Διεθνής επικαιρότητα

Πρεμιέρα στο Euro 2024 για Αγγλία και Ολλανδία!

Η αγωνιστική δράση στο EURO 2024 συνεχίζεται την Κυριακή (16/6) με τρία ακόμη σπουδαία παιχνίδια για τον 3ο και 4ο όμιλο, στα οποία θα κάνουν πρεμιέρα στη διοργάνωση δύο μεγάλες δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου η Αγγλία και η Ολλανδία, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν τη Σερβία και την Πολωνία, αντίστοιχα.

Από εκεί και πέρα η Σλοβενία, με τους Άνταμ Τσέριν, Αντράζ Σπόραρ και Μπένιαμιν Βέρμπιτς του Παναθηναϊκού στη σύνθεσή της θα τεθεί αντιμέτωπη με τη Δανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΠΟΛΩΝΙΑ-ΟΛΛΑΝΔΙΑ (16:00, ΕΡΤ1)

Το πρώτο παιχνίδι της 3ης αγωνιστικής ημέρας του EURO 2024 είναι η αναμέτρηση της Πολωνίας με την Ολλανδία στο Volksparkstadion του Αμβούργου για τον 4ο όμιλο (16:00).

Οι Πολωνοί θα παραταχθούν χωρίς το μεγάλο αστέρι τους, τον «λαβωμένο» Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ενώ οι Κάρολ Σφιντέρσκι και Πάβελ Νταβίντοβιτς που αντιμετώπιζαν προβλήματα τραυματισμών, αναμένεται να τεθούν στη διάθεση του Μίχαλ Πρόμπιερζ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τίποτα δεν έχει αλλάξει όσον αφορά αυτό το παιχνίδι, αλλά μπορούμε να περιμένουμε πρόοδο στην αποθεραπεία του. Ελπίζουμε ότι θα είναι έτοιμος για την Αυστρία» τόνισε για τον Λεβαντόφσκι ο προπονητής των Πολωνών, την ώρα που ο Ρόναλντ Κούμαν είχε τα δικά του… βάσανα λίγες μέρες πριν απ’ την έναρξη του EURO με τους τραυματισμούς των Φρένκι ντε Γιόνγκ και Τέουν Κουπμάινερς, οι οποίοι αποκλείστηκαν.

«Κάθε αντίπαλος στον όμιλο είναι δύσκολος: ίσως όχι στο ίδιο ποιοτικό επίπεδο με τη Γαλλία, που είναι ο δεύτερος αγώνας, αλλά η Πολωνία είναι μια καλά οργανωμένη, δυνατή, αμυντικά στιβαρή ομάδα.

Είναι σωματικά δυνατή και, φυσικά έχει πάντα αρκετούς ταλαντούχους παίκτες στη μεσαία γραμμή, οπότε δεν θα πρέπει να υποθέσουμε ότι θα κερδίσουμε μόνο το πρώτο παιχνίδι. Θα πρέπει να είμαστε σε φόρμα» τόνισε ο Κούμαν. Η Πολωνία συμμετέχει για πέμπτη φορά σερί σε τελική φάση EURO, όμως έχει να νικήσει τους Ολλανδούς απ’ το μακρινό 1979, μετρώντας έκτοτε 5 ισοπαλίες και 7 ήττες.

Πιθανές ενδεκάδες:

ΠΟΛΩΝΙΑ: Στσέζνι, Μπέντναρεκ, Νταβίντοβιτς, Κίβιορ, Φρανκόφσκι, Σλιζ, Πιοτρόφσκι, Μόντερ, Ζαλέφσκι, Ζιελίνσκι, Μπούκα.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Βερμπρούχεν, Ντάμφρις, Ντε Βράι, Φαν Ντάικ, Ακέ, Ρέιντερς, Σάουτεν, Βίρμαν, Σίμονς, Ντεπάι, Χάκπο.

Διαιτητής: Αρτούρ Σοάρες Ντίας (Πορτογαλία)

ΣΛΟΒΕΝΙΑ-ΔΑΝΙΑ (19:00, EΡΤ1)

Στις 19:00 η Σλοβενία επιστρέφει σε τελική φάση EURO μετά από 24 χρόνια και θα αντιμετωπίσει τη Δανία στην MHPArena της Στουτγκάρδης για τον 3ο όμιλο.

Οι Σλοβένοι με τους Άνταμ Τσέριν, Αντράζ Σπόραρ και Μπένιαμιν Βέρμπιτς του Παναθηναϊκού στη σύνθεσή της, θέλει να αποτελέσει τη έκπληξη ξεκινώντας απέναντι σε έναν αντίπαλο που αντιμετώπισε και στη φάση των προκριματικών.

Οι Δανοί πήραν τη νίκη με 2-1 στην Κοπεγχάγη και έφεραν ισοπαλία 1-1 στη Λιουμπλιάνα, ενώ έχουν αήττητο ρεκόρ απέναντι στους Σλοβένους (5 νίκες, μία ισοπαλία), όμως ο προπονητής των «δράκων» Ματίας Κεκ τόνισε πως η ομάδα του είναι έτοιμη για όλα. «Για μια χώρα με μικρή βάση παικτών όπως η Σλοβενία, είναι σημαντικό να δημιουργήσει μια ισχυρή και συνεπή ενδεκάδα.

Αυτή η επιτυχία δεν είναι τυχαία και η πρόκριση στο EURO 2024 μιλάει από μόνη της. Η αλήθεια είναι ότι δεν θεωρούμαστε φαβορί του ομίλου.

Αντίθετα, θεωρούμαστε αουτσάιντερ, ωστόσο, αυτή η κατάσταση με βολεύει και ελπίζω οι παίκτες να το δουν ως ένα επιπλέον κίνητρο και πρόκληση για να εκπροσωπήσουν πολύ καλά τον εαυτό τους και την ομάδα» επισήμανε ο Κεκ, ενώ ο ομόλογός του στον πάγκο της Δανίας, Κάσπερ Χιούλμαντ τόνισε πως:

«Το πιο σημαντικό είναι να είμαστε πιστοί στον εαυτό μας, να παίξουμε το ποδόσφαιρό μας σύμφωνα με τη φιλοσοφία μας. Πρέπει να είμαστε επιθετικοί και κυρίαρχοι και να προσέχουμε την ποιότητα στο παιχνίδι της Σλοβενίας και ειδικά τον Σέσκο».

Πιθανές ενδεκάδες:

ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Όμπλακ, Κάρνιτσνικ, Μπρέκαλο, Μπιγιολ, Γιάνζα, Στογιάνοβιτς, Έλσνικ, Τσέριν, Μλάκαρ, Σπόραρ, Σέσκο.

ΔΑΝΙΑ: Σμάιχελ, Άντερσεν, Κρίστενσεν, Βέστεργκααρντ, Κρίστιανσεν, Χιούλμαντ, Έρικσεν, Χόιμπιεργκ, Μπα, Χόιλουντ, Βιντ.

Διαιτητής: Σάντρο Σάρερ (Ελβετία)

ΣΕΡΒΙΑ-ΑΓΓΛΙΑ (22:00, ΕΡΤ1)

Στις 22:00 η Αγγλία ξεκινάει την προσπάθειά της για να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης (μέσα απ’ τον 3ο όμιλο), απ’ την Arena AufSchalke του Γκελζενκίρχεν, απέναντι στην «ελληνική» Σερβία των Μλαντένοβιτς, Μαξίμοβιτς (Παναθηναϊκός), Αντρίγια Ζίβκοβιτς (ΠΑΟΚ), Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς (ΑΕΚ).

Ο επιθετικός των «πλάβι» Αλεξάντερ Μίτροβιτς σημείωσε πολλά γκολ στην Premier League με τη Νιούκαστλ και τη Φούλαμ, ενώ ο Ντούσαν Τάντιτς πέρασε αρκετά χρόνια στη Σαουθάμπτον, αλλά η Σερβία είναι κάτι άγνωστο για την Αγγλία.

Οι ομάδες συναντώνται για πρώτη φορά από τότε που η Σερβία έγινε ανεξάρτητο έθνος και ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ έχει ήδη επισημάνει τη δυναμική τον Σέρβων στον «αέρα» καθώς είχαν το υψηλότερο ποσοστό τερμάτων στα προκριματικά με κεφαλιές από κάθε άλλη ομάδα.

«Είμαι ενθουσιασμένος από την πρόκληση να προσπαθήσω να κάνω κάτι που καμία ομάδα της Αγγλίας δεν έχει κάνει ποτέ. Δεν έχουμε κερδίσει ποτέ EURO. Δεν έχουμε κερδίσει ποτέ τουρνουά εκτός έδρας.

Δεν έχουμε πάει ποτέ σε τελικό εκτός έδρας και πρέπει να είμαστε… τέλειοι στο γήπεδο για να το πετύχουμε» τόνισε ο προπονητής των Άγγλων που θέλει αυτή τη φορά όχι μόνο να φτάσει στον τελικό (όπως το 2021 κόντρα στην Ιταλία), αλλά και να σηκώσει το τρόπαιο.

Ο Σάουθγκεϊτ ποντάρει στην ποιότητα των Τζουντ Μπέλινγχαμ, Φιλ Φόντεν, Χάρι Κέιν, αλλά και των υπολοίπων μελών αυτής της φουρνιάς της Αγγλίας που ψάχνει έναν τίτλο.

«Αυτή η πρόκριση ήταν αναμενόμενη από καιρό. Υπήρχαν πολλές χαμένες ευκαιρίες στο παρελθόν. Αλλά αυτή τη φορά, ο στόχος που έβαλα στον εαυτό μου ως προπονητής έχει εκπληρωθεί. Ο δρόμος προς την επιτυχία δεν είναι ποτέ εύκολος.

Αλλά για τη χώρα μας, το έθνος και τους οπαδούς μας –και όλους όσους αγαπούν αυτό το παιχνίδι– η πρόκριση από μόνη της ήταν ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός» τόνισε απ’ την πλευρά του ο Ντράγκαν Στοΐκοβιτς, θέλοντας να αποφορτίσει τους παίκτες του απ’ την πίεση που έχουν στους ώμους τους για να φτάσουν όσο πιο ψηλά γίνεται στο τουρνουά.

Πιθανές ενδεκάδες:

ΣΕΡΒΙΑ: Βάνια Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, Μιλένκοβιτς, Βέλκοβιτς, Πάβλοβιτς, Ζίβκοβιτς, Σεργκέι Μιλίβκοβιτς-Σάβιτς, Μαξίμοβιτς, Κόστιτς, Τάντιτε, Μίτροβιτς, Βλάχοβιτς.

ΑΓΓΛΙΑ: Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς, Γκουέχι, Τρίπιερ, Αλεξάντερ-Άρντολντ, Ράις, Σάκα, Μπέλινγχαμ, Φόντεν, Κέιν.

Διαιτητής: Ντανιέλε Ορσάτο (Ιταλία).

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button