Β/Α ΑιγαίοΒόρειο ΑιγαίοΤοπικές Είδησης

Σάμος: Εγκαινιάστηκε η έκθεση για τα 200 χρόνια από την ιστορική ναυμαχία της Μυκάλης

Άνοιξε τις πύλες της η έκθεση με τίτλο «Ότι επιμένει διά την Σάμον ο εχθρός δεν είναι αμφιβολία. Πορεία προς την ανεξαρτησία» η οποία πραγματοποιείται με την ευκαιρία συμπλήρωσης 200 χρόνων από την ιστορική ναυμαχία της Σάμου (1824-2024).

Την έκθεση διοργανώνουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πυθαγορείου “Ο ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ”, σε συνεργασία με την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος – Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ανατολικής Σάμου. Στην τελετή των εγκαινίων χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυθαγορείου «Ο Λυκούργος», Ανδρέας Αξιώτης , ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Πάρης Παπαγεωργίου και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Μαρία Κονδύλη. «Eίναι μια ιστορική επέτειος τεράστιας σημασίας για το νησί μας αλλά και για την πορεία της Επανάστασης του 1821 ευρύτερα. Στο πλαίσιο των εορτασμών εντάσσεται και η σημερινή εκδήλωση και βέβαια η έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιουλίου και είμαι σίγουρος ότι θα την επισκεφθούν εκατοντάδες πολίτες και επισκέπτες του νησιού μας. Είναι πολύ σημαντικό ότι σε αυτή την έκθεση φιλοξενούνται εκθέματα που σπάνια αφήνουν τους χώρους του Εθνικού Μουσείου και είμαστε ευγνώμονες γι` αυτό. Επίσης είναι, ίσως, η πρώτη φορά που εκτίθενται οι σπάθες του Καπετάν Λαχανά που φιλοξενούνται στο Δημαρχιακό Μέγαρο Σάμου, στο γραφείο του Δημάρχου. Και τέλος να ευχαριστήσω όλους όσοι στήριξαν την προετοιμασία της έκθεσης αλλά και εσάς που μας τιμάτε σήμερα με την παρουσία σας» ανέφερε, μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου.

Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησε ξενάγηση από τον επιμελητή και επιστημονικό συνεργάτη του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, Γιώργο Νικολάου. Μέσα από αυθεντικά τεκμήρια, αναπαραγωγές και οπτικοακουστικό υλικό από τις Συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, η έκθεση φιλοδοξεί να αναδείξει το ελληνικό ναυτικό και την καθοριστική του συμβολή στην απώθηση κάθε απόπειρας εισβολής στη Σάμο κατά τη διάρκεια του Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Η έκθεση ξεκινά με έναν χάρτη που παρουσιάζει την παγκόσμια γεωπολιτική κατάσταση στις αρχές του 19ου αι. και αναπτύσσεται σε τρεις θεματικές ενότητες: η πρώτη περιγράφει περιληπτικά τις συνθήκες στα οθωμανικά Βαλκάνια και την πολυεπίπεδη προετοιμασία του Γένους για τον ξεσηκωμό (πνευματική, πολιτική, στρατιωτική), η δεύτερη επιχειρεί να αναδείξει τη δράση του ελληνικού στόλου και τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε στην επιτυχημένη έκβαση της Επανάστασης, ενώ η τρίτη, αφιερωμένη αποκλειστικά στη Σάμο, σκιαγραφεί τη διαδρομή του νησιού σε όλο τον 19ο αι., από τις πολιτικές ζυμώσεις την πρώτη δεκαετία και τη συμμετοχή του στον Αγώνα, μέχρι το καθεστώς της αυτόνομης ηγεμονίας και την ένωσή του με την Ελλάδα το 1912.Η έκθεση θα φιλοξενείται στο Art Space Pythagorion και θα διαρκέσει έως τις 10 Ιουλίου ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό από τις 8 ως τις 11 το βράδυ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button