Διεθνής επικαιρότητα

Σε ισχύ οι δασμοί Τραμπ – Μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας

Μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, μετά την εφαρμογή της απόφασης του Λευκού Οίκου να προχωρήσει σε δασμούς ύψους 104% στην Κίνα από τα ξημερώματα της Τετάρτης (9/4), καθώς το Πεκίνο δεν ήρε τους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, όπως είχε αξιώσει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι η προγραμματισμένη αύξηση των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές στο 104%, τίθεται σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, όπως είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Η επίσημη ανακοίνωση ήρθε από την εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολίν Λέβιτ, ενισχύοντας τη βεβαιότητα ότι η Ουάσινγκτον προχωρά στην εφαρμογή του μέτρου, το οποίο χαρακτηρίζεται ως η πιο δραστική εμπορική κίνηση, μέχρι σήμερα, εναντίον του Πεκίνου.

Η Κίνα από την πλευρά της δηλώνει έτοιμη να πολεμήσει μέχρι τέλους και να μην υποκύψει.

«Θα ήταν λάθος να πιστεύουμε ότι η Κίνα θα υποχωρήσει και θα καταργήσει μονομερώς τους δασμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλφρέντο Μοντουφάρ Χελού, ανώτερος σύμβουλος του China Center στο The Conference Board.

«Όχι μόνο θα έκανε την Κίνα να φαίνεται αδύναμη, αλλά θα έδινε επίσης στις ΗΠΑ ένα μοχλό πίεσης για να ζητήσουν περισσότερα. Τώρα έχουμε φτάσει σε ένα αδιέξοδο που πιθανότατα θα οδηγήσει σε μακροπρόθεσμο οικονομικό πόνο», προσθέτει.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ένα παιχνίδι για το ποιος μπορεί να αντέξει περισσότερο πόνο. Έχουμε σταματήσει να μιλάμε για οποιαδήποτε αίσθηση κέρδους», δήλωσε στο πρόγραμμα Newshour του BBC η Μέρι Λάβλι, εμπορική εμπειρογνώμονας ΗΠΑ-Κίνας στο Ινστιτούτο Peterson στην Ουάσιγκτο.

Παρά την επιβράδυνση της οικονομίας της, η Κίνα μπορεί «πολύ καλά να είναι πρόθυμη να υπομείνει τον πόνο για να αποφύγει τη συνθηκολόγηση σε αυτό που πιστεύουν ότι είναι η επιθετικότητα των ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι ήδη επέτρεψε στο νόμισμά της, το γιουάν, να αποδυναμωθεί, γεγονός που καθιστά τις κινεζικές εξαγωγές πιο ελκυστικές.

Ωστόσο, πρακτικα αν οι εξαγωγές της Κίνας δεχθούν πλήγμα, αυτό βλάπτει μια κρίσιμη ροή εσόδων. Οι εξαγωγές αποτελούν εδώ και καιρό βασικό παράγοντα για την εκρηκτική ανάπτυξη της Κίνας. Και παραμένουν ένας σημαντικός μοχλός, αν και η χώρα προσπαθεί να διαφοροποιήσει την οικονομία της μέσα από προηγμένες τεχνολογίες και την αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης.

Είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς πότε οι δασμοί «θα επιφέρουν πλήγμα αλλά πιθανότατα σύντομα», λέει ο Κόλιερ, προσθέτοντας ότι «ο Σι Τζινπίνγκ θα βρεθεί αντιμέτωπος με ολοένα και πιο δύσκολη επιλογή λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας και της μείωσης των πόρων».

Ισχυρό οκονομικό πλήγμα και για τις ΗΠΑ

Αλλά δεν είναι μόνο η Κίνα που θα αισθανθεί τον αντίκτυπο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ΗΠΑ εισήγαγαν αγαθά αξίας 438 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα το 2024, με τις εξαγωγές των ΗΠΑ στην Κίνα να εκτιμώνται σε 143 δισεκατομμύρια δολάρια, αφήνοντας εμπορικό έλλειμμα 295 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτό σημαίνει ότι smartphone, υπολογιστές, μπαταρίες ιόντων λιθίου, παιχνίδια και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των κινεζικών εξαγωγών στις ΗΠΑ θα γίνουν ακριβότερα, καθώς είναι πολύ δύσκολο για τους Αμερικανούς να διασφαλίσουν την προμήθειά τους από άλλες αγορές.

Οι αναλυτές ανησυχούν για την ταχύτητα με την οποία τρέχουν οι εξελίξεις, αφήνοντας στις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές λίγο χρόνο για να προσαρμοστούν ή να προετοιμαστούν για μια εντυπωσιακά διαφορετική παγκόσμια οικονομία.

Αποκαλυπτική των προθέσεων του Αμερικανού προέδρου ήταν η δήλωση της εκπροσώπου τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λεβίτ η οποία όταν για το υπό ποιες συνθήκες ο Τραμπ θα μπορούσε να μιλήσει με τον Κινέζο ομόλογό του είπε: «Ο Τραμπ πιστεύει ότι η Κίνα θέλει να κάνει μια συμφωνία, αλλά δεν ξέρει πώς».

«Ήταν λάθος για την Κίνα να ανταπαντήσει. Όταν η Αμερική δέχεται πλήγμα, αντεπιτίθεται πιο δυνατά», πρόσθεσε η Λεβίτ.

Σε ισχύ και οι δασμοί σε προϊόντα από την Ε.Ε.

Σε ισχύ τέθηκαν από τα ξημερώματα της Τετάρτης και οι δασμοί 20% στα προϊόντα που φτάνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις ΗΠΑ με τις Βρυξέλλες να ετοιμάζουν τη δική τους απάντηση, ενώ παράλληλα επιζητούν ενδυνάμωση των εμπορικών σχέσεων με την Κίνα υπό το φως των νέων δεδομένων.

Πληροφορίες θέλουν την Τζόρτζια Μελόνι να μεταβαίνει στο Λευκό Οίκο για συνάντηση με τον Τραμπ στις 17 Απριλίου την ώρα που η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν έχει ακόμη συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο.

Παράλληλα, χθες Τρίτη (8/4) η πρόεδρος της Κομισιόν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Τσιανγκ.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε «την ευθύνη της Ευρώπης και της Κίνας, ως δύο εκ των μεγαλύτερων αγορών του κόσμου, να υποστηρίξουν ένα ισχυρό μεταρρυθμισμένο εμπορικό σύστημα, ελεύθερο, δίκαιο και θεμελιωμένο σε ισότιμους όρους ανταγωνισμού», ανέφερε το γραφείο της προέδρου της Κομισιόν.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τη δημιουργία ενός μηχανισμού για την παρακολούθηση πιθανής εκτροπής του εμπορίου που προκαλείται από τους δασμούς, καθώς η Ε.Ε. φοβάται ότι η Κίνα θα ανακατευθύνει φθηνές εξαγωγές από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη.

Νέα βουτιά στα ασιατικά Χρηματιστήρια

Μεγάλες απώλειες καταγράφονται στις ασιατικές αγορές στο άνοιγμα της Τετάρτης (9/4), μετά την επιβολή νέων αμερικανικών δασμών σε βάρος των κινεζικών προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ και οι οποίοι φτάνουν στο 104%.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης Nikkei 225 της Ιαπωνίας στις 8:00 (ώρα Ελλάδας) καταγράφει απώλειες 4,22%, με μονάδες 31.619,15.

Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση έως και 2,34%, ενώ από το πρωί έφτασε να υποχωρεί ακόμη και σε ποσοστό 3,86%.
Στη Νότια Κορέα ο KOSPI καταγράφει πτώση 1,75% με μονάδες 2.293,48, με αποτέλεσμα σύμφωνα με το CNBC να εισέλθει σε bear market.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 σημειώνει απώλειες 1,06%.

Την ίδια ώρα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την «ελεύθερη πτώση» των αγορών η κεντρική τράπεζα της Ινδίας μείωσε το επιτόκιο της κατά 25 μονάδες βάσης στο 6%, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Σεπτέμβριο του 2022, καθώς οι ανησυχίες για την ανάπτυξη αυξάνονται στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button