ΚρήτηΤοπικές Ειδήσεις

Σε δημοπρασία 86 επιστολές του Νίκου Καζαντζάκη – Θα κινητοποιηθούν φορείς της Κρήτης για να τις αποκτήσουν;

Μεταξύ των 664 αντικειμένων που θα δημοπρατηθούν είναι και ένα σημειωματάριο του Φώτη Κόντογλου, αλλά και ένα χειρόγραφο το οποίο εντάσσεται στην κατηγορία των γνωστών προσκυνηταρίων των Αγίων Τόπων και χρονολογείται μεταξύ 1745 και 1769

Σπάνιες πρώτες εκδόσεις λογοτεχνικών και ιστορικών έργων, αφίσες του ΕΟΤ με υπογραφές καταξιωμένων ζωγράφων, έγγραφα και επιστολές με τις υπογραφές των Θ. Κολοκοτρώνη, Α. Μαυροκορδάτου και Ι. Καποδίστρια και πλήθος άλλων αντικειμένων που διακρίνονται για την πολιτιστική και ιστορική τους σημασία – ανάμεσα στα οποία και επιστολές του Ν. Καζαντζάκη από διάφορα μέρη του κόσμου προς τη φίλη και σύντροφό του Έλλη Λαμπρίδη – περιλαμβάνει η καθιερωμένη δημοπρασία «Σπάνιων Βιβλίων, Χειρογράφων, Εγγράφων & Χαρακτικών», που διοργανώνει η Vergos Auctions. 

Μεταξύ των 664 αντικειμένων που απαρτίζουν τον εκτενή κατάλογο της δημοπρασίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 29 και 30 Απριλίου, στο Ζάππειο Μέγαρο, ξεχωρίζουν: 

1) Μία ενότητα 86 επιστολών του Νίκου Καζανζάκη από διάφορα μέρη του κόσμου (Αίγυπτο, Ρωσία, Γαλλία, Τσεχοσλοβακία, Αγγλία, κ.ά.) προς τη σύντροφο και φίλη του Έλλη Λαμπρίδη, κατά την περίοδο 1927-1951. 

Περιέχει σημαντικά στοιχεία σχετικά με την προσωπική τους σχέση, τα πνευματικά και πολιτικά ζητήματα της εποχής και τη στενή συνεργασία που διατηρούσαν για τη μετάφραση των βιβλίων του, τη διεθνή κυκλοφορία των έργων του και την προετοιμασία της υποψηφιότητάς του για το βραβείο Νόμπελ. 

Άραγε το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στη Μυρτιά, οι Δήμοι Ηρακλείου και Αρχανών – Αστερουσίων και η Περιφέρεια Κρήτης προτίθενται να αναλάβουν κάποια πρωτοβουλία για να συμμμετάσχουν στη δημοπρασία ώστε να φέρουν στο Μουσείο αν είναι δυνατόν και τις 86 επιστολές του Νίκου Καζαντζάκη; 

2) Ένα χειρόγραφο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος τόσο από πλευράς περιεχομένου όσο και παρουσίασης, το οποίο εντάσσεται στην κατηγορία των γνωστών προσκυνηταρίων των Αγίων Τόπων και χρονολογείται μεταξύ 1745-1769. Συνοδεύεται από λαϊκότροπα καλλιτεχνικά σχεδιαγράμματα που αναπαριστούν τα κτίρια και τους προσκυνηματικούς τόπους. Γραφέας και συντάκτης ο Χατζή Αυξέντης Χριστοδούλου από τα Σέρβια Κοζάνης.

δημοπρασία

3) Μία ενότητα 68 σπάνιων χαλκογραφιών από το ωραιότερο βιβλίο βοτανικής που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα.

Ο Άγγλος καθηγητής Βοτανικής στην Οξφόρδη John Sibthorp (1758-1796) έκανε δύο ταξίδια στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μικρά Ασία, με σκοπό να καταγράψει και να ταξινομήσει όλα τα ανεξερεύνητα φυτά του ελληνικού χώρου. Καρπός του ταξιδιού του το δεκάτομο Flora græca, που αποτελείται από ζωγραφικές απεικονίσεις και επιστημονική ταξινόμηση 966 φυτών της ελληνικής χλωρίδας.

Η πρώτη έκδοση, σε μόλις 25 αντίτυπα ιδιαίτερα υψηλού κόστους, ολοκληρώθηκε σε διάστημα 34 ετών (Λονδίνο 1806-1840). Ακολούθησε μία δεύτερη έκδοση 40 αντιτύπων το 1845, από την οποία προέρχεται η συγκεκριμένη ενότητα.

δημοπρασία

4) Ένα νεανικό σημειωματάριο του αγιογράφου και λογοτέχνη Φώτη Κόντογλου από την περίοδο της στρατιωτικής του θητείας με αυτόγραφες σημειώσεις και μικρά κείμενα, ολοσέλιδα σχέδια με μολύβι, στίχους παραδοσιακών τραγουδιών, ποιήματα και αποσπάσματα από έργα ξένων λογοτεχνών. 

δημοπρασία

Πηγή: huffingtonpost.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button