Διεθνής επικαιρότητα

Π. Παυλόπουλος για τις γερμανικές αποζημιώσεις: «Το θέμα είναι ανοικτό, δεν ζητάμε εκδίκηση, ζητάμε δικαίωση»

«Το ζήτημα των αποζημιώσεων οι Έλληνες οφείλουμε να το κρατάμε ζωντανό. Όταν λέμε “δεν ξεχνώ – ποτέ ξανά”, αυτό σημαίνει ότι δεν υποχωρούμε. Κάποιοι πιστεύουν ότι με τις εμμονές της Γερμανίας, η οποία αρνείται τα πάντα και με τη δύναμη που έχει, ότι θα το ξεχάσουμε. Είναι τεράστιο λάθος να το πιστεύουν αυτό, ότι θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα επειδή δήθεν οι Γερμανοί δεν έρχονται να συνεννοηθούν μαζί μας. Πρέπει να εμείνουμε».

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την τοποθέτηση του για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ο πρώην πρόεδρος της ελληνικής δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος ως ομιλητής σχετικής ημερίδας στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, στο Κολυμπάρι Χανίων:

«Ιδίως από το 2019 έχουμε ένα τεράστιο επιχείρημα. Μέχρι τότε θεωρούσαν κάποιοι ότι οι Έλληνες θεωρούν μονόπλευρα, ότι έχουν ενεργές δικαστικές απαιτήσεις. Τότε έγινε κάτι πολύ σημαντικό, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων  της Μπούντεσταγκ, της γερμανικής Βουλής, αναγνώρισε ότι οι απαιτήσεις μας δεν έχουν παραγραφεί αλλά είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς  επιδιώξιμες. Και ότι το αρμόδιο φόρουμ για να διεκδικήσουμε αυτό που μας αναλογεί, είναι το δικαστήριο της Χάγης. Αυτό το ομολογεί πλέον ο νομικός κόσμος της Γερμανίας.

Και είναι λυπηρό ότι ένας τόσο σημαντικός νομικός -που είναι, εκτός από πρόεδρος της Γερμανίας – ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ είναι λυπηρό να λέει τόσο κοφτά ότι το ζήτημα αυτό έχει λήξει. Δεν έχει λήξει καθόλου. Είναι ζωντανό και οφείλουμε να το συντηρήσουμε, να πούμε ότι μαζί με τα άλλα ανοικτά ζητήματα που έχουμε με την Γερμανία, είναι και αυτό» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της εκδήλωσης ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «η Γερμανία έχει αυτήν την προτεσταντική λογική της επιβολής της νομιμότητας σε όλους τους άλλους εκτός από εκείνη. Εμείς ξεχρεώσαμε τη Γερμανία μέχρι τελευταίο ευρώ και εντόκως. Οι Γερμανοί πρέπει να καταλάβουν ότι η στάση τους είναι ενάντια στον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Η Κυβέρνηση πρέπει να διεκδικήσει και να καταλάβει ότι είμαστε όλοι ενωμένοι στο θέμα αυτό και αυτό σηματοδοτεί και η δίκη μου παρουσία εδώ.

Δεν ζητάμε εκδίκηση, ζητάμε δικαίωση. Και θα είμαστε ανυποχώρητοι μέχρι το τέλος.» τόνισε.

Η ημερίδα φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις της ακαδημίας και πραγματοποιήθηκε  σε συνεργασία µε την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ένωση ∆ήµων, καθώς και τους ∆ήµους Πλατανιά, Καντάνου-Σελίνου και Κισάµου, υπό την αιγίδα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης.

Στο επίκεντρο βρέθηκε η  ανάδειξη της σημασίας της ιστορικής μνήμης και της αποκατάστασης των θυμάτων του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου, µε έμφαση στη νομική και ηθική διάσταση των γερμανικών επανορθώσεων.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος, ο δήμαρχος Καλαβρύτων και πρόεδρος των Μαρτυρικών Χωριών Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο πρώην υπουργός Νικόλαος Χριστοδουλάκης και ο πρώην Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Χριστοδουλάκης: Το κατοχικό δάνειο είναι διεκδικήσιμο

Σε δηλώσεις του ο κ. Χριστοδουλάκης σημείωσε ότι « στην διάρκεια της Κατοχής οι ζημιές τις οποίες υπέστη η χώρα ήταν ασύλληπτου μεγέθους. Οι οφειλές οι οποίες έχει ακόμα η Γερμανία προς τη χώρα μας είναι ακόμα δυσθεώρητες και ανικανοποίητες».

Ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε στο θέμα του κατοχικού δανείου που με ένα καταναγκαστικό τρόπο ελήφθη από την γερμανική διοίκηση και το οποίο είναι ακόμα διεκδικήσιμο και θα μπορούσε να αποτελέσει την αφετηρία για μια σειρά άλλων διεκδικήσεων πολύ μεγαλύτερων.

Ο δήµαρχος Καλαβρύτων και πρόεδρος των Μαρτυρικών Χωριών Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι «είμαστε εναντίον της λήθης. Διεκδικούμε και θα διεκδικούμε μέχρι να τελειώσει η διεκδίκηση και δεν δεχόμαστε ότι το θέμα έχει λήξει. Το θέμα είναι ζωντανό και επίκαιρο»:

Το παρών έδωσε ο βουλευτής Χανίων, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων.

Ο βουλευτής Χανίων τόνισε ότι η υπόθεση του κατοχικού δανείου και των αποζημιώσεων παραμένουν ανοιχτά θέματα για τις ελληνικές κυβερνήσεις, σημειώνοντας τα εξής:

«Οι πάγιες θέσεις της Ελλάδας γύρω από αυτό το ζήτημα βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα και στα επιχειρήματα του διεθνούς δικαίου. Αυτό επαναλαμβάνουν σταθερά οι ελληνικές κυβερνήσεις και αυτό τόνισε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου στη Αθήνα, τον περασμένο Οκτώβριο.

Η διεκδίκηση των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου από την ελληνική πλευρά φυσικά και δεν αποτελεί απλώς ζήτημα οικονομικής αποζημίωσης. Είναι ταυτόχρονα ζήτημα ηθικής αναγνώρισης των δεινών που υπέστη ο ελληνικός λαός κατά τη διάρκεια της κατοχής και ιστορικής δικαίωσης για τα θύματα των θηριωδιών και τις οικογένειές τους. Η ιστορική μνήμη και όχι η λήθη είναι ο θεμελιώδης πυλώνας για την οικοδόμηση μιας κοινής ευρωπαϊκής πορείας και επομένως η επίλυση του ζητήματος των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου είναι μέρος αυτής της προσπάθειας».

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, Ευγένιος:

Πηγή: zarpanews.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button