Πόσες ώρες καθισιού την ημέρα δημιουργούν πόνο στον αυχένα – Επιστήμονες απαντούν

Ο τρόπος ζωής και εργασίας μας αυξάνει κάθε χρόνο τον κίνδυνο πόνου στον αυχένα, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για όσους κάθονται περισσότερες από έξι ώρες την ημέρα.
Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Public Health, ομάδα Κινέζων ερευνητών συνέδεσε την αύξηση του κινδύνου με μια «σημαντική αύξηση της καθιστικής συμπεριφοράς» – ιδιαίτερα έντονη στους νεότερους πληθυσμούς –που συνδέεται με τη μετάβαση στην εξ αποστάσεως εργασία μετά την πανδημία COVID-19.
Ως καθιστική συμπεριφορά ορίστηκε η καθιστική δραστηριότητα κατά τις ώρες της ημέρας που περιλαμβάνει χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, όπως το να βλέπουμε τηλεόραση, να εργαζόμαστε στον υπολογιστή και να χρησιμοποιούμε άλλες οθόνες όπως τα smartphones και τα tablets.
Διαβάστε ακόμη:
Νέες μελέτες: Το αυχενικό προτιμά γυναίκες στη μέση ηλικία και όσους κάνουν καθιστική ζωή
Οι συγγραφείς της έρευνας σημείωσαν ότι η καθιστική συμπεριφορά συνοδεύεται από κινδύνους καρδιαγγειακών και άλλων ασθενειών, καθώς και άλλες δυσάρεστες αλλαγές, όπως μειωμένη ροή αίματος στον αυχένα, ανισορροπία στη δύναμη των μυών του αυχένα, μειωμένη κινητικότητα των αρθρώσεων και αυξημένη πίεση στους μεσοσπονδύλιους δίσκους, αναφέρει ο Independent.
Από τα smartphones η μεγαλύτερη ζημιά
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 25 μελέτες, που συνολικά περιελάμβαναν περισσότερους από 43.000 συμμετέχοντες από 13 χώρες.
Από τις πιθανώς επικίνδυνες συμπεριφορές, η χρήση smartphones ήταν η χειρότερη και αύξησε την πιθανότητα πόνου στον αυχένα κατά 82%. Η πιθανότητα πόνου στον αυχένα μειώθηκε σε μόλις 23% με τη χρήση υπολογιστή, ενώ «η παρακολούθηση τηλεόρασης δεν αποτελούσε σημαντικό κίνδυνο».
Επιπλέον, η αύξηση του χρόνου καθιστικής ζωής ανέβασε τον κίνδυνο εμφάνισης πόνου στον αυχένα. Για τα άτομα που καθόταν για περισσότερες από έξι ώρες την ημέρα, ο κίνδυνος αυξήθηκε κατά σχεδόν 88% σε σύγκριση με τα άτομα που δεν είχαν καθιστική συμπεριφορά.
Μεγάλο μέρος της απειλής προέρχεται από τη στάση του σώματος που προκαλεί κάμψη του αυχένα και κύρτωση των ώμων. «Καθώς αυξάνεται η διάρκεια της καθιστικής συμπεριφοράς μπροστά σε οθόνες, αυτές οι συνήθειες μπορούν να βλάψουν τη φυσιολογική μηχανική δομή του αυχένα», σημείωσαν οι συγγραφείς.
Ο πόνος στον αυχένα είναι μια από τις πιο συχνές μυοσκελετικές διαταραχές και περίπου το 70% των ανθρώπων παγκοσμίως τον βιώνουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Μόνο στις ΗΠΑ, οι άνθρωποι ξοδεύουν 87,6 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για πόνους στον αυχένα και την πλάτη.