Διεθνής επικαιρότητα

Εurovision: Γιατί συμμετέχει το Ισραήλ και όχι η Ρωσία

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η συμμετοχή του Ισραήλ στην Eurovision τόσο μεταξύ των φανς του μουσικού διαγωνισμού όσο και των υπόλοιπων συμμετεχόντων που δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους. Έως και σήμερα Σάββατο (11/5) και λίγες ώρες πριν τον μεγάλο τελικό, παραμένει το ερώτημα γιατί συμμετέχει το Ισραήλ στον μουσικό διαγωνισμό και δεν ακολουθήθηκε από την διοργάνωση η ίδια πολιτική με αυτήν που εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Ρωσίας.

Λόγω του πολέμου με την Ουκρανία, η Ρωσία έχει αποκλειστεί τα τελευταία χρόνια από την Eurovision, κάτι που πολλοί πίστευαν ότι θα συμβεί φέτος και με τη συμμετοχή του Ισραήλ, εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε ποτέ, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μαρία Κοζάκου: «Στη Eurovision συμμετέχουν οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, όχι οι χώρες»

Καλεσμένη στο πλατό της εκπομπής «Πρωίαν σε είδον» βρέθηκε η δημοσιογράφος Μαρία Κοζάκου, η οποία, μεταξύ άλλων, εξήγησε τους λόγους που η EBU έχει διατηρήσει στη Eurovision το Ισραήλ, ενώ έχει αποκλείσει τη Ρωσία.

Η γνωστή δημοσιογράφος και ραδιοφωνική παραγωγός που επί χρόνια παρουσίαζε τον διαγωνισμό είπε: «Στη Eurovision συμμετέχουν οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, όχι οι χώρες.

Συμμετέχει η ΕΡΤ, το BBC, η RAI. Η Μαρίνα εκπροσωπεί την ΕΡΤ. Η EBU είχε βγάλει αρχικά εκτός τη Λευκορωσία για κάποιους λόγους έλλειψης δημοκρατικών στάνταρ στη χώρα, αλλά υπήρχαν πολλά θέματα και με τη Ρωσία. Τα δημόσια κανάλια στη Ρωσία και το δημόσιο πρακτορείο λειτουργούν ως ενεργούμενα της κυβέρνησης και είχαν υπάρξει διαμαρτυρίες ήδη από πριν, πριν την εισβολή στην Ουκρανία, για την ανεξαρτησία των Μέσων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κρατικό κανάλι της Ρωσίας είναι ένα κυβερνητικό κανάλι. Στην περίπτωση αυτή, λοιπόν, λειτούργησε στηρίζοντας την πρωτοβουλία της κυβέρνησης της ρωσικής, να εισβάλει στην Ουκρανία. Και η EBU είπε ότι δεν στηρίζω αυτόν τον φορέα.

Στο Ισραήλ έχουμε μια διαφορετική κατάσταση. Το KAN είναι ένας καινούργιος φορέας, ο οποίος αντιτίθεται σε πολλές από τις αποφάσεις της ακραίας κυβέρνησης Νετανιάχου και ο Νετανιάχου βάλλει εναντίον του ΚΑΝ. Δεν ασκεί ακριβώς αντιπολίτευση το ΚΑΝ, αλλά προσπαθεί να διατηρήσει τη δημοσιογραφική ακεραιότητα. Αυτή φαντάζομαι είναι μια κίνηση στήριξης της EBU προς την προσπάθεια των Μέσων να διατηρήσουν μια δημοσιογραφική ουδετερότητα και ακεραιότητα».

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button