Σοβιετικός δορυφόρος κατευθύνεται με μεγάλη ταχύτητα προς τη Γη

Μετά από περίπου μισό αιώνα σε τροχιά γύρω από τη Γη, επανέρχεται ένας παλιός σοβιετικός δορυφόρος της δεκαετίας του 1970, ο Kosmos 482,που επιστρέψει στον πλανήτη μας με έναν απρόβλεπτο τρόπο μεταξύ 7 και 13 Μαΐου. Είναι πιθανόν ορισμένα συστατικά να μην αποσυντεθούν πλήρως κατά την επανείσοδό τους στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να χτυπήσουν την επιφάνεια της Γης.
Το Kosmos 482 εκτοξεύτηκε τον Μάρτιο του 1972 από τη Σοβιετική Ένωση, στο πλαίσιο των αποστολών Venera, οι οποίες περιελάμβαναν μια σειρά από διαστημόπλοια που αναπτύχθηκαν στην ΕΣΣΔ για την εξερεύνηση και τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τον πλανήτη Αφροδίτη.
Εγχείρημα όμως που δεν πήγε όπως είχε προγραμματιστεί και τελικά ο δορυφόρος κατάφερε να φτάσει σε τροχιά γύρω από τη Γη, αλλά λόγω δυσλειτουργίας του κινητήρα παρέμεινε κολλημένος, χωρίς ποτέ να απογειωθεί στο ταξίδι του προς την Αφροδίτη.
Η πρόβλεψη για την πτώση στην επιφάνεια της Γης και τους πιθανούς κινδύνους προέρχεται από τον Marco Langbroek, ειδικό σε δορυφόρους στο Πανεπιστήμιο Delft στην Ολλανδία.
Σύμφωνα με τον Λάνγκμπρουκ, ο σοβιετικός δορυφόρος, που κατασκευάστηκε για να αντέχει την καυτή ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, θα μπορούσε επίσης να αντέξει την έντονη θερμότητα της επανεισόδου στη Γη.
Αυτό σημαίνει ότι, αντί να αποσυντεθεί εντελώς, θα μπορούσε να φτάσει στην επιφάνεια του πλανήτη μας μερικώς άθικτο.
«Οι κίνδυνοι δεν είναι ιδιαίτερα υψηλοί, αλλά ούτε και μηδενικοί: με μάζα λίγο κάτω από 500 κιλά και διάμετρο ενός μέτρου, οι κίνδυνοι είναι παρόμοιοι με εκείνους μιας πρόσκρουσης μετεωρίτη», γράφει ο Λάνγκμπρουκ στο ιστολόγιό του, υποδεικνύοντας «ταχύτητα πρόσκρουσης (μετά την ατμοσφαιρική επιβράδυνση) περίπου 65-70 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, ίση με περίπου 242 χιλιόμετρα την ώρα». «Προς το παρόν – επισημαίνει ο ειδικός – δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πότε και πού ακριβώς θα συμβεί».
Η μάζα που θα μπει στην ατμόσφαιρα ανεξέλεγκτα θα έχει βάρος περίπου μισό τόνο και η ταχύτητά της θα είναι 242 χιλ την ώρα.