Πρώτη αποστολή όπλων από Τραμπ στο Κίεβο μετά το deal για τα ορυκτά – «Σε 100 μέρες λήγει ο πόλεμος»

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε εγκρίνει καμία νέα βοήθεια προς το Κίεβο από την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο και μέχρι σήμερα. Αυτό όμως, άλλαξε για πρώτη φορά μέσα σε λίγες ώρες από την επίτευξη της συμφωνίας για τα ορυκτά. Έτσι, όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Πέμπτης (1/5), ο ίδιος ενέκρινε την πρώτη αποστολή όπλων στην Ουκρανία επί προεδρίας του, κάτι που δείχνει ότι το «deal» αλλάζει τα δεδομένα και στο μέτωπο του πολέμου.
Οι ΗΠΑ είχαν παράσχει περίπου το ένα τρίτο των όπλων και άλλου στρατιωτικού υλικού που χρησιμοποιεί ο ουκρανικός στρατός από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της το 2022, όπως έχει επιβεβαιώσει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Και όπως αποκαλύπτουν οι Times του Λονδίνου, η κυβέρνηση Τραμπ ενημέρωσε το αμερικανικό Κογκρέσο ότι σχεδιάζει να εξάγει «προϊόντα που σχετίζονται με την άμυνα» στην Ουκρανία ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων ή και περισσότερο μέσω άμεσων εμπορικών πωλήσεων (DCS).
Πρόκειται λοιπόν για την πρώτη αποστολή αμερικανικών όπλων που εγκρίθηκε στην Ουκρανία επί ημερών Τραμπ, στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα στη Μόσχα και τον Βλαντίμιρ Πούτιν, εφόσον εκείνος επιμείνει στην τακτική της κωλυσιεργίας.
Οι Times «σκιαγραφούν» την κίνηση αυτή ως ένα πρώτο έμπρακτο «ευχαριστώ» του Ρεπουμπλικανού προέδρου για την υπογραφή της συμφωνίας, «ξεκλειδώνοντας» έτσι ένα από τα βασικά αιτήματα του Ουκρανού προέδρου για την παροχή οπλικών συστημάτων απέναντι στη ρωσική στρατιωτική μηχανή.
Το ρεπορτάζ επιβεβαίωσε και η «Kyiv Post», επικαλούμενη πληροφορίες από την ουκρανική κυβέρνηση, ενώ οι Times επιβεβαίωσαν από ανώνυμη πηγή την πληροφορία: «Νομίζω ότι είναι σημαντικό ως ένα πρώτο βήμα καλής θέλησης από τον Τραμπ αφού κάναμε αυτό που ήθελε από εμάς».
Βανς: «Ο πόλεμος τελειώνει σε 100 ημέρες»
Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News, αποκάλυψε πως στο χρονοδιάγραμμα του Ντόναλντ Τραμπ είναι να προσπαθήσει να τελειώσει οριστικά τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα στις επόμενες 100 ημέρες.
Έτσι, μιλώντας για τα επιτεύγματα των πρώτων 100 ημερών του Τραμπ στην εξουσία, το νο2 στον Λευκό Οίκο, σημείωσε πως: «Τις πρώτες 100 ημέρες, ο πρόεδρος Τραμπ διόρθωσε και έλυσε πολλά προβλήματα. Τις επόμενες 100 ημέρες, τα πράγματα δεν πρόκειται να αλλάξουν τόσο γρήγορα. Προφανώς, έχουμε πολλά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στα οποία εργαζόμαστε και τα οποία πιστεύω ότι θα υλοποιηθούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τις επόμενες 100 ημέρες. Ο πρόεδρος θα ήθελε να δει μια διαρκή λύση στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που να μην αφήνει 5.000 νεκρούς και από τις δύο πλευρές κάθε εβδομάδα».
Είπε επίσης ότι στο τρέχον στάδιο των διαπραγματεύσεων, και οι δύο πλευρές έχουν εκφράσει τις επιθυμίες τους «…και τώρα το καθήκον της διπλωματίας είναι να προσπαθήσει με κάποιο τρόπο να φέρει αυτές τις δύο πλευρές πιο κοντά, επειδή υπάρχει ένα πολύ μεγάλο χάσμα μεταξύ αυτού που θέλουν οι Ρώσοι και αυτού που θέλουν οι Ουκρανοί». Ο Βανς συμπλήρωσε ότι μόνο ο Τραμπ μπορούσε να προχωρήσει τη συμφωνία, καθώς πριν από αυτόν τα δύο μέρη δεν είχαν καμία επικοινωνία.
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για τα ορυκτά
Σύμφωνα με πληροφορίες των Times, η συμφωνία για τα ορυκτά πιστεύεται ότι περιλαμβάνει ένα κοινό ταμείο «50-50», βάσει του οποίου τα έσοδα θα κατανεμηθούν μεταξύ Κιέβου και Ουάσινγκτον. Περίπου το 5% των κρίσιμων πρώτων υλών παγκοσμίως βρίσκονται στην Ουκρανία, σύμφωνα με αξιωματούχους στο Κίεβο.
Μεταξύ αυτών υπάρχουν μεγάλα αποθέματα λιθίου, περίπου το ένα τρίτο των οποίων βρίσκεται στην Ευρώπη, το οποίο είναι σημαντικό για τις μπαταρίες και τις νέες τεχνολογίες. Πάντως, διεθνείς αναλυτές λένε ότι πολλά από τα σπάνια μέταλλα και τα ορυκτά θα απαιτήσουν τεράστιες επενδύσεις προτού μπορέσουν να αξιοποιηθούν. Όμως, περίπου ένα 40% των ορυκτών (αξίας 280 δισεκατομμυρίων λιρών) βρίσκονται σε εδάφη που κατέχει πλέον η Ρωσία, δήλωσε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας.
Χαρακτηριστικά, η υπουργός Οικονομικών, Γιούλια Σβιριντένκο, η οποία ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον για να υπογράψει τη συμφωνία, δήλωσε ότι η συμφωνία άφηνε την Ουκρανία στην «πλήρη κυριότητα και τον έλεγχο» των πόρων της, ενώ η ουκρανική κυβέρνηση θα αποφασίσει «από πού και τι θα εξορύξει».
Παράλληλα, «η συμφωνία δεν αναφέρει καμία υποχρέωση χρέους της Ουκρανίας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε σε μια ανάρτηση στο «X» η Σβιριντένκο, ούτε θα παρεμπόδίζει ή αλλάζει τις προσπάθειες της Ουκρανίας για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ταμείο που δημιουργήθηκε θα συμπληρώνεται μόνο με έσοδα από νέες άδειες εξόρυξης «κρίσιμων υλικών, πετρελαίου και φυσικού αερίου», είπε.
Η US International Development Finance Corporation, η αμερικανική τράπεζα ανάπτυξης, θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση της Ουκρανίας για την ίδρυση του ταμείου και για την προσέλκυση «παγκόσμιων επενδύσεων στη χώρα μας» από τις ΗΠΑ, την ΕΕ «και άλλες χώρες που υποστηρίζουν τον αγώνα μας ενάντια στον Ρώσο εχθρό», πρόσθεσε η Σβιριντένκο.
«Η συνεργασία με το Κίεβο ήταν όραμα Τραμπ»
Από την πλευρά, ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Σκοτ Μπέσεντ, σε δήλωσή του μετά τη συμφωνία, τόνισε: « Ο πρόεδρος Τραμπ οραματίστηκε αυτή τη συνεργασία μεταξύ του αμερικανικού λαού και του ουκρανικού λαού για να δείξει τη δέσμευση και των δύο πλευρών για διαρκή ειρήνη και ευημερία στην Ουκρανία».
«Και για να είμαστε σαφείς, κανένα κράτος ή άτομο που χρηματοδότησε ή προμήθευσε τη ρωσική πολεμική μηχανή δεν θα επιτρέπεται να επωφεληθεί από την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».
Μάλιστα, αξιωματούχοι στο Κίεβο ήλπιζαν ότι η συμφωνία θα διασφαλίσει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, κάτι που όπως αποκαλύπτουν οι Times ξεκίνησε ήδη.
Χαρακτηριστικά, η Σβιριντένκο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεισφέρουν στο ταμείο και θα μπορούσαν επίσης να παράσχουν νέα βοήθεια, «…για παράδειγμα, συστήματα αεράμυνας για την Ουκρανία» και κατέληξε λέγοντας ότι «η συνεργασία είχε ως στόχο να δώσει ένα μήνυμα σε άλλους παγκόσμιους παράγοντες ότι είναι αξιόπιστη η μακροπρόθεσμη συνεργασία με την Ουκρανία».