ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Περιφέρεια Κρήτης: Στο ΣτΕ για την Κινητή Μονάδα του Μαστογράφου

H Περιφέρεια ζητά από το Συμβούλιο της Επικρατείας να δώσει την έγκρισή του για τη λειτουργία του μαστογράφου, παρακάμπτοντας την “τυπολατρία”

Την παρέμβαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ζητά η Περιφέρεια Κρήτης, καθώς η κατάθεση της σύμβασης με τον τεχνολόγο που εργάζεται στην Κινητή Μονάδα Μαστογράφου “έπεσε” πάνω στην ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών 8 Οκτωβρίου και το υπουργείο Εσωτερικών παραπέμπει τη λειτουργία της “τυπολατρικά” για τον Ιανουάριο του 2024.

Η Περιφέρεια, κατά τον αρμόδιο περιφερειακό σύμβουλο Γιώργο Πιτσούλη, ζητά από το Συμβούλιο της Επικρατείας να δώσει την έγκρισή του για τη λειτουργία του μαστογράφου, παρακάμπτοντας την “τυπολατρία”, καθώς υπάρχουν λόγοι υγείας κι όταν ο Οκτώβρης είναι μήνας πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού, που μαζί με τον καρκίνο του πνεύμονα παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση την τελευταία εικοσαετία.

Ακόμα πάντως κι αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα, η Κινητή Μονάδα λειτουργεί με τη βοήθεια των εθελοντών, τεχνολόγου και γιατρών και με τα αιτήματα από δημοτικές Αρχές, συλλόγους και συλλογικότητες να είναι δεκάδες από κάθε γωνιά της Κρήτης να ενταχθούν στον προγραμματισμό επίσκεψης της Μονάδας στην περιοχή τους.

Ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία που δείχνουν την αξία της πρόληψης, καθώς η αύξηση του καρκίνου του μαστού από το 1993 και μετά μπορεί να καταγράφει αύξηση, την ώρα που οι θάνατοι καταγράφουν μείωση εξαιτίας της πρόληψης και της έγκαιρης παρέμβασης.

Ενδεικτικά η έρευνα δείχνει ότι σε ποσοστό 28,9% οι γυναίκες αμέλησαν να κάνουν την εξέταση.

Για τα άλλα είδη καρκίνου, αυτός του πνεύμονα και των βρόχων που σχετίζονται με το κάπνισμα βρίσκονται στην πρώτη θέση κι ακολουθούν του παχέος εντέρου και του προστάτη, μαστού στην 4η θέση, ουροδόχου κύστης, ήπατος, στομάχου, λευχαιμίες, εγκεφάλου, παγκρέατος, τραχήλου μήτρας, ωοθηκών, νεφρού και λάρυγγα.

 

Δωρεάν εξετάσεις

Στο μεταξύ, με σύνθημα “Είμαστε όλοι στην ίδια ομάδα”, η ΠΑΕ ΟΦΗ 1925 ενώνει τις δυνάμεις της με την Περιφέρεια Κρήτης, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα πρόληψης για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού “Είναι στο Χέρι μου”. Σήμερα Τρίτη, στην πλατεία Ελευθερίας, θα προσφερθεί η δυνατότητα στις γυναίκες να υποβληθούν δωρεάν σε εξέταση μαστογραφίας στην Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας της Περιφέρειας Κρήτης. Η κινητή μονάδα θα βρίσκεται μπροστά από το κτήριο της Περιφέρειας Κρήτης, από τις 9 το πρωί έως τη 1:30 το μεσημέρι.

 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button