Σήμερα, Κυριακή 11 Μαΐου, γιορτάζουμε τη Γιορτή της Μητέρας

Σήμερα, τιμούμε κάθε μητέρα – τη βιολογική, τη θετή, τη γιαγιά, τη μητέρα-σύμβολο – και αναγνωρίζουμε τη δύναμη, τη στοργή και τις θυσίες που δίνει καθημερινά, συχνά αθόρυβα
Η Γιορτή της Μητέρας είναι μια ετήσια, παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη σε όλες τις μητέρες, για να τιμήσουμε τον ρόλο, την αγάπη και την αδιάκοπη προσφορά τους. Παρότι η ημερομηνία διαφέρει από χώρα σε χώρα – με τον εορτασμό να πραγματοποιείται συνήθως τον Μάρτιο ή τον Μάιο – το νόημα παραμένει κοινό: έκφραση ευγνωμοσύνης, σεβασμού και στοργής προς τη μητέρα.
Στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Γερμανία, η Γιορτή της Μητέρας τιμάται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Έτσι, σήμερα, Κυριακή 11 Μαΐου 2025, είναι η μέρα που λέμε ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στη μητέρα μας.
Η ιστορία πίσω από τη Γιορτή της Μητέρας
Η επίσημη καθιέρωση της ημέρας ξεκίνησε στις αρχές του 20ού αιώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, με ρίζες στο γυναικείο ακτιβιστικό κίνημα της εποχής. Το 1865, η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis ξεκίνησε την πρωτοβουλία “Mothers Friendship Day”, οργανώνοντας συναντήσεις (Mothers Day Meetings) όπου οι μητέρες αντάλλασσαν εμπειρίες και συζητούσαν κοινωνικά ζητήματα.
Το 1870, η Julia Ward Howe προχώρησε ακόμα περισσότερο, διοργανώνοντας μια μεγάλη ειρηνιστική συγκέντρωση με σύνθημα “Peace and Motherhood”, καλώντας τις μητέρες να αγωνιστούν ενάντια στους πολέμους και να προστατεύσουν τα παιδιά τους.
Η Γιορτή στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, η Ημέρα της Μητέρας συνδέθηκε αρχικά με τη θρησκευτική εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου (2 Φεβρουαρίου), τιμώντας την Παναγία ως μητέρα. Από το 1929 ξεκίνησε ο παράλληλος εορτασμός, όμως από τη δεκαετία του 1960 καθιερώθηκε πλέον ο εορτασμός της δεύτερης Κυριακής του Μαΐου.
Σήμερα, τιμούμε κάθε μητέρα — τη βιολογική, τη θετή, τη γιαγιά, τη μητέρα-σύμβολο — και αναγνωρίζουμε τη δύναμη, τη στοργή και τις θυσίες που δίνει καθημερινά, συχνά αθόρυβα.