ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Πολεμικό Μουσείο: 5 χρόνια μετά την πυρκαγιά κινδυνεύει να καταρρεύσει – Τι λένε πολίτες για το εγκαταλελειμμένο κτίσμα (vid)

Πολεμικό Μουσείο: 5 χρόνια μετά την πυρκαγιά κινδυνεύει να καταρρεύσει – Τι λένε πολίτες για το εγκαταλελειμμένο κτίσμα (vid)

Σήμερα, εικόνα των παλιών Ιταλικών στρατώνων, που επί χρόνια στέγαζαν το Πολεμικό Μουσείο Χανίων είναι αποκαρδιωτική

  • Αποκαρδιωτική η εικόνα του κτιρίου του Πολεμικού Μουσείου
  • Εν αναμονή της απόφασης της ΕΤΑΔ για παραχώρηση ο Δήμος Χανίων

Εικόνα απόλυτης εγκατάλειψης παρουσιάζει το κτίριο του Πολεμικού Μουσείου Χανίων που το καλοκαίρι του 2018 καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά. Πέντε χρόνια μετά, εμφανίζει έντονα σημάδια ετοιμορροπίας, με ορατό τον κίνδυνο κατάρρευσης, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει το αίτημα της δημοτικής αρχής προς την Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου για παραχώρηση στο δήμο, προκειμένου να αποκατασταθεί και να αξιοποιηθεί. 

Το κτίριο που δεσπόζει στην αρχή της οδού Τζανακάκη, σε μια έκταση άνω των 2.500 τετραγωνικών μέτρων, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2018 εξελίχθηκε σε ένα ακόμα αστικό φάντασμα. Αν και επί υπουργίας Γιώργου Σταθάκη στο Υπ. Περιβάλλοντος είχε ανακοινωθεί η δέσμευση του ποσού των έξι εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για άμεση αποκατάσταση, πέντε χρόνια μετά, η μόνη παρέμβαση αφορά στην προστασία των διερχόμενων από τον κίνδυνο πιθανής κατάρρευσης ή υποχώρησης μέρους του κτιρίου.

polemiko mouseio xania

Σήμερα, εικόνα των παλιών Ιταλικών στρατώνων, που επί χρόνια στέγαζαν το Πολεμικό Μουσείο Χανίων είναι αποκαρδιωτική. Πολίτες μιλούν για ένα ακόμη εγκαταλελειμμένο κτίσμα και μάλιστα σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης, δίπλα στον Δημοτικό Κήπο και μια ανάσα από την Δημοτική Αγορά. Χτισμένο το 1870 σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Μακούζο, αρχικά λειτούργησε ως ιταλικός στρατώνας και αργότερα στέγασε το στρατόπεδο Ζομπανάκη. Ο κύκλος του έκλεισε με την φιλοξενία του Πολεμικού Μουσείου, που και αυτή είχε διακοπεί πολύ πριν εκδηλωθεί η πυρκαγιά.

Το εσωτερικό του κτιρίου όπως και η οροφή έχουν καταστραφεί και το μόνο που σώζεται είναι ο σκελετός, τμήματα του οποίου έχουν αποκολληθεί κυρίως στην ανατολική πλευρά η οποία γειτνιάζει με το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας.

Ο δήμος Χανίων έχει ζητήσει από το 2018 την παραχώρηση του κτιρίου από την Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου, προκειμένου να το αποκαταστήσει και να στεγάσει μελλοντικά το δημαρχείο της πόλης. Στα σχέδια μάλιστα της δημοτικής αρχής είναι η μεταφορά του συνόλου των δημοτικών υπηρεσιών στην περιοχή, καθώς ήδη έχει δρομολογηθεί η αποκατάσταση του κτιρίου των υγειονομικών υπηρεσιών του πρώην ΙΚΑ στη συμβολή των οδών Νεάρχου και Σολωμού, το οποίο πρόσφατα παραχωρήθηκε από τον ΕΦΚΑ στο δήμο.

Αναφορικά με το αίτημα παραχώρησης των παλιών Ιταλικών στρατώνων, πηγές αναφέρουν ότι η ΕΤΑΔ, μετά και τις θετικές εξελίξεις με το Φρούριο Ιτζεδίν, αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση της το προσεχές διάστημα.

Δείτε το βίντεο:

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button