ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Στο «κόκκινο» η μαύρη εργασία ανηλίκων στην Κρήτη – Οι κλάδοι που οργιάζει το φαινόμενο (vid)

ακρόαση άρθρου

Στο «κόκκινο» η μαύρη εργασία ανηλίκων στην Κρήτη – Οι κλάδοι που οργιάζει το φαινόμενο (vid)

Πολλαπλασιάζονται χρόνο με το χρόνο οι ανήλικοι που μπαίνουν στην αγορά εργασίας, κυρίως σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό και την εστίαση. Στο επίκεντρο πάντως φαίνεται  ότι μπαίνουν οι συνθήκες εργασίας τους, πόσο τηρούνται οι προβλέψεις της νομοθεσίας και κατά πόσο έφηβοι εργαζόμενοι, πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης

Από τα 16 και τα 17 τους χρόνια, μπαίνουν στην αγορά εργασίας, συχνά ως απάντηση στην αδυναμία των οικογενειών να καλύψουν τις ανάγκες τους. Παιδιά στην εφηβεία, πριν ενηλικιωθούν, γίνονται ανήλικοι εργαζόμενοι που στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια και υπό την πίεση έλλειψης εργατικών χεριών, πολλαπλασιάζονται.

Τουρισμός και εστίαση φαίνεται ότι στην Κρήτη βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αφού το μεγαλύτερο μέρος των ανηλίκων βρίσκει  ερασία σε αυτούς τους χώρους, την περίοδο των καλοκαιρινών τους  διακοπών. Δεν είναι όμως μόνο όσοι δηλώνονται… Αφού η μαύρη εργασία έχει βρει και στους ενήλικους πεδίο εκμετάλλευσης.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσεγγίζεται και από τους επιστήμονες η ανήλικη εργασία, αφού αν οι συνθήκες δεν είναι οι κατάλληλες, όπως επίσης αν η εργασία δεν είναι επιλογή του παιδιού, αλλά επιβολή των γονιών… οι επιπτώσεις μπορεί να είναι απόλυτα αρνητικές.

Πάντως με την αύξησή μέσα σε λίγα χρόνια να είναι ασύλληπτη, οι ανήλικοι εργαζόμενοι φαίνεται ότι παρά τις δεσμεύσεις του νόμου, αποτελούν μια προνομιακή κατηγορία εργαζομένων, που ελέγχεται αν πληρούν τις προϋποθέσεις αν και πολλοί εκτιμούν ότι το κυνήγι του κέρδους για κάποιους δεν σταματά στην ανάγκη προστασίας της ανηλικότητας.

Η πραγματικότητα περιγράφεται σκληρή για πολλούς ανήλικους εργαζόμενους που θα πρέπει να εργάζονται εξάωρο, εκτός Σαββατοκύριακων, όχι σε συνθήκες έκθεσης και βαριάς απασχόλησης. Κι  όλα αυτά όπως επισημαίνεται, υπό το βάρος να μη χάσουν οι 16άρηδες και 17ηδες το μισθό τους. 

Όσο για την εργατικότητα με βάση το χρόνο έναρξης της εργασίας… Μάλλον φαίνεται ότι αποτελεί μύθο. Αφού οι επιστήμονες δηλώνουν ευθέως ότι όσο νωρίς κι αν εργαστεί ένα παιδί, αν δεν είναι επιλογή του, δεν σημαίνει ότι η έναρξη της εργασίας μετ’  επιβολής, θα τον κάνει εργατικό ενήλικα.   

Δείτε το βίντεο:

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button