Διεθνής επικαιρότητα

Ο Μπάιντεν χαιρέτισε την απελευθέρωση της Λιάτ Μπεϊνίν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε την απελευθέρωση της ισραηλινο-αμερικανής υπηκόου Λιάτ Μπεϊνίν, μητέρας τριών παιδιών, της Οφρί, 22 ετών, της Νέτα, 20 ετών και της Άγια, 18 ετών, από το κιμπούτς Nir Oz. Ο σύζυγός της, Αβίβ, κρατείται ακόμη όμηρος στη Γάζα.

«Έχω κάποια πολύ καλά νέα να αναφέρω», λέει ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους. «Η Λιάτ Μπεϊνίν είναι ασφαλής στην Αίγυπτο. Έχει περάσει τα σύνορα. Μίλησα με τη μητέρα και τον πατέρα της. Είναι πολύ ευγνώμονες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σύντομα θα είναι σπίτι με τα τρία της παιδιά» συμπλήρωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση κάθε ατόμου που έχει συλληφθεί όμηρος από τη Χαμάς»

Δεκαέξι Ισραηλινοί και Ταϊλανδοί όμηροι αφέθηκαν συνολικά ελεύθεροι το απόγευμα και το  βράδυ της Τετάρτης, ανάμεσά τους η Λιάτ Μπεϊνίν — δασκάλα γυμνασίου, ξεναγός στο Μουσείο Ολοκαυτώματος του Ισραήλ Yad Vashem. «Η Τζιλ και εγώ είμαστε βαθύτατα ευχαριστημένοι που σύντομα θα επανενωθεί με τα τρία της παιδιά και τον πατέρα της, οι οποίοι ανησυχούν για την ασφάλειά της, και παραμένουμε αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση κάθε ατόμου που έχει συλληφθεί όμηρος από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της βίαιης τρομοκρατίας της. επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένου του συζύγου της Λιάτ, Αβίβ», ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημειώνει ότι οι αποψινές απελευθερώσεις ήταν το αποτέλεσμα μιας εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την οποία οι ΗΠΑ εργάστηκαν ακούραστα για να εξασφαλίσουν προκειμένου να απελευθερωθούν τώρα σχεδόν 100 όμηροι και να παραδώσουν σημαντικές ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Η εκεχειρία βρίσκεται στην έκτη ημέρα της, μετά από διήμερη παράταση της αρχικά τετραήμερης εκεχειρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι ελπίζουν ότι η προσωρινή κατάπαυση του πυρός θα παραταθεί περαιτέρω και οι συνομιλίες για το σκοπό αυτό συνεχίζονται. Ο Μπάιντεν ευχαριστεί και πάλι τους ηγέτες του Ισραήλ, του Κατάρ και της Αιγύπτου για τη βοήθειά τους στην εξασφάλιση της εκεχειρίας. Η δήλωση περιγράφει εκτενώς τις προσπάθειες των ΗΠΑ για άνοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει να δέχεται πυρά από την ακροαριστερή πλευρά του Δημοκρατικού κόμματος για την υποστήριξή της στο δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ μετά τη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η τετράχρονη Άμπιγκεϊλ Ίνταν, μια Ισραηλινο-Αμερικανίδα κάτοχος διπλής υπηκοότητας, ήταν η πρώτη όμηρος των ΗΠΑ που απελευθερώθηκε βάσει της εκεχειρίας. Και οι δύο γονείς της σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς που ξεκίνησε τον πόλεμο στις 7 Οκτωβρίου. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου πιστεύουν ότι επτά ή οκτώ Αμερικανοί παραμένουν αιχμάλωτοι.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button