ΚρήτηΤοπικές Ειδήσεις

Παράδειγμα προς αποφυγή οι Έλληνες οδηγοί – Πρωταγωνιστεί η Κρήτη στα θανατηφόρα – Τα ποσοστά των ατυχημάτων

Τα υψηλά ποσοστά των τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα οφείλονται στην επιπολαιότητα των οδηγών

Η οδηγική συμπεριφορά των Ελλήνων είναι για “κλάματα”, γι’ αυτό άλλωστε είμαστε αρκετά ψηλά στη λίστα με τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, πολλά εκ των οποίων θανατηφόρα. 

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία Palmos Analysis είναι ενδεικτικά της κατάστασης, ενώ σοκάρουν τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά των οδηγών που παραδέχονται ότι πολλές φορές έχουν παραβιάσει τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, “φλερτάροντας” πολύ σοβαρά με την πρόκληση ενός τροχαίου ατυχήματος, που θέτει άμεσα σε κίνδυνο τη ζωή τους, αλλά και των υπόλοιπων οδηγών, που είναι αναγκασμένοι να υποστούν τις συνέπειες της επιπολαιότητας των πρώτων. 

Τη στιγμή που εξακολουθούν να χάνονται άδικα ζωές στην άσφαλτο, με την Κρήτη να βρίσκεται στις πρώτες περιφέρειες με τα περισσότερα θανατηφόρα, φαίνεται ότι αρκετοί συμπολίτες μας δε βάζουν εύκολα μυαλό. Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση της Palmos Analysis, ένα σημαντικό ποσοστό 20% παραδέχεται ότι παραβιάζει τον κόκκινο σηματοδότη, ενώ ένας στους πέντε οδηγούς παραδέχεται ότι οδηγεί ορισμένες φορές υπό την επήρεια αλκοόλ. Ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό (47%) εκείνων που δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο τη στιγμή της οδήγησης. 

Μάλιστα, η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στις έξυπνες συσκευές, οι οποίες από τότε που έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας έχουν απορροφήσει καταλυτικά την προσοχή μας, ακόμα και τις πιο ακατάλληλες στιγμές. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πίεση της δουλειάς και οι οικογενειακές υποχρεώσεις, που δεν τελειώνουν ποτέ, είναι δύο σημαντικοί παράγοντες που ωθούν τον κόσμο να χρησιμοποιεί τις ηλεκτρονικές συσκευές ακόμα και όταν δεν πρέπει, χωρίς βέβαια αυτό να αποτελεί δικαιολογία για τους ασυνείδητους οδηγούς. 

Αναλυτικότερα, από το 47% που δήλωσαν ότι μιλούν στο τηλέφωνο ενώ οδηγούν, το 1% υποστηρίζει ότι το κάνει πάντα, το 4% συχνά, μερικές φορές το 16% και σπάνια το 26%.

Περίπου 6 στους 10 (58%) αναφέρουν ότι οδηγούν κάνοντας χρήση κινητού μέσω Bluetooth (πάντα 14%, συχνά 15%, μερικές φορές 16% και σπάνια 12%). 

Επιπλέον, η πλειοψηφία των πολιτών που πήρε μέρος στην έρευνα τάσσεται υπέρ της μείωσης των ορίων ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές, όπως επίσης συμφωνεί και με το ενδεχόμενο τοποθέτησης καμερών σε κεντρικούς οδικούς άξονες, ώστε να καταγράφονται απευθείας από την Τροχαία παραβάσεις και να επιβάλλονται τα αντίστοιχα πρόστιμα.

Οι πιο συχνές παραβάσεις 

Στα υπόλοιπα της δημοσκόπησης, 65% των οδηγών παραδέχονται ότι οδηγούν με ταχύτητα πάνω από το όριο (πάντα 1%, συχνά 5%, μερικές φορές 34%, σπάνια 25%) και ένας στους πέντε (20%) παραδέχεται ότι οδηγεί μετά από κατανάλωση αλκοόλ (συχνά 1%, μερικές φορές 4%, σπάνια 15%). 

Από το 20% που παραδέχτηκε ότι έχει περάσει το κόκκινο φανάρι, το 1% ισχυρίζεται ότι το κάνει πάντα, το 4% μερικές φορές και το 14% σπάνια. Το ίδιο ποσοστό λέει ότι αφήνει κάποιον χωρίς δίπλωμα να οδηγεί (συχνά 2%, μερικές φορές 2%, σπάνια 1%). Το 7% των ερωτηθέντων οδηγών παραδέχονται ότι έχουν επιτρέψει σε ανήλικο κάτω των 16 ετών να οδηγήσει το αυτοκίνητο με (5%) ή χωρίς (2%) την επίβλεψή τους.

Το φαινόμενο, μάλιστα, της οδήγησης σε ανήλικα άτομα, που δε διαθέτουν ούτε τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ούτε την εμπειρία, ούτε αντανακλαστικά πολλές φορές για να χειριστούν τα εμπόδια που συναντούν στον δρόμο, έχει γίνει “μάστιγα” στη χώρα μας, ενώ οι ευθύνες των κηδεμόνων με την ανοχή και την παρότρυνση των οποίων δίνεται η δυνατότητα σε μικρά παιδιά να πιάσουν τιμόνι στα χέρια τους, πριν συμπληρώσουν το 18o έτος της ηλικίας τους, είναι τεράστιες. 

Τα κύρια αίτια τροχαίων ατυχημάτων

Την τελευταία εβδομάδα στην Κρήτη σημειώθηκαν δύο νέα θανατηφόρα τροχαία, μία 51χρονη γυναίκα στο Ηράκλειο και ένα 19χρονο παλικάρι από την Ιεράπετρα άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο, βυθίζοντας στο πένθος τις οικογένειές τους. Συνολικά, από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα 6 συνάνθρωποί μας έχουν χάσει τη ζωή τους στην Κρήτη. 

Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας Palmos, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ θεωρείται από τη μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων η κύρια αιτία για τα τροχαία δυστυχήματα στη χώρα μας (64% μεταξύ όσων οδηγούν κάποιο όχημα και 73% μεταξύ όσων δεν οδηγούν).

Ακολουθούν η υπερβολική ταχύτητα (49% και 55% αντίστοιχα), η χρήση κινητού κατά την οδήγηση (33% και 29% αντίστοιχα), ενώ αρκετά χαμηλότερα αναφέρονται η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου (17% και 18% αντίστοιχα), η ελλιπής/χαλαρή αστυνόμευση και η ατιμωρησία (16% και 9% αντίστοιχα), η κακή κατάσταση των οχημάτων (4% και 3% αντίστοιχα) και η ελλιπής σήμανση/σηματοδότηση (4% και 2% αντίστοιχα). 

Ποιο όχημα προτιμούν οι Έλληνες 

Σχετικά με τα στοιχεία όσων οδηγούν, περίπου 3 στους 4 κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας (73%) δηλώνουν ότι οδηγούν αυτοκίνητο και περίπου 1 στους 20 οδηγεί δίκυκλο. Στον αντίποδα, περίπου 1 στους 5 (21%) δεν οδηγεί κάποιο όχημα. 

Οι προτάσεις των πολιτών 

Τι πρέπει να συμβεί για να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα 

Μεταξύ όσων οδηγούν, η βελτίωση της εκπαίδευσης των οδηγών καταγράφεται ως ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας (46%), ενώ όσοι δεν οδηγούν προκρίνουν την αυστηροποίηση των ποινών για τις τροχαίες παραβάσεις (49%).

Μεταξύ των οδηγών ακολουθούν οι συχνότεροι έλεγχοι/αστυνόμευση (44%), η αυστηροποίηση των ποινών για τις τροχαίες παραβάσεις (41%), η βελτίωση του οδικού δικτύου και της σήμανσης (31%), η μείωση των ορίων ταχύτητας (14%) και η καθιέρωση κινήτρων για την ανανέωση του στόλου των οχημάτων (9%). 

Μεταξύ όσων δεν οδηγούν, ακολουθούν η βελτίωση της εκπαίδευσης των οδηγών (44%), οι συχνότεροι έλεγχοι/αστυνόμευση (36%), η βελτίωση του οδικού δικτύου/σήμανσης, όπως και η μείωση των ορίων ταχύτητας (23%) και τα κίνητρα για την ανανέωση του στόλου των οχημάτων (6%).
 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button