Διεθνής επικαιρότητα

Ινδονησία: Σε ύψος 5.000 χλμ. η τέφρα από τον κρατήρα του ηφαιστείου Ibu

Τέφρα που φτάνει σε ύψος 5.000 χλμ, εκτοξεύεται από τον κρατήρα του ηφαιστείου Ibu  που εξερράγη στην ανατολική Ινδονησία με τις αρχές να έχουν θέσει το επίπεδο συναγερμού στο δεύτερο υψηλότερο.

Την ίδια στιγμή οι αρχές αύξησαν το επίπεδο συναγερμού στο δεύτερο υψηλότερο από την περασμένη εβδομάδα όπου εξερράγη.

Από τις αρχές δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή θύματα, με τα βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας να εστιάζουν στην κορυφή του ηφαιστείου, στο νησί Χαλμαχέρα στην επαρχία Μαλούκου.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες εκρήξεις των τελευταίων μηνών.

Η γκρι-μαύρη στήλη τέφρας παρατηρήθηκε με «ένταση προς τα δυτικά», δήλωσε ο επικεφαλής της Γεωλογικής Υπηρεσίας Muhammad Wafid και προτρέπει τους κατοίκους να φορούν μάσκες και γυαλιά όταν βγαίνουν σε εξωτερικούς χώρους για να προστατεύονται από την πτώση ηφαιστειακής τέφρας.

Το ηφαίστειο εξερράγη το Σάββατο «σε μικρότερη κλίμακα», εκτοξεύοντας λάβα.

Το επίπεδο συναγερμού παρέμεινε στο δεύτερο υψηλότερο ενός συστήματος τεσσάρων επιπέδων τη Δευτέρα, αφού οι αρχές επέβαλαν ζώνη αποκλεισμού τριών – πέντε χιλιομέτρων γύρω από τον κρατήρα του ηφαιστείου.

Το Ibu είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της Ινδονησίας, και εξερράγη περισσότερες από 21.000 φορές πέρυσι.

Αξιωματούχος της Γεωλογικής Υπηρεσίας Sofyan Primulyana είπε ότι το Ibu κατέγραψε κατά μέσο όρο 58 εκρήξεις την ημέρα το 2023.

Η Ινδονησία, βρίσκεται σε συνεχή σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα λόγω της θέσης της στο «Δαχτυλίδι της φωτιάς» του Ειρηνικού.

Τον περασμένο μήνα, το όρος Ρουάνγκ στην επαρχία του Βόρειου Σουλαουέζι εξερράγη πάνω από 12 φορές, αναγκάζοντας χιλιάδες κατοίκους των κοντινών νησιών να απομακρυνθούν και παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού. Οι 800 περίπου κάτοικοι του νησιού Ρουάνγκ θα μετεγκατασταθούν μόνιμα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button