ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Δύο συλλήψεις διακινητών για τους 39 μετανάστες που εντοπίστηκαν στην Τρυπητή της Γαύδου

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων που διενεργεί την προανάκριση κατασχέθηκαν δύο κινητήρες, ενώ το σκάφος μεταφοράς καταστράφηκε

Δύο συλλήψεις για τη διακίνηση των 39 προσφύγων και μετανάστες, που εντοπίστηκαν στην παραλία Τρυπητή της Γαύδου την Κυριακή πραγματοποίησε το Λιμεναρχείο Χανίων. Παράλληλα, κατασχέθηκαν δύο κινητήρες, ενώ το σκάφος που μετέφερε τους μετανάστες καταστράφηκε. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «αναφορικά με τον εντοπισμό και τη διάσωση τριάντα εννέα (39) αλλοδαπών στην παραλία “ΤΡΥΠΗΤΗ” της Γαύδου, τις πρωινές ώρες χθες, γνωρίζεται ότι συνελήφθησαν δύο (02) αλλοδαποί εκ των 39 διασωθέντων, ηλικίας 38 και 22 ετών, ως οι διακινητές των υπόλοιπων αλλοδαπών. 

Οι δύο (02) αλλοδαποί συνελήφθησαν για παράβαση του Ν. 5038/2023 “Κώδικας μετανάστευσης” όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τον Ν. 5079/2023, του Ν. 3386/2005 “Παράνομη είσοδος στη χώρα”, του άρθρου 306 του Π.Κ. “Έκθεση” και του άρθρου 45 του Π.Κ. “Συναυτουργία”.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων που διενεργεί την προανάκριση κατασχέθηκαν δύο (02) κινητήρες, ενώ το σκάφος μεταφοράς καταστράφηκε». 

Εντωμεταξύ, στο υπαίθριο πάρκινγκ του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων στη Σούδα φιλοξενούνται οι πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίστηκαν στην παραλία Τρυπητή της Γαύδου. Είχε προηγηθεί άλλη μία άφιξη προσφύγων και μεταναστών και συγκεκριμένα 17 ατόμων που εντοπίστηκαν και διασώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής 8 ναυτικά μίλια νοτίως της Παλαιόχωρας. Όλοι τους φιλοξενούνται στο πάρκινγκ του Λιμεναρχείου. 

Όλοι οι πρόσφυγες είναι άνδρες νεαρής ηλικίας, που δηλώνουν υπήκοοι Μπαγκλαντές Πακιστάν και Αιγύπτου, ενώ ανάμεσά τους βρίσκεται και ένα ανήλικο αγόρι περίπου 10 ετών. Το παιδάκι μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο καθώς αισθανόταν ναυτία, όπως μας είπαν οι υπάλληλοι του Λιμεναρχείου. 
Συνολικά 258 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διασωθεί από τα νότια παράλια της Κρήτης, από την περασμένη Πέμπτη. 

Στις τοπικές αρχές επικρατεί προβληματισμός λόγω της απουσίας υποδομών φιλοξενίας. Όπως δήλωσε από τα Χανιά, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τη Μάχη της Κρήτης, ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, μέσα στην εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής προκειμένου να εξευρεθεί μια οριστική λύση για το πρόβλημα, που γίνεται ολοένα και εντονότερο.

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button