«Πόλεμος φθοράς»: Γιατί η Κίνα δεν υποχωρεί στους δασμούς Τραμπ – Προετοιμαζόταν εδώ και έξι χρόνια

Μετά την απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών να «παγώσει» για 90 ημέρες την εφαρμογή των δασμών σε όλο τον κόσμο, πλην της Κίνας, το Πεκίνο καλείται να αντιμετωπίσει δασμούς ύψους 125%.
Όπως εξηγεί σε ανάλυσή του το CNNi, ο ρυθμός της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου ήταν εντυπωσιακός.
Μέσα σε μία μόλις εβδομάδα, οι δασμοί Τραμπ στις εισαγωγές από την Κίνα αυξήθηκαν από 54% σε 104% και τώρα σε 125%. Η Κίνα απάντησε με το «ίδιο νόμισμα», αυξάνοντας τους ανταποδοτικούς δασμούς σε όλες τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ στο 84%.
Οι εξελίξεις αυτές, όμως, όπως συνεχίζει το CNNi, μπορεί να οδηγήσουν σε μια ιστορική ρήξη που δεν θα έχει απλώς σημαντικές επιπτώσεις στις δύο οικονομίες, αλλά τελικά θα δημιουργήσει μεγαλύτερη τριβή στις σινοαμερικανικές σχέσεις.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ
(AP Photo/Evan Vucci)
«Αυτή είναι ίσως η ισχυρότερη ένδειξη που έχουμε δει να οδηγεί προς μια σκληρή ρήξη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία στο Economist Intelligence Unit, Νικ Μαρό, μιλώντας για το σενάριο παύσης των αμοιβαίων επενδύσεων ανάμεσα στις δύο οικονομίες.
«Είναι πραγματικά δύσκολο να εκτιμήσει κανείς τους τριγμούς που θα προκαλέσει αυτή η διαμάχη, όχι μόνο στην ίδια την κινεζική οικονομία, αλλά και στο παγκόσμιο εμπόριο» συνέχισε.
«Η Κίνα θέλει να κάνει συμφωνία, αλλά δεν ξέρει πώς»
Εξηγώντας ο Τραμπ γιατί αποφάσισε να εξαιρέσει την Κίνα από την αναστολή της εφαρμογής των δασμών υποστήριξε ότι «η Κίνα θέλει να κάνει μια συμφωνία, απλά δεν ξέρει πώς να το κάνει».
Δεν πρόκειται, όμως, για μια άποψη που το Πεκίνο συμμερίζεται.
«Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό ότι αναμένει η Κίνα να εισέλθει σε μια περίοδο παρατεταμένης “μάχης” με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της, κάτι για το οποίο θα έπρεπε να προετοιμαστεί. Και το έχει κάνει» σημείωσε ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής στο think tank MERICS με έδρα το Βερολίνο, Τζέικομπ Γκάντερ.
Η Κίνα προετοιμαζόταν έξι χρόνια για τους δασμούς
Αναλύοντας γιατί η Κίνα δεν κάνει πίσω και γιατί εκτιμάται ότι έχει πλεονέκτημα, το CNNi εξηγεί πως το Πεκίνο προετοιμαζόταν εδώ και καιρό για τους δασμούς Τραμπ.
Άλλωστε, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προειδοποιήσει γι’ αυτούς ήδη από την προεκλογική του εκστρατεία, ενώ είναι μια πολιτική που είχε εφαρμόσει – λιγότερο επίμονα – και κατά την διάρκεια της πρώτης του θητείας στον Λευκό Οίκο.
Στη βάση αυτή της προετοιμασίας του, το Πεκίνο έχει ξεκινήσει μπαράζ επαφών με σειρά χωρών, από την Ευρώπη έως τη Νοτιοανατολική Ασία, σε μια προσπάθεια να επεκτείνει τις εμπορικές του συναλλαγές – και να κερδίσει τις ΗΠΑ κερδίζοντας τους εταίρους τους.
«Η κινεζική κυβέρνηση προετοιμάζεται για αυτή την ημέρα εδώ και έξι χρόνια», εξήγησε ο αναλυτής Βίκτορ Σι, σημειώνοντας ότι το Πεκίνο έχει καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες να διαχειριστεί τις εγχώριες οικονομικές προκλήσεις που έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια.
Σήμερα, η Κίνα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσει μια ευρύτερη εμπορική σύγκρουση, λένε οι ειδικοί.
.jpg?t=yWNNnnLc0u_yA4qzvpuUJQ)
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Σι Τζιπινγκ
AP Photo/Andy Wong
Σε σύγκριση με το 2018, έχει επεκτείνει τις εμπορικές της σχέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο, μειώνοντας το μερίδιο των αμερικανικών εξαγωγών από το 1/5 των συνολικών εξαγωγών της σε λιγότερο από 15%.
Οι κατασκευαστές της έχουν επίσης επεκτείνει τις δραστηριότητές τους σε χώρες όπως το Βιετνάμ και η Καμπότζη, εν μέρει για να επωφεληθούν από τους δυνητικά χαμηλότερους δασμούς των ΗΠΑ.
Η Κίνα έχει επίσης επεκτείνει την αξιοποίηση των σπάνιων γαιών της και άλλων κρίσιμων ορυκτών, έχει αναβαθμίσει την τεχνολογία παραγωγής της με τεχνητή νοημοσύνη και ανθρωποειδή ρομπότ και έχει αυξήσει τις δυνατότητες προηγμένης τεχνολογίας, όπως είναι οι ημιαγωγοί.
«Οι αδυναμίες της Κίνας είναι σημαντικές, αλλά στο πλαίσιο μιας ολοκληρωτικής σύγκρουσης, είναι διαχειρίσιμες. Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να μπορέσουν, από μόνες τους, να φέρουν την οικονομία της Κίνας στο χείλος της καταστροφής» υπογράμμισε ο ανώτερος σύμβουλος του Center for Strategic and International Studies των ΗΠΑ, Σκοτ Κένεντι.
«Όσο και αν η Ουάσινγκτον δεν θέλει να το παραδεχτεί, όταν η Κίνα λέει ότι δεν μπορείς να περιορίσεις την Κίνα οικονομικά, έχει δίκιο» τόνισε ο ίδιος.
«Πόλεμος φθοράς»
Το κατά πόσον ο Τραμπ θα είχε αναστείλει τους ανταποδοτικούς δασμούς στην Κίνα, όπως έκανε και στις υπόλοιπες χώρες, αν το Πεκίνο δεν είχε απαντήσει τόσο γρήγορα με αντίμετρα, αποτελεί ένα αναπάντητο ερώτημα.
Πάντως, όπως σημειώνει το CNNi, ο Κινέζος πρόεδρος φαίνεται τώρα να έχει εγκλωβιστεί σε έναν πόλεμο φθοράς, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει μια εμπορική σχέση αξίας μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων.
Η Κίνα τις τελευταίες δεκαετίες αποτελεί «ατμομηχανή» όλο και περισσότερο αυτοματοποιημένων και υψηλής τεχνολογίας αλυσίδων παραγωγής, που παράγουν τα πάντα, από οικιακά είδη και παπούτσια μέχρι ηλεκτρονικά είδη, πρώτες ύλες για κατασκευές, συσκευές και φωτοβολταϊκά.
Μέχρι τώρα, οι εργοστασιακές μονάδες της Κίνας ικανοποιούσαν τη ζήτηση – όχι μόνο των Αμερικανών, αλλά και όλου του κόσμου – για οικονομικά προσιτά αγαθά, αλλά τροφοδότησαν ένα τεράστιο εμπορικό έλλειμμα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η επιβολή αμερικανικών δασμών ύψους 125%, θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση των εξαγωγών της Κίνας προς τις ΗΠΑ τουλάχιστον κατά το ήμισυ τα επόμενα χρόνια.
Δεδομένου, όμως, του γεγονότος ότι πολλά από τα αγαθά που παράγονται από την Κίνα δεν θα μπορούν να αντικατασταθούν τόσο γρήγορα, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην άνοδο των τιμών. Μια τέτοια εξέλιξη, θα μπορούσε στη συνέχεια να οδηγήσει σε αυξήσεις φόρων στους Αμερικανούς κατά περίπου 860 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως προειδοποιούν αναλυτές της JP Morgan.
«Κύμα χρεοκοπίας»
Από την άλλη, στην Κίνα, πολλοί προμηθευτές μπορεί να δουν τα ήδη στενά περιθώρια κέρδους τους να εξαλείφονται εντελώς, καθώς νέα εργοστάσια οικοδομούνται σε άλλες χώρες.
Οι αμερικανικοί δασμοί, δε, τέτοιου βεληνεκούς αναμένεται να οδηγήσουν «εκατομμύρια ανθρώπους στην ανεργία» και σε ένα «κύμα χρεοκοπίας» σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τον αναλυτή Βίκτορ Σι. Και ταυτόχρονα, οι αμερικανικές εξαγωγές προς την Κίνα θα μπορούσαν «σχεδόν να μηδενιστούν» όπως τόνισε ο ίδιος.
«Αλλά η Κίνα μπορεί να διατηρήσει αυτή την κατάσταση πολύ περισσότερο από ό,τι οι ΗΠΑ» συμπλήρωσε.
Το Πεκίνο εκτιμά ότι μπορεί να αντέξει την «καταιγίδα».
«Απαντώντας στους δασμούς των ΗΠΑ, είμαστε προετοιμασμένοι και έχουμε στρατηγική. Έχουμε εμπλακεί σε έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ εδώ και οκτώ χρόνια, συσσωρεύοντας πλούσια εμπειρία σε αυτούς τους αγώνες» όπως αναφέρεται σε πρωτοσέλιδο του People’s Daily, που αποτελεί κυβερνητικό μέσο ενημέρωσης στην Κίνα.
Το Πεκίνο θα μπορούσε να πάρει έκτακτα μέτρα για να ενισχύσει την εγχώρια κατανάλωση, η οποία είναι αδύναμη, και να εισάγει μια σειρά μέτρων τόνωσης της οικονομίας του.
«Το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται από το ποιος μπορεί να αντέξει έναν μεγαλύτερο «οικονομικό πόλεμο φθοράς» έγραψε ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Ρενμίν της Κίνας, Κάι Τονγκουάν σε άρθρο του.
«Η Κίνα έχει σαφώς μεγαλύτερο πλεονέκτημα όσον αφορά στη στρατηγική της αντοχής».
Με πληροφορίες από: The US-China trade escalation has no end in sight. Here’s why Beijing’s not backing down,CNNi, by Simone McCarthy: