Σε αχαρτογράφητα νερά ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ – Την επόμενη κίνηση ετοιμάζει η Κίνα

Ανυποχώρητη μοιάζει η Κίνα στις διαδοχικές αυξήσεις των δασμών που έχουν επιβληθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ. Το Πεκίνο έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους πως είναι έτοιμο να επιβάλλει σκληρά αντίμετρα, βασιζόμενο στο γεγονός πως οι ΗΠΑ εξαρτώνται περισσότερο από την Κίνα από ό,τι η Κίνα από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, το οποίο επικαλείται αναλυτές, η συνεχιζόμενη επιβολή ανταποδοτικών δασμών θα πλήξουν άμεσα τους πολίτες, καθώς οι τιμές των προϊόντων θα αυξηθούν κατακόρυφα. Η δεύτερη συνέπεια είναι ότι οι συνεχείς αυξήσεις μπορεί να προκαλέσουν ένα νέο κύμα ύφεσης με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας
Τα κυριότερα είδη που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Κίνα είναι καταναλωτικά αγαθά, όπως smartphone, υπολογιστές και παιχνίδια. Την περασμένη εβδομάδα, οι αναλυτές της Rosenblatt Securities προέβλεψαν ότι το κόστος του φθηνότερου iPhone που διατίθεται στις ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξηθεί από 799 δολάρια σε 1.142 δολάρια – και αυτό συνέβαινε όταν οι δασμοί του Τραμπ στην Κίνα ήταν μόλις 54%.
Αντίθετα, τα αγαθά που εισάγει η Κίνα από τις ΗΠΑ είναι βιομηχανικές και κατασκευαστικές προμήθειες, όπως φασόλια σόγιας, ορυκτά καύσιμα και κινητήρες αεροσκαφών. Σε αυτά τα αγαθά είναι πολύ πιο εύκολο να υπάρξει απορρόφηση των αυξήσεων των τιμών.
Πώς θωρακίζεται έναντι του εμπορικού πολέμου
Θα πρέπει επίσης να συνυπολογιστεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιβάλλονται δασμοί στην Κίνα. Από τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ με την Κίνα το 2018, το Πεκίνο έχει αυξήσει τις εμπορικές του συναλλαγές με άλλες χώρες.
Μεταξύ 2018 και 2020, οι εξαγωγές φασολιών σόγιας της Βραζιλίας προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 45% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2015-2017, ενώ οι αμερικανικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 38% την ίδια περίοδο.
Η Κίνα εξακολουθεί να εισάγει γεωργικά προϊόντα από τις ΗΠΑ, αλλά η αγορά συρρικνώνεται, πλήττοντας τους Αμερικανούς αγρότες. Το 2024, οι ΗΠΑ εξήγαγαν στην Κίνα αγροτικά προϊόντα αξίας 29,25 δισ. δολαρίων, από 42,8 δισ. δολάρια το 2022.
Πλήθος μέτρων στη φαρέτρα του Πεκίνου
Η Κίνα φαίνεται να έχει αρκετούς άσους στο μανίκι της. Την Τρίτη, δημοσιεύτηκαν λίστες με πιθανά κινεζικά αντίποινα στους δασμούς που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, οι προτάσεις περιλαμβάνουν την αναστολή της συνεργασίας για τον έλεγχο της φαιντανύλης, τη διερεύνηση των κερδών πνευματικής ιδιοκτησίας των αμερικανικών εταιρειών στην Κίνα και την απαγόρευση ταινιών του Χόλιγουντ από την Κίνα.
Όσον αφορά το τελευταίο σημείο, ένα εμπάργκο από πάνω προς τα κάτω μπορεί να μην είναι απαραίτητο. Η Κίνα έχει επιτρέψει στο παρελθόν στους διαδικτυακούς εθνικιστές να οργανώσουν εκστρατείες μποϊκοτάζ από τη βάση.
Το 2017, οι Κινέζοι καταναλωτές συμμετείχαν στην επιβολή μαζικού μπλόκου της νοτιοκορεατικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Lotte, ως απάντηση στην εμπλοκή του ομίλου σε μια συμφωνία που επέτρεψε την εγκατάσταση ενός αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στη Νότια Κορέα, την οποία η Κίνα θεωρούσε ως απειλή για την ασφάλεια. Το μέτρο αυτό είχε ως αποτέλεσμα, τα μισά από τα 100 καταστήματα, που διέθετε η εταιρεία στην ηπειρωτική Κίνα, να κλείσουν.

Εμπορευματοκιβώτια στο λιμάνι του Όκλαντ
(AP Photo/Noah Berger)
Τι λένε οι αναλυτές
Τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της Κίνας δεν την καθιστούν εντελώς απρόσβλητη από έναν εμπορικό πόλεμο, καθώς το Πεκίνο δεν έχει ακόμη βρει τρόπο να ενισχύσει ουσιαστικά την εγχώρια ζήτηση, πράγμα που όπως λένε οι οικονομολόγοι είναι απαραίτητο για την προστασία της οικονομίας από τους δασμούς.
«Δεν θυμάμαι να ήμουν ποτέ τόσο απαισιόδοξος για την πορεία των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας», έγραψε ο αναλυτής της Κίνας Bill Bishop σε ενημερωτικό δελτίο.
Συμπληρώνει δε ότι «Η εμπορική σχέση είναι ο άξονας μεταξύ των δύο χωρών, και αν αρχίσει να σπάει, θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη πίεση και σε άλλους τομείς».