ΚρήτηΤοπικές Ειδήσεις

Σοκαριστική ανακάλυψη στην Ανταρκτική προκαλεί πανηγυρισμούς στους αρνητές της κλιματικής αλλαγής (pics, graph)

Μια σοκαριστική επιστημονική ανακάλυψη στην Ανταρκτική έχει οδηγήσει αρνητές της κλιματικής αλλαγής να πανηγυρίζουν, ισχυριζόμενοι πως επιβεβαιώνεται ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι απάτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tongji της Σαγκάης διαπίστωσαν ότι η παγωμένη ήπειρος ανέτρεψε ξαφνικά την πολυετή τάση καταστροφικής τήξης και απέκτησε ποσότητες πάγου-ρεκόρ τα τελευταία χρόνια.

Αν και το Ανταρκτικό Παγοκάλυμμα είχε χάσει τεράστιες ποσότητες πάγου για σχεδόν δύο δεκαετίες (2002–2020), η τάση αυτή αντιστράφηκε απότομα το 2021.

Από το 2021 έως το 2023, η μελέτη κατέγραψε ασυνήθιστα έντονες χιονοπτώσεις στην Ανταρκτική, οι οποίες συνέβαλαν στη δημιουργία φρέσκων στρωμάτων πάγου, γεγονός που επιβράδυνε προσωρινά και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Καθώς οι θερμοκρασίες των ωκεανών αυξάνονται και οι παγετώνες λιώνουν λόγω της υπερθέρμανσης, η στάθμη των θαλασσών ανεβαίνει, απειλώντας να πλημμυρίσει παράκτιες πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, οι επιστήμονες βρήκαν ότι αυτή η τριετής αναστροφή της τάσης μείωσε την παγκόσμια ετήσια άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά περίπου 15%, μια σημαντική διαφορά.

Πριν από αυτή την αναστροφή, η Ανταρκτική έχανε περίπου 120 δισ. τόνους πάγου ετησίως. Αντίθετα, από το 2021 έως το 2023 κέρδισε κατά μέσο όρο 108 δισ. τόνους ετησίως.

Οι αρνητές πανηγυρίζουν — οι επιστήμονες προειδοποιούν

Αν και οι ερευνητές τονίζουν ότι πρόκειται για προσωρινή αλλαγή στα καιρικά πρότυπα που μπορεί να ανατραπεί ξανά, αρνητές της κλιματικής αλλαγής έσπευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να σχολιάσουν:

  • «Η Ανταρκτική απέκτησε πάγο! Η κλιματική αλλαγή είναι απάτη!»
  • «Χαχα, κρίση του κλίματος λένε. Η Ανταρκτική έχει τώρα περισσότερο πάγο από ποτέ!»
  • «Ποια κρίση; Εννοείτε ότι έχει υπερβολικό πάγο η Ανταρκτική;»
Φωτογραφία Shutterstock

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αναστροφή αυτή προκλήθηκε από ασυνήθιστα μοτίβα καιρού, που έφεραν περισσότερη υγρασία, κυρίως στην Ανατολική Ανταρκτική. Αυτά πιθανόν συνδέονται με αλλαγές στους ανέμους ή καταιγίδες, που μπορεί να επηρεάστηκαν από την κλιματική αλλαγή, αλλά χαρακτηρίστηκαν ως «άνευ προηγουμένου».

Παρά τα ιστορικά κέρδη σε πάγο τα έτη 2021–2023, η Ανταρκτική είχε καθαρή απώλεια 1,848 τρισ. τόνων πάγου από το 2002 έως το 2020, γεγονός που ανέβασε τη στάθμη των θαλασσών κατά 5,99 χιλιοστά μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020.

Μεταβολή Παγοκάλυψης Ανταρκτικής (2002–2023)

Μεταβολή Παγοκάλυψης στην Ανταρκτική (2002–2023)

2025-05-07T18:25:21.418835 image/svg+xml Matplotlib v3.6.3, https://matplotlib.org/

Οι επιπτώσεις από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών

Η τήξη του πάγου και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας έχει πραγματικές συνέπειες:

  • Πλημμύρες σε παράκτιες πόλεις
  • Διάβρωση ακτών
  • Καταστροφή οικοσυστημάτων

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κλιματική αλλαγή είναι βασικός παράγοντας πλημμυρικών φαινομένων σε πόλεις όπως η Νέα Ορλεάνη, η οποία βυθίζεται λόγω διάβρωσης των ακτών στον Κόλπο του Μεξικού.

ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ
Φωτογραφία Shutterstock

Επιστήμονες προειδοποιούν ότι η τήξη των παγετώνων της Ανταρκτικής μπορεί να θέσει πάνω από 20 πόλεις σε υψηλό κίνδυνο βύθισης μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Η άποψη του καθηγητή Μάικ Χιουλμ και η “παγίδα του πανικού”

Παρά τις αποδείξεις για τη ζημιά της κλιματικής αλλαγής, ο καθηγητής Μάικ Χιουλμ του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ δηλώνει ότι οι “κλιματικοί καταστροφολόγοι” προκαλούν δυσπιστία στην κοινή γνώμη.

«Η κλιματική αλλαγή παρουσιάζεται ως η αιτία για κάθε κακό στον κόσμο — ξηρασίες, λιμοί, πλημμύρες, πόλεμοι, ρατσισμός — όλα αποδίδονται στην υπερθέρμανση που προκαλεί ο άνθρωπος», δήλωσε στη DailyMail.com.

«Διαφωνώ με όσους προωθούν τον πανικό. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι σαν κομήτης που έρχεται να καταστρέψει τη Γη. Δεν υπάρχει επιστημονική ή ιστορική βάση ότι θα οδηγήσει σε εξαφάνιση της ανθρωπότητας ή κατάρρευση του πολιτισμού.»

Η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη

Η νέα μελέτη αναδεικνύει ότι η εικόνα στον Νότιο Πόλο είναι πολύ πιο περίπλοκη από ό,τι παρουσιάζεται από τα δύο άκρα της συζήτησης.

Παρότι οι επιστήμονες καταγράφουν γενικές τάσεις επιδείνωσης, υπάρχουν και ακραίες αποκλίσεις, όπως:

  • Ξαφνικές πτώσεις θερμοκρασίας
  • Ασυνήθιστα υψηλές χιονοπτώσεις
  • Αναστροφές στη ροή πάγου

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι έντονες χιονοπτώσεις των ετών 2021–2023 δεν μπορούν να θεωρηθούν ετήσια σταθερά, όπως και οι χιονοθύελλες σε άλλα μέρη του κόσμου. Γι’ αυτό, θεωρούν ότι πρόκειται πιθανώς για προσωρινό φαινόμενο.

ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ
Φωτογραφία Shutterstock

Η γενική εικόνα παραμένει ανησυχητική

Παρά τους προσωρινούς πανηγυρισμούς των αρνητών, η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science China Earth Sciences καταγράφει ανησυχητική τάση:

  • Η δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα (2011–2020) είχε διπλάσια απώλεια πάγου σε σχέση με την πρώτη (2002–2010).
  • Οι μεγαλύτερες απώλειες εντοπίζονται στη Δυτική Ανταρκτική, αλλά και στην Ανατολική Ανταρκτική σε περιοχές όπως το Wilkes Land και το Queen Mary Land.

Η αναστροφή 2021–2023 οφείλεται κυρίως σε τεράστιες χιονοπτώσεις στην Ανατολική Ανταρκτική, π.χ. σε περιοχές όπως το Dronning Maud Land και το Enderby Land, γεγονός που μείωσε την άνοδο της στάθμης στα 5,10 χιλιοστά το 2023.

ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ
Φωτογραφία Shutterstock

Ωστόσο, η Δυτική Ανταρκτική συνέχισε να χάνει πάγο λόγω θερμών ωκεανικών ρευμάτων που λιώνουν τους παγετώνες από κάτω.

Η μελέτη εκτιμά ότι αν έλιωναν όλοι οι πάγοι του Wilkes Land, η στάθμη των θαλασσών θα μπορούσε να ανέβει πάνω από 52 μέτρα.
Ακόμη και η μερική τήξη, όπως του παγετώνα Totten (που αντιστοιχεί σε άνοδο 3,9 μέτρων), θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις παγκοσμίως.

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button