«Προπέτασμα καπνού η ανθρωπιστική βοήθεια»: Πυρ ομαδόν κατά Νετανιάχου για τη Γάζα

Κλιμακώνονται οι παγκόσμιες αντιδράσεις για την πολιτική του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς τα εμπόδια και οι προϋποθέσεις που βάζει για την διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας οδηγούν μαθηματικά σε λιμό εκατομμύρια Παλαιστίνιους.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) δήλωσαν ότι ο όγκος της βοήθειας που το Ισραήλ άρχισε να επιτρέπει στη Γάζα δεν ήταν ούτε κατά διάνοια αρκετός για τον πληθυσμό των 2,4 εκατομμυρίων, χαρακτηρίζοντάς την ως «προπέτασμα καπνού για να προσποιηθούν ότι η πολιορκία έχει τελειώσει», αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
«Η απόφαση των ισραηλινών αρχών να επιτρέψουν μια γελοία ανεπαρκή ποσότητα βοήθειας στη Γάζα μετά από μήνες αεροστεγούς πολιορκίας σηματοδοτεί την πρόθεσή τους να αποφύγουν την κατηγορία ότι λιμοκτονούν οι άνθρωποι στη Γάζα, ενώ στην πραγματικότητα τους κρατούν μόλις και μετά βίας στη ζωή», δήλωσε χαρακτηριστικά η συντονίστρια έκτακτης ανάγκης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην πόλη Χαν Γιουνίς, νότια της Γάζας, Πασκάλ Κουασάρ.
Από την πλευρά της η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, (UNRWA), δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει μια μεγάλη ποσότητα βοήθειας να βρίσκεται σε μια αποθήκη, εξωτερική στο Αμμάν, την πρωτεύουσα της Ιορδανίας, η οποία, όπως λέει, απέχει μόλις τρεις ώρες με το αυτοκίνητο από τη Γάζα.
«Τρόφιμα για 200.000 ανθρώπους, φάρμακα για 1,6 εκατομμύρια, κουβέρτες, κιτ υγιεινής και σχολικά είδη περιμένουν», αναφέρει.
«Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι στη Γάζα χρειάζονται τα πάντα. Οι προμήθειες πρέπει να εισέλθουν. Τώρα», προσθέτει.
Παρόλο που κάποια βοήθεια έχει περάσει από τους ισραηλινούς ελέγχους ασφαλείας και έχει εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας, Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν την έχουν ακόμη παραδώσει για διανομή.
Ο πλήρης αποκλεισμός κάθε βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα είναι τόσο αυστηρός που έχει θέσει σχεδόν όλο τον πληθυσμό των 2,2 εκατομμυρίων σε κίνδυνο λιμού, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Τροφίμων του ΟΗΕ.
Ο αντίκτυπος είναι τόσο μεγάλος που θεωρείται «γενοκτονία εν δράσει» σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.
Αξίζει να σημειωθε ότι ακόμα και η μεγαλύτερη ομάδα που εκπροσωπεί τις οικογένειες των 58 εναπομεινάντων ομήρων και αιχμαλώτων μέσα στη Γάζα έχουν παρακαλέσει τον Νετανιάχου να σταματήσει προειδοποιώντας ότι οι αγαπημένοι τους θα επιστρέψουν μόνο σε σακούλες με πτώματα, αν τελικά επιστρέψουν.
Παρέμβαση Πάπα
Τη δική του έκκληση να επαναλάβει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας μετά από εβδομάδες αποκλεισμού, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη ακόμα πιο ανησυχητική και θλιβερή απηύθυνε την Τετάρτη (21/5) ο Πάπας Λέων ΙΔ΄.
«Ανανεώνω την έκκλησή μου να επιτραπεί η είσοδος δίκαιης ανθρωπιστικής βοήθειας και να τερματιστούν οι εχθροπραξίες, το υψηλό τίμημα των οποίων πληρώνουν τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς», δήλωσε ο πρόσφατα εκλεγμένος Πάπας κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας γενικής ακρόασής του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.
Φθίνει η υπομονή της διεθνούς κοινότητας
Η πολιτική του Νετανιάχου σε μία προσπάθεια να επιτύχει την «διάλυση» της Χαμάς και να ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή των εναπομεινάντων ομήρων που κρατούνται τον έχουν φέρει σε αντιπαράθεση με τη διεθνή κοινότητα, η οποία φαίνεται ότι έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή της με τον κίνδυνος της απομόνωσης να είναι πλέον ορατός.
Ακόμη και ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ένας από τους στενότερους συμμάχους του Ισραήλ, τον αγνόησε κατά τη διάρκεια ενός λαμπερού και κερδοφόρου πρώτου μεγάλου ταξιδιού στο εξωτερικό στην περιοχή της Μέσης Ανατολής την περασμένη εβδομάδα, όταν επέλεξε να μην επισκεφθεί το Ισραήλ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να εξέφρασε την πλήρη απογοήτευσή του για τις κινήσεις Νετανιάχου σε συζητήσεις που είχε με Αμερικανούς αξιωματούχους, σημειώνοντας ότι «…το Ισραήλ πρέπει να τελειώνει άμεσα με την κατάπαυση του πυρός», σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios.
Μάλιστα, φέρεται να ζήτησε από τους άμεσους συνεργάτες του να διαμηνύσουν στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι «o πρόεδρος των ΗΠΑ είναι πολύ δυσαρεστημένος και ζητάει να μπει άμεσα ένα τέλος», δήλωσαν δύο αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, διατηρώντας την ανωνυμία τους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη σειρά της έκανε γνωστό θα αρχίσει διαδικασία επανεξέτασης της συμφωνίας σύνδεσης που έχει υπογράψει με το Ισραήλ, η οποία είναι σε ισχύ από το 2000. Η απόφαση αυτή υποστηρίχθηκε από 17 κράτη μέλη, σύμφωνα με το Παρίσι.
Επίσης η κοινή δήλωση του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και του Καναδά – σε συνδυασμό με τις νέες κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και την αναστολή των συνομιλιών για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας – δείχνει ότι τις προθέσεις της διεθνούς κοινότητας.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξάλλου υπαινίχθηκε με πρόσφατες δηλώσεις τρου ότι η χώρα του θα μπορούσε να χάσει την υποστήριξη των στενότερων συμμάχων της, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, εάν δεν άρει τον 11 εβδομάδων αποκλεισμό της περιοχής.
Συγκεκριμένα σε βιντεοσκοπημένη δήλωση, που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκάλυψε ότι οι «μεγαλύτεροι φίλοι του Ισραήλ στον κόσμο» – τους οποίους δεν διευκρίνισε – απείλησαν να αποσύρουν την υποστήριξή τους προς τη χώρα του.