ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Πύρινος εφιάλτης στο νότιο Ρέθυμνο – Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στην περιοχή (vid)

Δύσκολη αναμένεται η νύχτα για τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν, καθώς δυσχεραίνουν το έργο τους οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή

Μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης (25/6) στα Ακούμια Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι από την φωτιά δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή, ωστόσο η έκτασή της είναι μεγάλη. 

Ειδικότερα, η φωτιά που έχει έκταση δύο χιλιομέτρων ξεκινά από τα Σακτούρια, τα Ακούμια και φτάνει μέχρι την Αγία Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Πολιτική Προστασία της Κρήτης είναι σε επιφυλακή, ώστε αν χρειαστεί να εκκενωθούν οικισμού και εάν η φωτιά φτάσει μέχρι την θάλασσα να εκκενωθούν και ξενοδοχεία.  

Δεν απειλούνται οικισμοί, η έκταση της φωτιάς όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι ισχυρή, με τις πυροσβεστικές και άλλες δυνάμεις που συνδράμουν, να έχουν δύσκολο έργο λόγω του ανάγλυφου της περιοχής και του ανέμου που πνέει.

Ένα μέτωπο στο οποίο επεκτάθηκε η φωτιά έχει καταπολεμηθεί και βρίσκεται σε πυροσβεστικό κλοιό, όμως το μέτωπο προς Τριόπετρα έχει γιγαντωθεί. Η δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας είναι καθολική και σε αυτή συνδράμει ο δήμος Αγίου Βασιλείου με 14 μικρά πυροσβεστικά οχήματα, μία υδροφόρα καθώς και 4 υδροφόρες από την Περιφέρεια.

Το πύρινο μέτωπο κινείται νοτιοανατολικά και οι προσπάθειες αφορούν στο να ανακόψουν τη νότια κατεύθυνσή του.

Οι φλόγες καίνε αγροτολιβαδικές, γεωργικές εκτάσεις, ενώ στη μάχη με τις φλόγες βρίσκονται και πολλοί εθελοντές κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι ζουν στην περιοχή έχοντας τις μνήμες από τις προηγούμενες φωτιές του Ιουλίου 2022.

Σημειώνεται ότι η πολύπαθη αυτή περιοχή έχει καεί τρεις φορές και «δώσει» μία από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές τα τελευτάια 20 χρόνια στην Κρήτη. 

Δείτε το βίντεο: 

Κίνδυνος Πυρκαγιάς κατηγορίας τέσσερα

Η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι, σύμφωνα με τον ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας την Τετάρτη 26 Ιουνίου (2024) η κατηγορία Κινδύνου Πυρκαγιάς για όλη την Κρήτη, είναι κατηγορίας κινδύνου 4 (πολύ υψηλός).

Επιπλέον με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η Περιφέρεια Κρήτης τίθεται σε κατάσταση κινητοποίησης Red Code. Όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα που αποτελούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση πλήρους κινητοποίησης.

Συνιστάται στους πολίτες και εκδρομείς

  • Να μην ανάβουν φωτιές για οποιαδήποτε  λόγο  στην ύπαιθρο και να σέβονται τις υποδείξεις των αρχών.
  • Να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική στο τηλέφωνο «199» (χωρίς χρέωση) όταν εντοπίσουν καπνό ή φωτιά.
  • Αν βρεθούν σε χώρο πυρκαγιάς και δεν μπορούν να βοηθήσουν κατά το αρχικό στάδιο, να απομακρυνθούν άμεσα από το χώρο για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για να διευκολύνουν στο έργο της κατάσβεσης.
  • Να ακολουθούν τις οδηγίες προστασίας έναντι των δασικών πυρκαγιών, όπως αυτές βρίσκονται στον ιστοτοπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας: www.civilprotection.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button