Μέριλαντ, εξέτασε ιατρικά αρχεία από το 1990 έως το 2012 για περισσότερα από 73.000 παιδιά στη Φλόριντα κατά τα πρώτα δέκα χρόνια της ζωής τους.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν συγκλονιστική αύξηση 526% στον κίνδυνο αυτισμού για παιδιά με πλήρη πρόσβαση σε φθοριωμένο νερό, συγκριτικά με όσα δεν είχαν καμία έκθεση.

Παρατηρήθηκε επίσης αύξηση στον κίνδυνο νοητικών αναπηριών (102%) και αναπτυξιακών καθυστερήσεων (24%) σε κομητείες της Φλόριντα που χρησιμοποιούν φθόριο στο πόσιμο νερό.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το φθόριο ίσως συνδέεται με τον αυτισμό και άλλες νευρολογικές διαταραχές, επειδή μπορεί να προκαλεί στρες στα εγκεφαλικά κύτταρα και να επηρεάζει την ανάπτυξή τους.

Ο Υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ,  είναι ανοικτά αντίθετος στην πολιτική χρήσης φθορίου και ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι σκοπεύει να ζητήσει επίσημα από το CDC να σταματήσει τη σύσταση για προσθήκη φθορίου στα δημόσια συστήματα ύδρευσης.

Το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών   και ο RFK Jr.  δεν σχολίασαν τη μελέτη, ωστόσο μια ειδικός εξέφρασε τον σκεπτικισμό της για την αξιοπιστία της νέας μελέτης.

Ιστορικό και αντίλογος

Το φθόριο προστίθεται στο πόσιμο νερό στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1940 και θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες ιατρικές επιτυχίες του 20ού αιώνα, μειώνοντας δραστικά τη φθορά των δοντιών — ιδίως στα παιδιά.

Περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού των ΗΠΑ έχουν πρόσβαση σε φθοριωμένο νερό.

Το φθόριο είναι ορυκτό που βρίσκεται στο έδαφος, στα πετρώματα και στο νερό. Ενισχύει την αντοχή των δοντιών στα οξέα, προλαμβάνει τη διάβρωση από βακτήρια και αναπληρώνει τα ορυκτά στο σμάλτο.

Ωστόσο, ο Κένεντι και άλλοι εκφράζουν όλο και περισσότερες αντιρρήσεις, επικαλούμενοι ενδείξεις ότι μπορεί να επηρεάζει την εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών.

Μια κρατική ανασκόπηση το 2023 διαπίστωσε ότι υψηλότερα επίπεδα φθορίου στο νερό σχετίζονταν με πτώση του IQ κατά έως και 5 μονάδες. Η μελέτη δεν συσχέτιζε άμεσα το φθόριο με τον αυτισμό.

Η νέα έρευνα, δημοσιευμένη στο BMC Pediatrics, εξέτασε πώς το φθόριο στο νερό επηρεάζει την οδοντική υγεία και την εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών.

Ο  καθηγητής Μαρκ Γκάιερ, πρώην ερευνητής στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, εστίασε σε 73.254 παιδιά, τα οποία παρακολουθούνταν από τη γέννηση έως τα 10 τους χρόνια. Τα παιδιά επισκέφθηκαν γιατρό τουλάχιστον 10 φορές και ζούσαν σε μία από τις 67 κομητείες της Φλόριντα.

Η ομάδα χώρισε τα παιδιά σε δύο ομάδες:

  • 25.662 παιδιά με πλήρη έκθεση σε φθοριωμένο νερό (άνω του 95% των κατοίκων είχαν πρόσβαση σε φθόριο για όλη τη δεκαετία)
  • 2.509 παιδιά που ποτέ δεν κατανάλωσαν φθοριωμένο νερό

Στην ομάδα χωρίς φθόριο καταγράφηκαν μόλις 5 περιπτώσεις αυτισμού, ενώ στην ομάδα με πλήρη έκθεση καταγράφηκαν 320 διαγνώσεις αυτισμού.

Οι Γκάιερ – πατέρας και γιος – έχουν δημοσιεύσει στο παρελθόν μελέτες που συνδέουν τα εμβόλια με τον αυτισμό, και οι οποίες έχουν επικαλεστεί από τον Κένεντι.

Σύμφωνα με την Washington Post, ο Ντέιβιντ Γκάιερ ο νεότερος προσλήφθηκε πρόσφατα στο HHS ως αναλυτής δεδομένων, με αρμοδιότητα την έρευνα για τη σύνδεση εμβολίων και αυτισμού. Σημειώνεται πως πριν από πάνω από δέκα χρόνια, του είχε ασκηθεί πειθαρχική δίωξη για άσκηση ιατρικής χωρίς άδεια στο Μέριλαντ.

ΓΡΑΦΙΚΟ ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΧΩΡΕΣ

Αμφιβολίες και κριτική από ειδικούς

Παρόλο που η ομάδα βρήκε 70% μείωση στη φθορά των δοντιών στην ομάδα με φθόριο, η ίδια ομάδα βρήκε ταυτόχρονα σημαντικά αυξημένους κινδύνους για αυτισμό, νοητικές αναπηρίες και αναπτυξιακές καθυστερήσεις.

Ωστόσο, η μελέτη δεν αποδεικνύει άμεση αιτιώδη σχέση, αλλά συσχετισμό.

Η Φέιθ Κόλμαν, οικογενειακή ιατρός και ανεξάρτητη ιατρική δημοσιογράφος, δήλωσε ότι η μελέτη παρουσιάζει πολλούς περιορισμούς, όπως:

  • Δεν είναι γνωστό πόσο φθόριο κατανάλωνε κάθε παιδί
  • Δεν εξετάστηκε γενετικό υπόβαθρο ή προδιάθεση για ASD

«Είμαι σκεπτική για την εγκυρότητα της μελέτης», δήλωσε η Κόλμαν. «Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τις συνήθειες κατανάλωσης νερού των συμμετεχόντων.»

Η γιατρός σημείωσε επίσης ότι οι γιατροί συνταγογραφούν ταμπλέτες φθορίου για παιδιά που πίνουν νερό από πηγάδι, κάτι που μπορεί να αλλοιώσει τα δεδομένα.

Η Κόλμαν αμφισβήτησε επίσης τη μέση ηλικία διάγνωσης στην έρευνα: αν και ο αυτισμός εντοπίζεται συνήθως μεταξύ 1-2 ετών, η μελέτη ανέφερε μέση ηλικία διάγνωσης τα 6,13 έτη.

Παρά τις αντιρρήσεις της, η γιατρός υπερασπίστηκε τη χρήση φθορίου: «Το φθόριο πρέπει να προστίθεται στο πόσιμο νερό για τα οδοντικά του οφέλη, τα οποία έχουν τεκμηριωθεί σε πολλές μελέτες», δήλωσε.
«Η καλή στοματική υγεία είναι ζωτικής σημασίας για τη γενική υγεία και σχετίζεται άμεσα με τη θρέψη των παιδιών.»

Η συζήτηση συνεχίζεται

Στις ΗΠΑ, 1 στα 36 παιδιά διαγνώστηκε με αυτισμό το 2020, σύμφωνα με τα CDC.
Το 2000, ήταν 1 στα 150 και το 2010 1 στα 68.

Σε σύγκριση με άλλες χώρες:

  • ΗΠΑ: 1 στα 36
  • Ηνωμένο Βασίλειο: 1 στα 100
  • Σουηδία: 1 στα 110
  • Γερμανία: 1 στα 139
  • Γαλλία: 1 στα 144
  • Καναδάς: 1 στα 66
  • Αυστραλία: 1 στα 70

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν προσθέτουν φθόριο στο νερό τους. Η Γερμανία το έχει απαγορεύσει. Στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο το 10% του πληθυσμού έχει πρόσβαση σε φθοριωμένο νερό, σε αντίθεση με Καναδά και Αυστραλία, όπου τα ποσοστά αυτισμού είναι επίσης κάτω του 1 στα 100 παιδιά.

Το φθόριο στο νερό είναι παράγωγο της βιομηχανίας φωσφορικών λιπασμάτων (υδροφθοριοπυριτικό οξύ), που πριν αραιωθεί, είναι τόσο τοξικό ώστε οι εργαζόμενοι πρέπει να φορούν προστατευτικές στολές κατά τον χειρισμό του.

Ο Κένεντι έγραψε στο Χ (πρώην Twitter): «Το φθόριο είναι βιομηχανικό απόβλητο, συνδεδεμένο με  αρθρίτιδα, κατάγματα, καρκίνο των οστών, πτώση IQ, νευροαναπτυξιακές διαταραχές και προβλήματα θυρεοειδούς.»

Ο Γκάιερ κάλεσε για νέα ανάλυση κόστους-οφέλους για τη φθορίωση του νερού.

Η παιδοδοντίατρος Στέισι Γουίτμαν δήλωσε τον Μάρτιο ότι σε πολλές κοινότητες των ΗΠΑ τα επίπεδα φθορίου ξεπερνούν τα ασφαλή όρια των 0,7 mg/L.

Η EPA θέτει ως όριο τα 4,0 mg/L, ενώ ο ΠΟΥ τα 1,5 mg/L. Στις ΗΠΑ καταγράφονται μέσοι όροι μεταξύ 0,6 και 1,2 mg/L.

Τον Ιανουάριο, μια ανάλυση 74 μελετών έδειξε ότι η αυξημένη έκθεση σε φθόριο σχετίζεται σταθερά με χαμηλότερο IQ στα παιδιά.

Η έρευνα στο JAMA Pediatrics ανέφερε ότι για κάθε αύξηση 1 mg/L στα επίπεδα φθορίου στα ούρα, το IQ μειωνόταν κατά 1,63 μονάδες.

Η Φλόριντα και η Γιούτα έχουν ήδη νομοθετήσει την απαγόρευση προσθήκης φθορίου στο νερό τους.

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button