Δ/Σ ΕλλάδαΣτερεά ΕλλάδαΤοπικές Είδησης

Πλαταιές: Εβδομάδα Ιστορικής Αναβίωσης στον Αρχαιολογικό Χώρο Πλαταιών

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, ο Διεθνής Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης «Hoplologia», η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Δήμος Θηβαίων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλαταιών «ΩΕΡΟΗ» προσκαλούν στην εβδομάδα βιωματικών δράσεων που συνδιοργανώνουν στον Αρχαιολογικό Χώρο των Πλαταιών και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών.

Την εβδομάδα 22-27 Ιουλίου ταξιδεύουμε πίσω στο χρόνο με τη βοήθεια της ιστορικής αναβίωσης, που αποτελεί ένα μέσο για την κατανόηση και την εκμάθηση ποικίλων εκφάνσεων της αρχαιότητας. Η αναβίωση ή ιστορική αναπαράσταση είναι μια πολυδιάστατη ενασχόληση, που ως γενικό στόχο έχει τη βαθύτερη κατανόηση ενός ιστορικού γεγονότος ή μιας ιστορικής εποχής γενικότερα. Οι δράσεις του 2024 έχουν σκοπό να φέρουν σε επαφή ανθρώπους ποικίλων κλάδων και ειδικοτήτων από όλον τον κόσμο, ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστή η σημασία της βιωματικής εμπειρίας σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους, μέσω της επιστημονικά τεκμηριωμένης έρευνας γύρω από την καθημερινή ζωή και τις στρατιωτικές πρακτικές της αρχαιότητας.

Όλες οι δράσεις είναι δωρεάν για το κοινό. Για την ομαλή διεξαγωγή των δράσεων στον Αρχαιολογικό Χώρο Πλαταιών, θα τηρηθούν αυστηρά μέτρα πυροπροστασίας. Για τη συμμετοχή σε δράσεις ανοικτών χώρων είναι απαραίτητο να διαθέτουν οι επισκέπτες αντηλιακά μέτρα προσωπικής ασφάλειας, άνετα παπούτσια και νερό.

 

 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων – δράσεων

ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ

11.00-12.30: «Η γυναίκα στην αρχαία Βοιωτία». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, για παιδιά ηλικίας 7-12 ετών (έως 25 άτομα). Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο boeotiaplataia@gmail.com.

 

ΤΡΙΤΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ

21.00: Τελετή Έναρξης Ιστορικής Αναβίωσης – Αρχαιολογικός χώρος Πλαταιών.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ

11.00-12.30: «Δουλεύοντας το λίθο». Εκπαιδευτική βιωματική δράση για την επεξεργασία του μαρμάρου στην αρχαιότητα και στη σύγχρονη εποχή, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών με τον Ανδρέα Σκοτώρη. Για παιδιά και ενήλικες. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο boeotiaplataia@gmail.com.

18.00-20.00: Αρχαία αθλήματα – Αγώνες με ακόντιο. Χώρος διεξαγωγής: Αρχαιολογικός Χώρος Πλαταιών.

 

ΠΕΜΠΤΗ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ

11.00-12.30: «Παιδικά παιχνίδια της αρχαιότητας». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, για παιδιά ηλικίας 7-12 ετών (έως 25 άτομα). Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο boeotiaplataia@gmail.com.

19.00: «Ζωγραφίζοντας την αρχαιότητα». Εικαστική δράση για παιδιά στην Πλατεία των Πλαταιών.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ

12.00-14.00: Αναβίωση Οπλομαχίας – Αρχαιολογικός χώρος Πλαταιών.

17.00-19.00: Αναβιώνοντας την αρχαϊκή και κλασική εποχή: βιωματικές δράσεις αναβίωσης (αρχαία μουσικά όργανα, ενδύματα και εξοπλισμός, οπλομαχία, εξέλιξη οπλισμού)– Αρχαιολογικός χώρος Πλαταιών.

19.00-21.00: Αναβίωση αρχαίου συμποσίου– Αρχαιολογικός χώρος Πλαταιών.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ

10.00-13.00: Ο πόλεμος στην αρχαία Ελλάδα. Αναβίωση τακτικών μάχης – Αρχαιολογικός χώρος Πλαταιών.

21.30: Συναυλία με την Πολυξένη Καράκογλου & Χρήστος Μπότσης, Δημοτικό Σχολείο Πλαταιών.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ

11.00-12.30: «Ο οίνος στην αρχαιότητα και σήμερα». Ξενάγηση στο Κτήμα Ακριώτου Πλαταιές (με δήλωση συμμετοχής στο boeotiaplataia@gmail.com).

18.00-20.00: «Τα ασημικά της γιαγιάς: τεχνικές και πρακτικές σχετικές με την οικοσκευή πολυτελείας στην αρχαιότητα», διάλεξη του αρχαιολόγου Δρ Θάνου Σίδερη. Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, Αίθουσα Πνευματικής Ακτινοβολίας.

 

22 ΙΟΥΛΙΟΥ – 04 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

09.00-20.00: «Σε στρεβλούς καιρούς». Εικαστικό σχόλιο – γλυπτική εγκατάσταση του εικαστικού Δημήτρη Δήμου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button