Σοκολάτα Ντουμπάι: Το παγκόσμιο φαινόμενο που ξεκίνησε από… τις λιγούρες μιας εγκύου

Δεν χρειάζεται πια να είναι κανείς στο TikTok για να καταλάβει ότι η αποκαλούμενη «σοκολάτα Ντουμπάι» έχει γίνει παγκόσμιο φαινόμενο. Αρκεί μια επίσκεψη σε ένα σούπερ μάρκετ, ένα ζαχαροπλαστείο ή ακόμη κι ένα περίπτερο της γειτονιάς του.
Εμπνευσμένη από το αραβικό γλυκό κιουνεφέ (knafeh), η σοκολάτα συνδυάζει φυστίκι, ταχίνι και φύλλο καταΐφι. Ο πρώτος που την παρασκεύασε ήταν η σοκολατοποιία Fix Chocolatier, που την ονόμασε «Can’t Get Knafeh of It» (λογοπαίγνιο με το κιουνεφέ στη θέση της λέξης enough) και την πουλά αποκλειστικά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από το 2022. Ωστόσο απομιμήσεις της κυκλοφορούν πλέον σχεδόν σε όλο τον κόσμο.
Πώς χτίστηκε ο «μύθος» της
Οι συνιδιοκτήτες της Fix Chocolatier είναι ένα ανδρόγυνο, ο Yezen Alani και η Sarah Hamouda. Η εφεύρεση της σοκολάτας πιστώνεται στη δεύτερη, που την εμπνεύστηκε το 2021 καθώς λιγουρευόταν τις συγκεκριμένες γεύσεις ενώ ήταν έγκυος.
Ο Yezen Alani και η Sarah Hamouda, συνιδιοκτήτες της Fix Chocolatier
Sarah Hamouda/Yezen Alani
Ο Alani και η Hamouda ξεκίνησαν να παρασκευάζουν τη σοκολάτα έναν χρόνο αργότερα, τρέχοντας την επιχείρηση παράλληλα με τις βασικές δουλειές τους σε εταιρείες, αναφέρουν στο BBC News.
«Η Sarah και εγώ μεγαλώσαμε στο Ηνωμένο Βασίλειο και μετακομίσαμε στο Ντουμπάι πριν από 10 χρόνια, οπότε έχουμε δυτικές και αραβικές ρίζες. Θέλαμε να δημιουργήσουμε γεύσεις που να εμπνέονται από αυτό», λέει ο Alani.
Μέρος του «μύθου» που έχτισε η συγκεκριμένη σοκολάτα είναι το πόσο δυσεύρετη είναι. Στα ΗΑΕ μπορεί κανείς να την παραγγείλει μόνο χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή παράδοσης φαγητού, αντί να την αγοράσει από κάποιο κατάστημα. περπατήσετε σε ένα κατάστημα ή να την αρπάξετε στο σούπερ μάρκετ.

Η πλούσια γέμιση, το σχέδιο και το γεγονός ότι έχει σύντομη ημερομηνία λήξης κάνει την αυθεντική «σοκολάτα Ντουμπάι» να ξεχωρίζει από τις απομιμήσεις της
Fix Chocolatier
Μια μπάρα κοστίζει 17,5 ευρώ και μπορεί να αγοραστεί μόνο κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων ωρών της ημέρας για να διασφαλιστεί ότι η εταιρεία μπορεί να εκπληρώσει όλες τις παραγγελίες της.
Δεν ισχύει βέβαια το ίδιο για τις αμέτρητες απομιμήσεις τόσο στο Ντουμπάι όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, τις οποίες ο Alani χαρακτηρίζει «πολύ απογοητευτικές, επειδή ο κόσμος δοκιμάζει απομιμήσεις, γεγονός που βλάπτει το εμπορικό μας σήμα».
Το βίντεο που ξεκίνησε τη «μανία»
Ένας από τους λόγους για την αύξηση της δημοτικότητας της μπάρας ήταν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – με ένα viral βίντεο της TikToker Maria Vehera από το 2023 να θεωρείται ως εκείνο που ξεκίνησε όλη αυτή τη «μανία».
Δείχνει τη Vehera να δοκιμάζει για πρώτη φορά τη σοκολάτα «Can’t Get Knafeh of It» – μαζί με άλλες της ίδιας εταιρείας – και έχει συγκεντρώσει σχεδόν επτά εκατομμύρια likes.
Η συγκεκριμένη σοκολάτα μοιάζει φτιαγμένη για τα social media – από τις όμορφες πορτοκαλί και πράσινες κηλίδες που τη στολίζουν μέχρι το τραγάνισμα που ακούγεται όταν σπάτε ένα κομμάτι.
Σε αντίθεση με τις απομιμήσεις της, η «Can’t Get Knafeh of It» διαφημίζεται ως «μπάρα επιδορπίου» και πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο, με σύντομη ημερομηνία λήξης.
Από το ένα άτομο στα πενήντα
Όταν ξεκίνησαν οι Alani και Hamouda, απασχολούσαν ένα άτομο για να εκτελεί περίπου έξι με επτά παραγγελίες την ημέρα.
Αλλά από τότε που αυξήθηκε η δημοτικότητά τους, κυρίως χάρη στο TikTok, η επιχείρησή τους απασχολεί πλέον 50 άτομα, τα οποία εκτελούν 500 παραγγελίες την ημέρα.

Οι διαφορετικές γεύσεις που προσφέρει η Fix Chocolatier, με ονόματα-λογοπαίγνια
Fix Chocolatier
Όσο για την τιμή των 17,5 ευρώ, ο Alani σχολιάζει πως «όλες είναι χειροποίητες, κάθε σχέδιο γίνεται με το χέρι. Χρησιμοποιούμε υψηλής ποιότητας συστατικά και η διαδικασία δεν είναι σαν να φτιάχνουμε άλλες μπάρες σοκολάτας – έχουμε το ψήσιμο του φύλλου, ενώ ακόμη και η συλλογή και επεξεργασία των φυστικιών που μπαίνει στη γέμιση γίνεται με το χέρι».
Μιλώντας πέρυσι στο Arabian Business η Hamouda είχε δηλώσει: «Η μητέρα μου συνήθιζε να φτιάχνει κιουνεφέ και αυτό είναι κάτι που ήθελα να αποτυπώσω με τον δικό μου τρόπο. Το knafeh ήταν η πρώτη γεύση που τελειοποιήσαμε. Το τραγάνισμα, το φιστίκι, έπρεπε να είναι ακριβώς το σωστό», πρόσθεσε.