ΚρήτηΤοπικές Ειδήσεις

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται το υβριδικό έργο παραγωγής ενέργειας στο Αμάρι

Για το έργο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εγκρίθηκε η Τεχνική Περιβαλλοντική Μελέτη

Ένα ακόμα λιθαράκι προκειμένου να μπει σε τροχιά υλοποίησης ο Υβριδικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στο Αμάρι της Κρήτης, έργο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, μπήκε με την Έγκριση της Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης. 

Είχε προηγηθεί, τον Οκτώβριο, το πράσινο φως του υπουργείου Ανάπτυξης για την εγκατάσταση του υβριδικού έργου παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας, το οποίο μάλιστα αποτελεί το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη και το πρώτο τέτοιου μεγέθους και χαρακτηριστικών στην Ελλάδα, δεδομένου ότι θα συνδυάζει αιολική ενέργεια και αντλησιοταμίευση.

Όπως αναφέρει το ypodomes.com είναι μια επένδυση που συνδυάζει την τεχνολογική καινοτομία με την ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ενεργειακή μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το έργο θα αναπτυχθεί σε μισθωμένα και ιδιόκτητα από την εταιρεία γήπεδα, καθώς και σε δασικές εκτάσεις στο Δήμο Σητείας της Π.Ε. Λασιθίου και στους Δήμους Αμαρίου και Ρεθύμνης της Π.Ε. Ρεθύμνης της Περιφέρειας Κρήτης.

Υποέργο Α: Αιολικά πάρκα

Η αιολική εγκατάσταση αποτελείται από 2 αιολικά πάρκα που χωροθετούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης και περιλαμβάνει: 
– 9 ανεμογεννήτριες στη θέση «Φρούδια – Λυγιάς- Πλατύβολο» 

– 8 ανεμογεννήτριες στη θέση «Τρούλα-Χαλκιάς-Κορφή»

Τα 2 αιολικά πάρκα περιλαμβάνουν συνολικά 17 ανεμογεννήτριες τύπου Nordex N133, ισχύος 4,8 MW έκαστη, με διάμετρο πτερωτής 133μ., ύψος πυλώνα 83μ., και συνολική εγκατεστημένη ισχύ ηλεκτρικής παραγωγής 81,6 ΜW. Για τις ανάγκες του έργου προβλέπεται η εγκατάσταση οικίσκου ελέγχου.

Η χρήση των αιολικών πάρκων είναι:

– είτε για την απορρόφηση ενέργειας σε πραγματικό χρόνο από τις μονάδες πλήρωσης των συστημάτων αποθήκευσης του σταθμού.

– είτε για τη συνεισφορά σε πραγματικό χρόνο στη παροχή της εγγυημένης ισχύος, που ζητείται από το διαχειριστή, με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου και τις σχετικές εντολές του διαχειριστή συστήματος.

Η συνολική έκταση των γηπέδων εγκατάστασης του Υποέργου Α ανέρχεται σε 126.198τμ..

Υποέργο Β: Σύστημα ελεγχόμενης παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας

Το Σύστημα Ελεγχόμενης Παραγωγής και Αποθήκευσης Ενέργειας (ΣΕΠΑΕ) χωροθετείται εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων Αμαρίου και Ρεθύμνης, βορείως του ταμιευτήρα του φράγματος ποταμών και θα αξιοποιεί το υδάτινο δυναμικό του υφιστάμενου φράγματος ποταμών Αμαρίου Ρεθύμνης. Η εγγυημένη ισχύς του σταθμού ορίζεται σε 50MW.

Η συνολική έκταση των γηπέδων εγκατάστασης του Υποέργου Β ανέρχεται σε 336.562,69 τμ..

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το έργο θα υπάρξουν πολλαπλά οφέλη, καθώς θα δημιουργηθούν πάνω από 1.000 νέες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και τουλάχιστον 100 μόνιμες θέσεις κατά τη διάρκεια λειτουργίας. Παράλληλα, η εγχώρια προστιθέμενη αξία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 170 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας σημαντικά την τοπική οικονομία και την ενεργειακή αυτονομία της χώρας. 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button