Διεθνής επικαιρότητα

Πληθαίνουν οι φωνές για εδαφικές παραχωρήσεις της Ουκρανίας στο όνομα μιας ειρηνευτικής συμφωνίας

Τα όπλα συνεχίζουν να έχουν τον πρώτο λόγο στην Ουκρανία με τη Ρωσία να προσπαθεί να έχει τον πρώτο λόγο στις εξελίξεις την ώρα που ακόμη και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Κιέβου δηλώνουν ανοικτά ότι πρέπει να υπάρξουν εδαφικές παραχωρήσεις για να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία. 

Η στάση της Μόσχας προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον. Την ώρα που συνεχίζει να πλήττει στόχους στην κεντρική Ουκρανία έχοντας το βλέμμα στις ΗΠΑ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνάψει συμφωνία για να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία διευκρινίζοντας, πάντως πως «υπάρχουν σημεία που χρήζουν διασαφήνισης».

Η δήλωση Λαβρόφ μόνο τυχαία δεν είναι καθώς ήρθε μετά την οργισμένη αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ αφού η Ρωσία έπληξε το Κίεβο με πυραύλους και drones με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άτομα και πάνω από 90 να τραυματιστούν.

«Δεν είμαι ευχαριστημένος με τα ρωσικά πλήγματα στο Κίεβο. Δεν ήταν απαραίτητο, και έγινε σε πολύ κακή χρονική συγκυρία. Βλαντιμίρ Πούτιν, σταμάτα! 5000 στρατιώτες την εβδομάδα πεθαίνουν. Ας ολοκληρώσουμε τη συμφωνία ειρήνης», έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του.

Την ίδια στιγμή αίσθηση προκαλεί η δήλωση του δημάρχου του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο ότι η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί να παραχωρήσει εδάφη στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία εν μέσω αυξανόμενης πίεσης από τον Ντόναλντ Τραμπ για αποδοχή εδαφικών παραχωρήσεων.

«Ένα από τα σενάρια είναι… να παραχωρήσουμε εδάφη. Δεν είναι δίκαιο. Αν δεν υπήρχε ειρήνη, προσωρινή ειρήνη, ίσως να μπορούσε να είναι μια λύση, προσωρινή», είπε στο BBC.

Αλλά ο 53χρονος πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών στην πυγμαχία που έγινε πολιτικός και πολιτικός αντίπαλος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη συνέχεια τόνισε ότι ο ουκρανικός λαός «δεν θα δεχόταν ποτέ την κατοχή» από τη Ρωσία.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Ζελένσκι μπορεί να αναγκαστεί να υιοθετήσει μια «επώδυνη λύση» για την επίτευξη ειρήνης. Ο δήμαρχος του Κιέβου είναι ένας από τους πιο υψηλόβαθμους Ουκρανούς πολιτικούς που δηλώνουν δημόσια ότι η χώρα του μπορεί να χρειαστεί να παραχωρήσει εδάφη, έστω και προσωρινά.

Γιατί ο Πούτιν θέλει την Κριμαία

Ο Ντόναλντ Τραμπ, υιοθετώντας μια προσέγγιση του 18ου αιώνα έχει δηλώσει ότι η χερσόνησος καταλήφθηκε χωρίς μάχη από τη Ρωσία από την Ουκρανία και ως εκ τούτου θα πρέπει να παραμείνει στη χούφτα του Πούτιν. Από το σύνολο του 20% του εδάφους της Ουκρανίας που καταλήφθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία το 2014 και την έναρξη πολέμου το 2022,είναι το μεγαλύτερο ρωσικό έπαθλο.

Όποιος ελέγχει τη Σεβαστούπολη είναι πιθανό να κυριαρχήσει στη Μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική Θάλασσα. Εκτός της Ταρτούς, στη Συρία, την οποία η Ρωσία έχασε πρόσφατα, είναι – ή ήταν – το μόνο λιμάνι της Ρωσίας όπου ο καιρός είναι ζεστός. Η αξίωση της Μόσχας υπονομεύεται από το γεγονός ότι παραχωρήθηκε στην Ουκρανία υπό τη Σοβιετική Ένωση το 1954. Επίσης οι Ρώσοι αγνοούν τις εξεγέρσεις ενάντια στις προσπάθειες εξάλειψης κάθε ίχνους της γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού της Ουκρανίας υπό ρωσική κυριαρχία από τους Τσάρους μέχρι τον Στάλιν και τον Πούτιν.

Στο μεταξύ ο Ντόναλντ Τραμπ αυτό που φαίνεται να θέσει είναι να τελειώσει αυτός ο πόλεμος, ανεξάρτητα από το κόστος για την ιστορία και το μέλλον της Ουκρανίας. «Έχω τη δική μου προθεσμία», είπε εν μέσω εικασιών ότι θέλει να συμφωνηθεί εκεχειρία πριν από την 100ή ημέρα της θητείας του στις 30 Απριλίου.

Η επέκταση εδάφους του Πούτιν το 2014 δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την εγκατάσταση του προγεφυρώματος των επιχειρήσεων στην Κριμαία. Η Μόσχα κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του ναυτικού της Ουκρανίας εκεί και χρησιμοποίησε τη Σεβαστούπολη ως κύρια βάση της.

Ωστόσο οι ναύαρχοι του Κρεμλίνου δεν υπολόγισαν την καινοτομία της Ουκρανίας. Το ναυτικό της, που τώρα είχε περιοριστεί σε μια χούφτα μικρά σκάφη, στράφηκε σε πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Πρώτα βύθισε το καμάρι του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το Moskva, και στη συνέχεια χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να εκδιώξει το ρωσικό ναυτικό. Εάν η Μόσχα επιτραπεί να επιστρέψει στη Σεβαστούπολη, όπως θα ήθελε ο Τραμπ, η ναυτική ανασυγκρότηση και αναγέννηση της Ρωσίας θα συνεχιστεί με γοργούς ρυθμούς και με τον καιρό θα αποκτήσει ξανά πλήρη κυριαρχία.

Εν τω μεταξύ, η Κριμαία παραμένει στα χέρια της Ρωσίας και αποτελεί την κύρια προέλευση των ρουκετών και των πυραύλων που εκτοξεύονται κατά της Ουκρανίας, της κύριας βάσης αεράμυνας της Ρωσίας και του κέντρου διοίκησης και ελέγχου της για ολόκληρη την ουκρανική εκστρατεία. Γι’ αυτό έχει σημασία για τον Πούτιν. Και τώρα για τον Τραμπ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button