Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της αρχιτεκτονικής εγκατάστασης Εμπράρ στη Θεσσαλονίκη (VIDEO & PHOTO)

Πρόκειται για μια αρχιτεκτονική εγκατάσταση που σχεδιάστηκε από τον ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ Νίκο Καλογήρου με χορηγία της εταιρείας «Κτήμα Γεροβασιλείου» στο πρότυπο των παρισινών “Folies” που τοποθετούνται στους ανοιχτούς χώρους της Θεσσαλονίκης.
Το έργο επιχειρεί να αποδώσει αφαιρετικά το σχεδιαστικό ύφος του Εμπράρ και να συμβάλει στην καλύτερη δυνατή ενημέρωση του κοινού για τη συμβολή του μεγάλου πολεοδόμου στη διαμόρφωση της σύγχρονης Θεσσαλονίκης.
«Δημιουργήσαμε ένα μουσειολογικό έργο που πληροφορεί στους επισκέπτες και πολίτες της Θεσσαλονίκης για την ιστορία της.
Αυτές οι πληροφορίες αφορούν την σημασία που έχει το έργο του Γάλλου αρχιτέκτονα για τη Θεσσαλονίκη, για τον περήφανο άξονα που σχεδίασε, αλλά και γενικότερα για την νεότερη ιστορία της πόλης.
Παράλληλα το έργο προσπαθεί μέσα σε μια μικρή κλίμακα να αποδώσει μια τιμή στον μεγάλο πολεοδόμο και ταυτόχρονα να υπάρχει σαν ένα μικρό σημείο αναφοράς πάνω στο περίπατό του Εμπάρ όπως έχει μετονομαστεί ο δρόμος από το τόξο της ΧΑΝΘ μέχρι το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου» ανέφερε ο εμπνευστής του έργου Νίκος Καλόγηρου ομότιμος καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.
Την συμβολή του κτήματος Γεροβασιλείου που βρίσκεται πίσω από την δωρεά για τη δημιουργία του μνημείου και τον κύριο Καλόγηρου για την υλοποίηση του εξήρε κατά τις δηλώσεις του ο Στέλιος Αγγελούδης.
«Είναι μια όμορφη στιγμή για την πόλη με την οφειλόμενη τιμή σε έναν άνθρωπο που άφησε το στίγμα του και συμπλήρωσε την πολύχρωμη και σημαντική ιστορία της με την παρέμβασή του.
Ο Ερνέστο Εμπράρ είναι εδώ και εμείς διαβαίνουμε πάνω στα σχέδια τα οποία ο ίδιος αποτύπωσε στην πόλη με έναν ιδιαίτερα ευφάνταστο αλλά και τόσο δημιουργικό τρόπο» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
«Η σημερινή εκδήλωση και η τοποθέτηση του έργου είναι μια ένδειξη τιμής προς τον Ερνέστ Εμπράρ που πριν από 110 περίπου χρόνια σχεδίασε την πόλη στην οποία ζούμε εμείς σήμερα» υπογράμμισε ο Πρόδρομος Νικηφορίδης, αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας που ήταν από τους πρώτους που είχαν σκεφτεί τη δημιουργία ανάδειξης του έργου του Εμπραρ στην πόλη.
«Η συμβολή αυτού του ανθρώπου στις ζωές μας είναι πάρα πολύ σημαντική. Η Θεσσαλονίκη ήταν μια μουσουλμανική πόλη, με έναν χαοτικό σχεδιασμό και ο Έρνεστ Εμπράρ σχεδίασε μια σύγχρονη πόλη. Ως αρχιτέκτονας μπορώ να πω ότι είναι ένα μοναδικό παγκόσμιο παράδειγμα όπου μια πόλη ξαναχτίζεται εξαρχής γιατί είχε καταστραφεί. Τα 3/4 της πόλης είχαν καταστραφεί.
Μέσα στα σχέδια του δήμου είναι και η δημιουργία της πλατείας Ερνέστ Εμπράρ στην απόληξη του άξονα της Αριστοτέλους. Εκεί πραγματικά είναι η θέση του Έρνεστ Εμπράρ. Θεωρούμε ότι αν μπορούσε από εκεί να δει σήμερα την πόλη του Έρνεστ Εμπράρ θα ήταν πολύ χαρούμενος» πρόσθεσε.
Στην εκδήλωση απέδωσε χαιρετισμό και ο Γάλλος πρόξενος στην Θεσσαλονίκη Ζαν-Λικ Λαβό, που έκανε μια ιστορική αναδρομή στα έργα και τις μέρες του Γάλλου πολεοδόμου που άλλαξε την εικόνα της πόλης μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1917.
«Είναι μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια να βρίσκομαι σήμερα εδώ. Ο Εμπραρ έδειξε το πρωτοπόρο όραμα του με τη διάνοιξη οδών και φυσικά την δημιουργία της Πλατείας Άριστοτέλους. Υπήρξε μια αδικία που δεν υπήρχε κάτι που να τιμάει τον Γάλλο αρχιτέκτονα εκτός από μια μικρή οδό στα Λαδάδικα.
Ευτυχώς έγινε μια συλλογική προσπάθεια για τη δημιουργία αυτού του τοπόσημου που θυμίζει και τιμάει την ιστορία του» υπογράμμισε ο Γάλλος πρέσβης.
Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;
Διαβάστε όλα τα
τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.