ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Συμπιέζεται η αγορά από τις πληθωριστικές αυξήσεις – Η ακρίβεια εξακολουθεί να “πνίγει” τα νοικοκυριά (vid)

Το Πάσχα έβαλε χρήματα στα ταμεία των εμπόρων, αλλά δεν κάλυψε τη “χασούρα” των προηγούμενων ημερών – Η ακρίβεια εξακολουθεί να “πνίγει” τα νοικοκυριά

Η περίοδος μετά το Πάσχα βρίσκει με ανάμικτα συναισθήματα τις αγορές της Κρήτης, που κάνουν ταμείο θέτοντας τον επόμενο στόχο, που έχει να κάνει με την αγοραστική δυναμική τη θερινή περίοδο. Στη διάρκεια της εκπομπής “Ώρα Αιχμής” στην “ΚΡΗΤΗ TV”, οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων Ηρακλείου, Χανίων και Ρεθύμνου αναφέρθηκαν στον χάρτη των τζίρων αλλά και των αγορών στις οποίες προχώρησαν οι καταναλωτές. 

Το ενδιαφέρον εστιάστηκε κυρίως στα δώρα προς τα βαφτιστήρια, αλλά και στα τρόφιμα για το πασχαλινό τραπέζι, ενώ σε δεύτερη μοίρα ήρθαν οι αγορές για τους ενήλικες, όπως είναι η ένδυση και η υπόδηση. Η αγορά που λόγω μεγέθους κινήθηκε καλύτερα σε σχέση με τις υπόλοιπες είναι αυτή του Ηρακλείου, χωρίς όμως οι τζίροι την περίοδο του Πάσχα να μπορούν να καλύψουν τη “χασούρα” των προηγούμενων μηνών. Ικανοποιητική η κίνηση στα Χανιά αλλά και στο Ρέθυμνο, με τους Εμπορικούς Συλλόγους να ευελπιστούν σε μια καλή τουριστική περίοδο. 

Ο τουρισμός πλήττεται από την έλλειψη προσωπικού, τη στιγμή όμως που οι συνθήκες εργασίας με τα ωράρια και την εξάντληση τελικά απωθούν τον κόσμο να εργαστεί στον κλάδο. Απαιτούνται τακτικοί έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των καταστημάτων και των ξενοδοχείων, αλλά κυρίως για τη διασφάλιση του κατάλληλου εργασιακού περιβάλλοντος. Η αύξηση των επιδομάτων, αλλά και η διεξαγωγή προγραμμάτων εκπαίδευσης αποτελούν χρήσιμα εργαλεία, που θα έδιναν “ανάσα” στον τουρισμό της Κρήτης. 

“Θηλιά” η ακρίβεια για τους καταναλωτές 

Την ίδια ώρα, σε αναβρασμό είναι οι κάτοικοι της ενδοχώρας του Ηρακλείου, με την ακρίβεια να έχει φτάσει στα ύψη και να “πνίγει” τους καταναλωτές. Μάλιστα, οι αγορές της ενδοχώρας την περίοδο του Πάσχα επισκιάστηκαν από τις μεγάλες αγορές των αστικών κέντρων, ενώ την ίδια ώρα οι οικονομικές δυσκολίες των πολιτών της υπαίθρου μείωσε αισθητά και την αγοραστική τους δυναμική. 

Ειδικότερα για τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες, το κόστος παραγωγής έχει σημειώσει τεράστια αύξηση. Το κόστος των βασικών ζωοτροφικών προϊόντων, που αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό του συνολικού κόστους παραγωγής κρέατος και γάλακτος, έχει αυξηθεί ραγδαία και σε συνδυασμό με την αύξηση της ενέργειας δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στην παραγωγή. 

Αγορά και εστίαση βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής “Ώρα Αιχμής” το βράδυ της Δευτέρας

Στις τελευταίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά στην αγοραστική δύναμη βρέθηκε η Ελλάδα το 2023, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Ειδικότερα, η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση (-33%), ακολουθούμενη μόνο από τη Βουλγαρία. Το 2023, το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), εκπεφρασμένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, κυμαινόταν μεταξύ 64% του μέσου όρου της Ε.Ε. στη Βουλγαρία και 240% στο Λουξεμβούργο. Το 2023 καταγράφηκαν σημαντικές διαφορές στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, εκπεφρασμένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. 

Το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία είχαν τα υψηλότερα επίπεδα (140% και 112% πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε., αντίστοιχα), πολύ μπροστά από την Ολλανδία (30% πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.), τη Δανία (+28%) και την Αυστρία (+23%). 

Τι αγόρασαν οι Έλληνες το Πάσχα 

* Τρόφιμα 
* Κρέας 
* Λαμπάδες 
* Παιδικά είδη ένδυσης και υπόδησης 
* Παιχνίδια 
* Γλυκά 

Τα προβλήματα της εστίασης 

* Φορολογία 
* Ακρίβεια πρώτων υλών 
* Δημοτικά τέλη 
* Έλλειψη εργατικού δυναμικού* 
* Υψηλά ενοίκια
* Πρόστιμα 

* Κυρίως στον τουρισμό 
 

Τα ανοικτά μέτωπα της εστίασης 

Με τους δικούς της εφιάλτες παλεύει και η εστίαση στην Κρήτη, όπως τόνισε στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη. Η βαριά φορολογία, τα ακριβά δημοτικά τέλη, αλλά και η μείωση της καταναλωτικής δυναμικής των πολιτών θέτουν ανάχωμα στα κέρδη των επιχειρήσεων του κλάδου, που παλεύουν για την επιβίωσή τους, με εξαίρεση τα καταστήματα που μπορεί να βρίσκονται στα λεγόμενα καλά σημεία των πόλεων.

Μάλιστα, οι έλεγχοι που θα εντατικοποιηθούν μέσα στο καλοκαίρι θα βάλουν στο “μικροσκόπιο” όλα τα δεδομένα του τρόπου λειτουργίας των καταστημάτων του επισιτισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα πρόστιμα που θα επιβληθούν. Αν οι καταστηματάρχες υπερβούν τον χώρο πέρα από τη νόμιμη δυνατότητα εκμετάλλευσης, θα βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμο, το οποίο θα έχει διπλάσιο κόστος για την επιχείρηση. 

  1. Τώρα, αν στον δεύτερο έλεγχο η παράβαση εξακολουθεί να υφίσταται όσον αφορά στην καταπάτηση δημόσιου χώρου, θα προχωρά η Δημοτική Αστυνομία άμεσα στην απομάκρυνση των τραπεζοκαθισμάτων.

Στον τρίτο έλεγχο επιβάλλονται ακόμα πιο σκληρές κυρώσεις εάν η επιχείρηση επιμένει στην παράνομη ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με την Οικονομική Υπηρεσία, το πρόστιμο είτε τετραπλασιάζεται, είτε αφαιρείται η άδειά του για ένα πενθήμερο. Μάλιστα, οι καταστηματάρχες της εστίασης τονίζουν πως τα αυστηρά πρόστιμα είναι η “ταφόπλακα” στη μάχη που δίνει η εστίαση για την επιβίωση. 

Είδος πολυτελείας και… το καφεδάκι – Απλησίαστος προσεχώς ο freddo

Έρχονται νέες ανατιμήσεις της τάξεως του 15% με 20% το αμέσως προσεχές διάστημα στην τιμή του καφέ τόσο στα ράφια των σούπερ-μάρκετ, όσο και στα καταστήματα εστίασης για τους καταναλωτές, όπως τόνισε στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” στην “ΚΡΗΤΗ TV” η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης κ. Μαρία Αντωνακάκη. 
Δυστυχώς, αυτές οι αυξήσεις μετά το σουβλάκι θα κάνουν και τον καφέ είδος πολυτελείας. Με βάση τα στοιχεία, οι αυξήσεις στη χονδρική τιμή του καφέ θα περάσουν και στη λιανική, καθώς εταιρείες επεξεργασίας και εμπορίας καφέ δηλώνουν αδυναμία να τις απορροφήσουν. Μάλιστα, η λιανική τιμή του καφέ στα καφεκοπτεία εκτιμάται πως θα αυξηθεί μετά το Πάσχα στα 21 με 23 ευρώ το κιλό, από 19 με 20 ευρώ το κιλό που ήταν τον Απρίλιο του 2024. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως η άνοδος αυτή δε θα συμπαρασύρει μόνο τις τιμές στο ράφι των σούπερ-μάρκετ, αλλά και στα καταστήματα εστίασης. 

ώρα αιχμής

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, η τιμή του εσπρέσο στα καταστήματα εστίασης δεν αποκλείεται από τα 2 ευρώ που είναι σήμερα να ανέλθει τον Ιούνιο στα 2,20 με 2,40 ευρώ και στα ράφια των σούπερ-μάρκετ οι κάψουλες από 4,58 ευρώ που είναι σήμερα, τον Ιούνιο να ξεπεράσουν ακόμη και τα 5 ευρώ. Πάντως, οι εταιρείες εμπορίας καφέ ζητούν απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης καθώς θεωρούν πως αυτό επιβαρύνει την τιμή του καφέ κατά 50%. Με πολύ απλά λόγια, με τα νέα δεδομένα η τιμή του καφέ μπορεί να φτάσει τα 4 αλλά και τα 5 ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος της καθημερινής απόλαυσης των Ελλήνων, που για μια τετραμελής παρέα θα χρειάζονται περίπου 20 ευρώ για να απολαύσει το καφεδάκι της. 
 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button