Δ/Σ ΕλλάδαΣτερεά ΕλλάδαΤοπικές Είδησης

Λαμία: Μέχρι και γάντι μιας χρήσης στα χαλασμένα γεύματα του Γιαννίτση

Δίχως τέλος οι καταγγελίες στη Λαμία, μετά την μαζική τροφική δηλητηρίαση παιδιών από σταφυλόκοκκο σύμφωνα με τις ενδείξεις του ΕΟΔΥ, με φωτογραφίες σχολικών γευμάτων από το εργοστάσιο της εταιρείας «Γιαννίτση», το οποίο υπενθυμίζεται ότι κάηκε «μυστηριωδώς» μετά από πυρκαγιά, μία ημέρα πριν την επίσκεψη των ελεγκτών του ΕΦΕΤ.

Σε νέες φωτογραφίες, που έφερε στη δημοσιότητα το Mega, φαίνεται ότι οι συσκευασίες με τα φαγητά όχι μόνο δεν ήταν κλεισμένες όπως πρέπει, αλλά περιείχαν και «ξένα σώματα». Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν ένα χρόνο πριν και περιλαμβάνονται σε επίσημη καταγγελία που έγινε στις αρμόδιες αρχές.

Συγκεκριμένα, μια συσκευασία με μοσχάρι και ριζότο φαίνεται ότι «φουσκώνει», γεγονός που σημαίνει ότι δεν ήταν καλά κλεισμένη. Σε άλλη σοκαριστική φωτογραφία, διακρίνεται πάνω σε ένα μπιφτέκι ένα κομμάτι από μπλε πλαστικό γάντι μιας χρήσης.

«Μπορεί κάποια παιδιά οκ να φάνε στο σπίτι τους. Υπάρχουν όμως  παιδιά που μένουν και στο ολοήμερο και έχουν και οικονομικές δυσκολίες και περιμένουν ίσως αυτά τα φαγητά», είπε η καταγγέλλουσα. Εκατόν ογδόντα χιλιάδες μαθητές, δηλαδή οι 4 από τους 10 μαθητές στα δημοτικά σχολεία της χώρας τρώνε από τα σχολικά γεύματα.

«Το κοτόπουλο το μπιφτέκι στη μέση ήταν κόκκινο. Δεν τρώγανε τα παιδιά και δοκίμασα εγώ το μπιφτέκι, το σουτζουκάκι είχε μέσα κόκκαλα. Οι σαλάτες μύριζαν κάπως, το λάχανο και αυτά μύριζαν σαν να ήταν άπλυτα. Το παντζάρι άμα το έβαζα στο ψυγείο μύριζε. Το ψάρι ήταν παναρισμένο. Είχε πολύ πανάρισμα, το περισσότερο ήταν πανάρισμα και το ψάρι ήταν ένα μαύρο πράγμα», ανέφερε.

Πατέρας μαθητή που είχε αντιμετωπίσει ανάλογο περιστατικό, επισήμανε ότι είχαν προχωρήσει σε καταγγελία και έλαβαν… εξώδικο από την εταιρεία. «Είχαμε διαπιστώσει από πέρυσι προβλήματα στην ποιότητα αλλά και στην ποσότητα (…) Κάναμε μια καταγγελία στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας και στον ΟΠΕΚΑ, αλλά απάντηση δεν λάβαμε από αυτές τις υπηρεσίες. Αλλά λάβαμε εξώδικο από την εταιρεία» είπε ο κ. Μάκκας.

Πρόσθεσε ότι «τα σχολικά γεύματα είναι ένας θεσμός ιερός. Παρόλο που είμαστε στην επαρχία, υπάρχουν οικογένειες που όχι απλώς ζορίζονται οικονομικά, πεινάνε», ενώ ερωτώμενος αν έλαβαν κάποια απάντηση μετά την καταγγελία επισήμανε ότι: «Απάντηση δεν πήραμε και εδώ εγείρονται μια σειρά από ερωτηματικά, κατά πόσο γίνονται ή δεν γίνονται οι έλεγχοι που προβλέπονται από τις συμβάσεις. Γιατί εκτός από τους τακτικούς, υπάρχουν και οι έκτακτοι έλεγχοι».

Ήξεραν για τα χαλασμένα γεύματα του Γιαννίτση από το 2023

Το πρόβλημα με την εταιρία και τα φαγητά που αποστέλλει στα σχολεία είναι γνωστό από πέρσι (!!!) μέσω δύο καταγγελιών από σχολεία, αλλά μάλλον κανείς εκ των αρμόδιων φορέων (υπουργεία Εργασίας, Οικογένειας και Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), δεν έπραξε τα δέοντα για να μην φτάσουμε στη δηλητηρίαση.

Εάν δε, η συγκεκριμένη εταιρεία συνεχίζει να προμηθεύει σχολικά γεύματα σε διάφορες περιοχές πέραν της Φθιώτιδας, όπως για παράδειγμα στην Αθήνα ή το Καρπενήσι, προκύπτει επίσης το ερώτημα εάν οι αρμόδιοι φορείς έχουν κάνει τις επιβαλλόμενες ενέργειες και τους ελέγχους για να μην έχουμε κι άλλα τέτοια περιστατικά.

Σωρεία καταγγελιών κατά της εταιρίας «Γιαννίτσης» πριν την τροφική δηλητηρίαση

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, που κατέθεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, προκύπτει ότι ο ΟΠΕΚΑ έχει καταστεί κοινωνός των επισημαινόμενων προβλημάτων σε σχέση με τη διανομή των σχολικών γευμάτων στην περιοχή του Δήμου Λαμιέων.

Οπως προκύπτει από έγγραφο του Προέδρου και της Γραμματέως του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 16ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Λαμίας, είχε καταγγελθεί από πέρυσι το ζήτημα με τα σχολικά γεύματα και μάλιστα με email από τις 16 Μαϊου του 2023, τόσο στην  διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Φθιώτιδας, όσο και στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), την Γενική Δ/νση Διοικητικής-Οικονομικής Υποστήριξης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, την Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών και το Τμήμα Προμηθειών. Παράλληλα, είχε κοινοποιηθεί στην Περιφερειακή διεύθυνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας και Φθιώτιδας, αλλά και στον διευθυντή του σχολείου.

Οι γονείς κατήγγειλαν πως τα φαγητά ήταν ωμά, μικρότερα σε ποσότητα απ’ ότι αναγραφόταν, ενώ αντί για ψάρι τους έδιναν μύδια κατεψυγμένα. Παράλληλα, γέμιζαν με μπαχαρικά τα φαγητά, κάτι το οποίο είναι αρκετά βαρύ για μικρά παιδιά. Και όπως αποκαλύφθηκε χθες, υπήρχαν ακόμη και… ξένα σώματα στα γεύματα.

Μεταξύ άλλων, η επιστολή γράφει τα εξής, σχεδόν εφιαλτικά: 

«1. Η ποσότητα τελικού προϊόντος σε όλα τα είδη (σαλάτα, κυρίως γεύμα, ψωμί και φέτα) είναι μικρότερη από την αναγραφόμενη στην ετικέτα της συσκευασίας το οποίο διαπιστώνεται

i) σε αντιπαράθεση με την περυσινή προμήθεια, αλλά και ii) σε σχέση με τα γραμμάρια ανά είδος που αναγράφονται στην πρόσκληση για την διακήρυξη Δημόσιου Ηλεκτρονικού Ανοικτού διαγωνισμού για την ανάδειξη Αναδόχου παροχής Υπηρεσιών-Συσκευασίας και Διανομής ζεστών γευμάτων με αριθ. πρωτ.: Ζ2/144-20/04/2021 & ΑΔΑΜ: 21PROC008518148.

2) Τα όσπρια και οι χειμερινές σαλάτες (μπρόκολο και κουνουπίδι) θα τα χαρακτηρίζαμε ως ωμά, τα οποία συχνά καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων. Το ίδιο συμβαίνει και με την σαλάτα εποχής (ντομάτα με αγγούρι). Η αλλοίωση στην όψη της ντομάτας ήταν εμφανής και αυτό παρατηρήθηκε στα περισσότερα γεύματα που μοιράστηκαν.

3) Στα περισσότερα γεύματα χρησιμοποιούνται πολλών ειδών μπαχαρικά, κάνοντας τα πολύ βαριά προς κατανάλωση αυτών από παιδιά δημοτικού. Μπορεί να υπάρχει έλλειψη αλατιού, όπως το τονίζει και η πρόσκληση του διαγωνισμού, αλλά τα υπόλοιπα μπαχαρικά παρατηρούνται σε αφθονία.

4) Σύμφωνα με το Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα γευμάτων κάθε Τρίτη είναι η μέρα του ψαριού. Έτσι, διανεμόταν μέχρι και σήμερα στους μαθητές και μαθήτριες του σχολείο κάθε Τρίτη παρά Τρίτη Ριζότο/Κριθαρότο Θαλασσινών από μύδια κατεψυγμένα. i) Η συγκεκριμένη επιλογή δεν είναι στο προαναφερθέν πρόγραμμα και ii) επίσης είναι γεύμα που δεν τρώγεται ούτε από ενήλικα.

5) Και τέλος, σχετικά με την υγειονομική καταγγελία του παρόντος εγγράφου, έχει διαπιστωθεί ότι, εντός της κλειστής συσκευασίας να υπάρχουν ξένα σώματα, όπως τρίχες αλλά και κομμάτι από μπλε πλαστικό (μάλλον σακούλα). Σας επισυνάπτουμε και σχετικό φωτογραφικό υλικό από το τελευταίο και πιο πρόσφατο γεγονός».

Ανάλογη καταγγελία έκανε μάλιστα και το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 11ου Δημοτικού Σχολείου, το οποίο με έγγραφο του προς την «Γιαννίτσης Logistics SA» στις 6 Φεβρουαρίου φέτος, σημειώνονται παράπονα που αφορούν κακομαγειρεμένα φαγητά – ωμά γεύματα και γεύματα, όπως κοτόπουλο που περιέχουν φτερά. Επισημαίνεται δε, η μεγάλη ανησυχία των γονέων αφού τα παιδιά μπορεί να μην καταλάβουν ότι, κάποια γεύματα είναι ακατάλληλα.

Εξηγήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για τα δύο περιστατικά

Η εξέλιξη αυτή, μετά και την μαζική δηλητηρίαση των παιδιών και την πυρκαγιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο λίγα 24ωρα μετά, έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά. Για τα δύο περιστατικά  έκαναν ερώτηση 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή.

Στην ερώτηση, την επιμέλεια της οποίας είχε ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης, ζητούνται εξηγήσεις από υπουργούς της κυβέρνησης (Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Υγείας, Πολιτικής Προστασίας, Παιδείας, Εργασίας) για το γεγονός τόσο της πλημμελούς άσκησης των αρμοδιοτήτων τους πάνω στο ζήτημα της έγκαιρης λήψης μέτρων ελέγχου και παρακολούθησης της ασφαλούς διανομής των σχολικών γευμάτων προς τους μαθητές των δημοτικών σχολείων της Λαμίας.

Να σημειωθεί, πως όπως τονίζουν, την αρμοδιότητα κατάρτισης, συντονισμού και εποπτείας του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» έχει το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και εν συνεχεία, «κατόπιν της συγκρότησής του με το Π.Δ. 77/2023 στο ΦΕΚ Α’/130/27-6-2023, το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Περαιτέρω, με βάση τα οριζόμενα στην υπ’ αριθ. Δ14/οικ.21446/488/11-04-2018 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 1299) η διαχείριση του προγράμματος έχει ανατεθεί στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ)».

Η άσκηση ετοιμότητας για πυρκαγιά στο εργοστάσιο «Γιαννίτσης» πριν ένα χρόνο

Ενα περιστατικό που επισης προκαλεί ερωτηματικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα η ερώτηση για την φωτιά στο εργοστάσιο «Γιαννίτσης».

Το εργοστάσιο κάηκε ολοσχερώς στον αποθηκευτικό χώρο, όπως και τα αυτοκίνητα της επιχείρησης.

Ενα χρόνο πριν, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου, είχε πραγματοποιηθεί μια «απόλυτα πετυχημένη» άσκηση «Γιαννίτσης 2023» που περιελάμβανε εκδήλωση πυρκαγιάς στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, η οποία έλαβε χώρα στις 22 Μαρτίου του 2023.

Ηταν μια άσκηση που «αναμένονταν να συμβάλλει στη βελτίωση της ετοιμότητας του επιχειρησιακού μηχανισμού, την αποτελεσματικότερη και πιο συντονισμένη αντιμετώπιση ενός πραγματικού συμβάντος». Να σημειωθεί πως οι εγκαταστάσεις της 7ης ΕΜΑΚ Λαμίας βρίσκονται μόλις λίγα λεπτά μακριά από την εταιρεία, ενώ η Αντιπύραρχος -Διοικήτρια της Π.Υ. ΒΙΠΕ Λαμίας είχε εκφράσει την πεποίθηση της για την επιτυχή αντιμετώπιση ενός πραγματικού συμβάντος, κάτι που δεν συνέβη την περασμένη Κυριακή…

Πηγή: topontiki

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button