ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Πανελλαδικές 2024 – Προτεινόμενο διαγώνισμα: «Γλώσσα με ποικιλία και δυσκολία!»

Η εξέταση του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στις Πανελλήνιες εξετάσεις είναι στο σύνολό της απαιτητική, γι’ αυτό και χρειάζεται προσεκτική επεξεργασία των θεμάτων και σωστή διαχείριση του χρόνου. Ενδιαφέρον αλλά και κάποιες φορές δύσκολο είναι το γεγονός ότι η γκάμα των ασκήσεων που μπορεί να ζητηθεί είναι εξαιρετικά μεγάλη!

Στο συγκεκριμένο προτεινόμενο διαγώνισμα η περίληψη (ΘΕΜΑ Α) είναι εστιασμένη. Πρόκειται για τύπο εκφώνησης που συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα ερωτήματα του θέματος Β, τα οποία καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος της εξεταστέας ύλης της θεωρίας της Γλώσσας και απαιτούν την κριτική προσέγγισή της. Μάλιστα, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι απαντήσεις αυτών των ερωτημάτων οφείλουν να “υπακούουν” στους κανόνες οργάνωσης και δομής του λόγου που συγκροτούν ένα ενιαίο κείμενο. Σε κάθε περίπτωση, οι επιγραμματικές απαντήσεις στα θέματα της θεωρίας δεν ενδείκνυνται. 

Στο ερώτημα της Λογοτεχνίας (ΘΕΜΑ Γ) αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα κι αν δε γίνεται αναφορά σε διαφορετικούς κειμενικούς δείκτες στην εκφώνηση – όπως συμβαίνει στο συγκεκριμένο θέμα – είναι προτιμότερο οι μαθητές να επιλέγουν να υπάρχει ποικιλία ως προς τους δείκτες στους οποίους θα στηριχθεί η ερμηνεία του λογοτεχνικού κειμένου.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά το διαγώνισμα

Τέλος, στην παραγωγή λόγου (ΘΕΜΑ Δ) είναι προαπαιτούμενη η δημιουργική αξιοποίηση στοιχείων ενός από τα κείμενα αναφοράς. Πρόκειται ουσιαστικά για επεξεργασία και αφομοίωση επιχειρημάτων από το κείμενο με τρόπο εύσχημο και λειτουργικό από άποψη μορφής και οργάνωσης και δεν αφορά σε αντιγραφή επιχειρημάτων.

Δοκιμάστε, λοιπόν, τις δυνάμεις στο συγκεκριμένο διαγώνισμα! Σας ευχόμαστε επιτυχία!

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button