ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Σεισμός στο Μαρόκο: Σώοι και ασφαλείς Φασούλας και Προμπονάς από τα φονικά Ρίχτερ – «Πολύ κούνημα, ήμουν στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου» (vid)

Τουλάχιστον 632 οι νεκροί και 329 τραυματίες – Πρόκειται για τον φονικότερο σεισμό που έχει σημειωθεί στο Μαρόκο από το 2004

Ο ισχυρός σεισμός που έπληξε το Μαρόκο τη νύκτα της Παρασκευή προς Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 632 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 329, σύμφωνα με νεότερο, επίσημο απολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας.

Μεταξύ των τραυματιών 51 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, επεσήμανε το υπουργείο, διευκρινίζοντας ότι από τον σεισμό κατέρρευσαν πολλά κτίρια, κυρίως στις επαρχίες και τους δήμους Χαούζ, Μαρακές, Ουαρζαζάτ, Αζιλάλ, Σισαούα και Ταρούντάντ.

Είκοσι Έλληνες που συμμετείχαν στο παγκόσμιο συνέδριο των γεωπάρκων της UNESCO στο Μαρακές έζησαν τον μεγάλο φονικό σεισμό στο Μαρόκο χθες το βράδυ. Τα μέλη της ελληνικής αποστολής είναι ασφαλείς και καλά στην υγείας του, όπως αναφέρουν γεγονός που διαβεβαιώνει και με ανάρτησή του στα Social Media o επικεφαλής της κρητικής Αποστολής, γεωλόγος του Μουσείου Φυσική Ιστορίας ,Χαράλαμπος Φασουλάς, που βρίσκεται εκεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι σώος και αβλαβής είναι και ο καθηγητής του τμήματος βιολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης Μιχάλης Προμπόνας.

«Πολύ κούνημα, ήμουν και στον 6ο όροφο στο ξενοδοχείο, ευτυχώς στάθηκε όρθιο….» όπως αναφέρει.

«Στο σύνολο τους είναι καλά στην υγεία τους» λέει μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου των Γεωπάρκων και διευθυντής του Μουσείου απολιθωμένου δάσους Λέσβου, το οποίο εκπροσωπείται στο Μαρόκο με πέντε ειδικούς επιστήμονες.

Για το συνέδριο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO βρίσκονται στο Μαρακές 1.500 σύνεδροι από 50 χώρες και σήμερα Σάββατο ήταν η τελευταία ημέρα του Συνεδρίου.

«Όλη τη νύχτα προσπαθούσα να επικοινωνήσω μαζί τους λέει ο κ. Ζούρος, και φαίνεται ότι όλοι είναι καλά».

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη μαρτυρία του κ. Ζούρου «την ώρα του σεισμού σύνεδροι συμμετείχαν σε επίσημο δείπνο στο ισόγειο νεόδμητης οικοδομής, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Μαρακές. Πραγματικά νιώσαμε τον σεισμό με ιδιαίτερη ένταση. Η αίσθηση του σεισμού ήταν τρομακτική».

Ο Χαράλαμπος Φασουλας στη διάρκεια των χθεσινών εργασιών του συνεδρίου παρουσίασε στην ομιλία τους την περίπτωση της προστασίας του γεωλογικού μνημείου του Παλιγκρεμνου μέσα από την αντίδραση των κατοίκων και διαφόρων συλλογικοτήτων σαν μια ορθή πρακτική και παράδειγμα για τη δύναμη των συνειδητοποιημένων πολιτών και έτυχε μεγάλης αποδοχής όπως είχε αναφέρει σε ανάρτηση του πριν τη σεισμική δόνηση.

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button