ΚρήτηΤοπικές Ειδήσεις

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν μήνα οι Βούτες – Σοβαρές ρηγματώσεις και καθιζήσεις προκαλούν ανησυχία (έγγραφο)

Αυτοψία στις Βούτες – Εν εξελίξει οι αυτοψίες και οι έρευνες – Οι έρευνες για να διαπιστωθούν με ακρίβεια οι αιτίες του φαινομένου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο οικισμός

Ραγδαίες εξελίξεις σημειώνονται στον οικισμό των Βουτών Ηρακλείου, όπου το φαινόμενο των εκτεταμένων ρηγματώσεων και της καθίζησης του εδάφους έχει σημάνει συναγερμό σε κατοίκους και Αρχές.

Κλιμάκιο μηχανικών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου, σε συνεργασία με στελέχη της ΔΑΕΦΚ, προχώρησε στη σήμανση κτιρίων που κρίθηκαν επισφαλή. Τα κτίσματα που αξιολογήθηκαν ως επικίνδυνα επισημάνθηκαν με κίτρινο χρώμα, γεγονός που υποδεικνύει ότι δεν είναι κατάλληλα για διαμονή μέχρι να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες ενισχύσεις και επισκευές.

Αυτοψία στην πληγείσα περιοχή διενήργησε και ο καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Κωνσταντίνος Λουπασάκης.

Το απόγευμα της Δευτέρας, τις Βούτες επισκέφθηκε και κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενο από τη Ράνια Σβίγκου, γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας. Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της πανελλαδικής καμπάνιας του κόμματος για την επανεκκίνηση και την άμεση επαφή με φορείς και κοινωνία.

«Κίτρινες» εννέα κατοικίες

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, εννέα κατοικίες στον οικισμό έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινες» από το κλιμάκιο της ΔΑΕΦΚ, με σαφή σύσταση εκκένωσης προς ιδιοκτήτες και ενοίκους, για την ασφάλεια της ζωής τους.

Η κρισιμότητα της κατάστασης οδήγησε τις αρμόδιες Αρχές στην κήρυξη του οικισμού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν μήνα, προκειμένου να επισπευσθούν οι παρεμβάσεις αποκατάστασης και να διασφαλιστεί η προστασία των πολιτών.

Οι έρευνες για τον ακριβή προσδιορισμό των αιτίων του κατολισθητικού φαινομένου συνεχίζονται εντατικά. Παράλληλα, αναμένεται η συνδρομή επιπλέον συνεργείων και εξειδικευμένου εξοπλισμού, όπως μεγάλα drone, για την ακριβή χαρτογράφηση των ζημιών.

Σε εξέλιξη οι αυτοψίες και οι έρευνες

Κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια Κρήτης, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, παρουσίασε τα έως τώρα δεδομένα.

Όπως ανέφερε, έχουν εντοπιστεί δύο μεγάλες ρηγματώσεις μήκους 150 μέτρων, και εξετάζονται διάφορα πιθανά σενάρια για τη γένεσή τους. Ειδικότερα, διερευνάται αν πρόκειται για εδαφική διάρρηξη, κατολίσθηση, περιστροφική ολίσθηση, διαφορική καθίζηση ή ακόμη και ρευστοποίηση εδαφών.

«Διερευνούμε αν πρόκειται για εδαφική διάρρηξη, κατολίσθηση, περιστροφική ολίσθηση, διαφορική καθίζηση ή ακόμη και ρευστοποίηση των εδαφών. Προς το παρόν, με κάθε επιφύλαξη, πιθανότερο θεωρείται να έχουμε μία τεκτονική διάρρηξη, όχι όμως σεισμικής αιτιολογίας», υπογράμμισε ο κ. Λέκκας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button