ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Γιάννης Κουράκης: Χωρίς άλλη αναβολή οι αποφάσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη

Ο Γιάννης Κουράκης ανακοινώνει στην παράταξή του, όπως όλα δείχνουν, σήμερα τις προθέσεις του ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτώβρη

«Καλό απόγευμα συναγωνιστές και συναγωνίστριες… Τη Δευτέρα η συνάντησή μας για την τελική μας απόφαση… Θα ενημερωθείτε έγκαιρα για την ώρα και τον χώρο…». Αυτό το μήνυμα έφτασε στα στελέχη της παράταξης “Ηράκλειο 3.7.5” από τον επικεφαλής της Γιάννη Κουράκη το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, μεταθέτοντας για σήμερα Δευτέρα 10 Ιουλίου, το θέμα των τελικών αποφάσεων του ίδιου αλλά και της ομάδας του ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου.

Η χρονοτριβή για τη λήψη των τελικών αποφάσεων σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχει προκαλέσει εκνευρισμό σε μέλη της ομάδας “Ηράκλειο 3.7.5”, που πλέον δεν τον κρύβουν, καθώς αρκετοί από αυτούς θέλουν να χαράξουν και προσωπική πορεία στον χρόνο μέχρι τις εκλογές, και η όποια καθυστέρηση θεωρούν ότι είναι για τους ίδιους χάσιμο χρόνου, είτε αν συνεχίσουν στον Α’ βαθμό της Αυτοδιοίκησης είτε αν επιλέξουν να πολιτευτούν σε ψηφοδέλτιο του Β’ βαθμού.

«Έχει βασανίσει το μαξιλάρι του…»

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι απόψε ο Γιάννης Κουράκης είναι αποφασισμένος να βάλει τέλος σε όλα τα σενάρια. Δε θα υπάρξει άλλη αναβολή, αναφέρει το περιβάλλον του, και πως σήμερα που θα σταλεί νέο μήνυμα στους συνεργάτες του για την ώρα και τον χώρο που θα τους συναντήσει θα κλείσει την εκκρεμότητα για το τι μέλλει γενέσθαι για τον ίδιο και τους συνεργάτες του.

Ο Γιάννης Κουράκης αυτή τη φορά φαίνεται αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και να βάλει τέλος στα σενάρια. Φαίνεται ότι ο κ. Κουράκης έχει λάβει τις αποφάσεις του και να τις έχει… «βασανίσει στο μαξιλάρι του», θα έλεγε κάποιος ανατρέχοντας στη φράση που ο Αλέξης Τσίπρας είπε στις 29 Ιουνίου από το Ζάππειο, κατά την αποχώρησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η φράση αυτή αποκτά τώρα ένα παραπάνω ενδιαφέρον και δε σηματοδοτεί απαραίτητα οτιδήποτε κάποιος συνειρμικά μπορεί να σκεφτεί.

Απόψε θα γίνουν γνωστές οι αποφάσεις του Γιάννη Κουράκη. Ωστόσο θα προηγηθεί ένα μήνυμα πιθανόν σήμερα το πρωί ή το μεσημέρι προς τους συνεργάτες του για την ώρα και τον χώρο της συνάντησής τους. Όλα θα τα μάθουν σήμερα.

Την ίδια στιγμή, είναι απολύτως κατανοητό από πλευράς του επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο 3.7.5” Γιάννη Κουράκη ότι κάθε κίνησή του θα πρέπει να είναι απόλυτα σταθμισμένη. Υπάρχουν δημοσκοπήσεις, πληροφορίες, πρόσωπα, αλλά και πραγματικές μετρήσεις προηγούμενων εκλογών. Γνωρίζει την πολιτική δύναμη που ο ίδιος φέρει, ανεξαρτήτως κομματικών γραμμών.

Κόμματα και Περιφέρεια

Ταυτόχρονα θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν από κάθε έναν που επιχειρεί να αναλύσει τα αυτοδιοικητικά πράγματα του τόπου, ότι θα πρέπει να συνυπολογίζεται και ο παράγοντας των εθνικών εκλογών που τελείωσαν στις 25 Ιουνίου. Οι συσχετισμοί δυνάμεων των πολιτικών φορέων – που είτε θέλουν είτε δε θέλουν, οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης έχουν λόγο τουλάχιστον σε επίπεδο Περιφέρειας και μεγάλων Δήμων – έχουν αλλάξει όχι μόνο στην κεντρική, αλλά και στην τοπική πολιτική σφαίρα.

Η υποχώρηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει μεγαλύτερη δυσκολία και στο κόμμα τοπικά να στοιχηθεί πίσω από έναν υποψήφιο ή να κατεβάσει δικό του, το ΠΑΣΟΚ που στα γενικά αποτελέσματα Κρήτης ήρθε δεύτερο θεωρεί ότι θα πρέπει να δείξει στις αυτοδιοικητικές εκλογές και να παγιώσει τη δύναμη που κέρδισε, ενώ η Ν.Δ. αυτή τη φορά μάλλον δε θέλει να χάσει κάλπη… τουλάχιστον σε μεγάλους Δήμους και φυσικά στις Περιφέρειες, όπου το 2019 είχε 12 από τις 13 και τώρα θα ήθελε να γίνει “γαλάζια” και η 13η. Η 13η Περιφέρεια που έχασε η Ν.Δ. το 2019 ήταν της Κρήτης, καθώς κέρδισε ο υποστηριζόμενος τότε από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αρναουτάκης. Σήμερα οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχει στήριξη από τη Ν.Δ., γι’ αυτό και ο εμπλουτισμός του συνδυασμού του από στελέχη του “σκληρού πυρήνα” της Ν.Δ. τοπικά.

Ο προβληματισμός του ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει έντονος προβληματισμός για την Περιφέρεια Κρήτης, αλλά και για τον Δήμο Ηρακλείου. Αν και φαίνεται ότι στα δημοτικά υπάρχει μια προτίμηση σε κάποια υποψηφιότητα που έχει ήδη εκδηλωθεί, στα της Περιφέρειας ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον. Έχασε χρόνο με τις εθνικές εκλογές και το αποτέλεσμα μάλλον αποπροσανατόλισε το ενδιαφέρον. Πάντως, θεωρείται ότι η εμπιστοσύνη προς τον Αρναουτάκη από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη κλονιστεί εδώ και έναν χρόνο που υπάρχει το “φλερτ” με τη Ν.Δ., αν και θα πρέπει να θυμίσουμε ότι στα τελικά του 2018 ο Αρναουτάκης συζητούσε και με τη Ν.Δ. και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν τότε που η Ντόρα Μπακογιάννη τον αποκάλεσε «περιφερειάρχη της καρδιάς μας», όμως τελικά ο Αρναουτάκης έκλινε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο και συνεργάστηκε. Βεβαίως τότε δεν είχαν γίνει εθνικές εκλογές, η Ν.Δ. ήταν στην αντιπολίτευση και ο Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός. Σήμερα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

Ο “πονοκέφαλος” του ΠΑΣΟΚ

Δυσκολίες υπάρχουν και για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. τοπικά τόσο για τον Δήμο Ηρακλείου όσο και για την Περιφέρεια Κρήτης και το “φλερτ” Αρναουτάκη με τη Ν.Δ. Παρ’ όλα αυτά, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αποτιμά θετικά τη συμβολή Αρναουτάκη στις εθνικές εκλογές για το κόμμα, οπότε από αυτήν την πλευρά τα υπόλοιπα θεωρούνται ήσσονος σημασίας. Από την άλλη, στον Δήμο Ηρακλείου υπάρχει το πρόβλημα όπου στην πραγματικότητα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν κινήθηκε γρήγορα, άφησε τον Κώστα Βαρδαβά να εμφανίζεται ως υποψηφιότητα πιο κοντά στις επιθυμίες του Ανδρουλάκη, όμως σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ίσως έχει άλλη άποψη.

Λέγεται ότι δε θέλει να χάσει τον Δήμο Ηρακλείου λόγω και εντοπιότητας και φυσικά θα ήταν περίεργο αν έχανε τον Δήμο Ηρακλείου τώρα που είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τον κέρδιζε με τη σύμπραξη της Ν.Δ. το 2014 και το 2019 υποστηρίζοντας Λαμπρινό. Σήμερα ο Ανδρουλάκης φαίνεται να έχει προσανατολιστεί προς συγκεκριμένο υποψήφιο που έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του, αν δεν παρουσιαστεί κάποια άλλη πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση υποψηφίου που να κερδίζει με σιγουριά τον Δήμο.

Αυτό βεβαίως βρίσκει αντίθετους τους πασοκογενείς του Δήμου Ηρακλείου και δεν αποκλείεται κάποιοι, όπως ο Βαρδαβάς και ο Σισαμάκης – ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω αύριο έχει ανακοινώσει ότι θα παρουσιάσει κάποιους υποψηφίους – να βρεθούν στην ίδια πλευρά.

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button