Πρωινή σύσκεψη για τις ρηγματώσεις στις Βούτες με επικεφαλής τον Ευθύμιο Λέκκα

Άμεση κινητοποίηση με επικεφαλής τον καθηγητή Ευθύμη Λέκκα και ειδικό επιστημονικό εξοπλισμό
Σύσκεψη με τον καθηγητή Εύθυμη Λέκκα, τον δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό, τον αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη, τους αντιδημάρχους Γιώργο Σισαμάκη και Μανόλη Χαιρέτη, τον πρόεδρο των Βουτών Χαράλαμπο Αλογδιανάκη και μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, καθώς και τους μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου πραγματοποιήθηκε για τις ανεξήγητες ρηγματώσεις που εμφανίστηκαν στις Βούτες Ηρακλείου. Όπως έγινε γνωστό στους ελέγχους που θα γίνουν για τις ρηγματώσεις θα συμμετάσχουν και οι συνεργάτες του Εύθυμη Λέκκα με εξοπλισμό καταγραφής και ελέγχου των δεδομένων.
►Διαβάστε επίσης: Βούτες: Τα τέσσερα σενάρια για τις ρωγμές σε σπίτια και δρόμους που ανησυχούν τους κατοίκους – Ξεκίνησε ο ενδελεχής έλεγχος υπό τον Ευθύμιο Λέκκα (vid, pics)
«Έχουμε να κάνουμε με δύο εδαφικές διαρρήξεις μήκους περίπου 150 μέτρων η καθεμία. Είναι σε διαφορετικά σημεία στο χωριό. Έχουν αυτές οι εδαφικές διαρρήξεις προκαλέσει αστοχίες σε κατασκευές, οικίες, δημόσιους χώρους αλλά και δίκτυα. Είναι ένα γεωλογικό καθαρά φαινόμενο, το οποίο είναι σε εξέλιξη», εξήγησε χθες ο κ. Λέκκας.
Τα τέσσερα σενάρια
Σε τέσσερα διαφορετικά σενάρια εστιάζουν οι επιστήμονες που εξετάζουν τις ρηγματώσεις σε δρόμους, σπίτια, την εκκλησία και άλλες υποδομές του χωριού Βούτες Ηρακλείου. Στο σημείο βρίσκεται από χθες ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, η ομάδα του οποίου, με ειδικά μηχανήματα και drone “χαρτογραφεί” από τις 7, σήμερα το πρωί, την περιοχή και τις δύο ρηγματώσεις, μήκους 150 μέτρων έκαστη:
-
Το να οφείλονται οι ρωγμές -και ανυψώσεις σε εκτεταμένη καθίζηση του εδάφους (το πιθανότερο σενάριο)
-
Το αντίθετο από αυτό της καθίζησης, δηλαδή, όπως ανέφερε ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, όχι να βυθίζεται η περιοχή, αλλά να ανυψώνεται
-
Το να υπάρχει διαρροή νερού που προκάλεσε τις ρηγματώσεις
-
Το να οφείλονται οι τελευταίες σε διαφορική καθίζηση, φαινόμενο κατά το οποίο το έδαφος υποχωρεί ανομοιόμορφα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνήθως πολλές και μεγάλες ρωγμές με διαφορετική συνήθως κλίση και κατεύθυνση προκαλώντας αύξηση των ροπών στα σημεία πακτώσεως του φορέα.