ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Πανελλαδικές: Έφτασε η ώρα των μηχανογραφικών – Πότε ανακοινώνονται οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής

Ανοίγει αρχές της επόμενης εβδομάδας η πλατφόρμα για τη συμπλήρωσή τους – Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι

Την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη, πιθανόν, θα ανοίξει η πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας, για να υποβάλλουν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων του 2024 το μηχανογραφικό τους δελτίο, διεκδικώντας μία θέση στις σχολές της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης, οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν και ένα παράλληλο μηχανογραφικό για την εισαγωγή τους στα Δ.Ι.Ε.Κ. 

Οι εκπαιδευτικοί συμβουλεύουν τους υποψηφίους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, πριν δηλώσουν σχολές προτίμησης και οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο, καθώς οι επιλογές που θα κάνουν έχουν άμεσο αντίκτυπο τόσο στην ακαδημαϊκή, όσο και στην επαγγελματική τους πορεία. 

Τα βήματα

 

Πριν τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου τα παιδιά θα πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένα βήματα: Για παράδειγμα θα πρέπει να ενημερωθούν για το αντικείμενο σπουδών των σχολών που διεκδικούν, όπως επίσης και για τα επαγγελματικά δικαιώματα που εξασφαλίζει το πτυχίο της εκάστοτε σχολής. 

Ο Μανώλης Καζαντζάκης, διευθυντής των Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης “Ορόσημο”, προτρέπει τους υποψηφίους να κάνουν συγκεκριμένες και προσεγμένες ενέργειες για να καταθέσουν ένα σωστό μηχανογραφικό:

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν τα παιδιά, είναι να έχουν μία γενική εικόνα πάνω στις σχολές. Δηλαδή, θα πρέπει να ενημερωθούν για τα προγράμματα σπουδών και φυσικά να διαμορφώσουν μία σαφή εικόνα για το επαγγελματικό προφίλ που θα αποκτήσουν, όταν αποφοιτήσουν από κάποιο τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

«Για να συμβεί βέβαια αυτό, χρειάζεται ένας άνθρωπος που ασχολείται με το κομμάτι του επαγγελματικού προσανατολισμού, να μιλήσει στα παιδιά και να τα κατευθύνει. Υπάρχει πληθώρα επιλογών. Πολλές σχολές αποτελούν “μικρά διαμάντια” και προσφέρουν επαγγελματική ευελιξία, κάτι που αγνοούν οι υποψήφιοι. Για παράδειγμα, η σχολή των “Εφαρμοσμένων Μαθηματικών” στο Ηράκλειο, προσφέρει μία σειρά από επαγγελματικές διεξόδους, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν τον απόφοιτο της σχολής σε ταχεία αποκατάσταση».
Ωστόσο, ο κ. Καζαντζάκης τονίζει ότι οι όποιες επιλογές των υποψηφίων θα πρέπει να είναι πλήρως εναρμονισμένες με τις επιθυμίες και τα ενδιαφέροντα τους και να μην αποτελούν αποτέλεσμα πίεσης των γονιών και των εκπαιδευτικών.

«Δεν πρέπει να ξεφύγουμε από τις επιθυμίες των παιδιών. Οι επιλογές που θα κάνουν στο μηχανογραφικό θα πρέπει να ταυτίζονται με τις κλίσεις και τις δεξιότητες τους».

Το οικονομικό, επίσης, είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τους υποψηφίους να επιλέξουν και να δηλώσουν μία συγκεκριμένη σχολή στο μηχανογραφικό τους δελτίο. Τα παιδιά αποφεύγουν τα τμήματα που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές λόγω του υψηλού κόστους, γι’ αυτό κοιτούν τι υπάρχει κοντά στον τόπο τους, προκειμένου να περιορίσουν τα έξοδα των σπουδών τους και να μπορούν τα ίδια και οι γονείς τους να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Ο Μανώλης Καζαντζάκης, υποστηρίζει ότι κατά την συμπλήρωση του μηχανογραφικού «πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά τι υπάρχει κοντά στο τόπο μας, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη μας τον οικονομικό παράγοντα. Στην περίπτωση που κάποιος υποψήφιος επιλέξει μία σχολή σε απομακρυσμένη περιοχή, με την προοπτική να πάρει στην συνέχεια μεταγραφή, θα πρέπει να εξετάσει τις αποκλίσεις που υπάρχουν στα μόρια της σχολής στην οποία πρόκειται να περάσει με εκείνη που στοχεύει να συνεχίσει τις σπουδές του μελλοντικά και φυσικά να βεβαιωθεί ότι ταυτίζονται πλήρως τα αντικείμενα σπουδών των δύο σχολών».

Τέλος, δεν υπάρχει λόγος οι υποψήφιοι να κάνουν γρήγορα τις επιλογές τους. Υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι την οριστικοποίηση του μηχανογραφικού. 

«Πριν την οριστική κατάθεση του μηχανογραφικού, καλό θα ήταν οι μαθητές να ακολουθήσουν μία συγκεκριμένη διαδρομή, η οποία θα οδηγήσει σίγουρα στην επιτυχία: 1)Ενημέρωση από πλατφόρμες που δίνουν αναλυτικά πληροφορίες για κάθε τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 2)Συμπλήρωση ενός πρόχειρου μηχανογραφικού, προκειμένου ο υποψήφιος να κάνει τις βελτιώσεις που επιθυμεί πριν την οριστικοποίηση. 3)Οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου», συμπληρώνει ο κύριος Καζαντζάκης.

Ο ρόλος των Ε.Β.Ε. – Πότε ανακοινώνονται οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής

Οι πίνακες με τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) που αντιστοιχούν σε κάθε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα βρίσκονται στην εφαρμογή του Μηχανογραφικού Δελτίου (Μ.Δ.) στο μενού “Χρήσιμα Έγγραφα”, προκειμένου οι υποψήφιοι οι οποίοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024 τόσο των ΓΕΛ όσο και των ΕΠΑΛ να ενημερωθούν. 

Υπενθυμίζεται ότι οι Ε.Β.Ε. προκύπτουν από τις μέσες επιδόσεις των υποψηφίων ανά Επιστημονικό Πεδίο/Τομέα σε συνδυασμό με τους συντελεστές που όρισαν οι ίδιες οι Σχολές/Τμήματα των Πανεπιστημίων. Δηλαδή μια Σχολή/Τμήμα μπορεί να έχει επιλέξει ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής το 80% ή το 120% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές. Όπως, επίσης, μπορεί να έχει επιλέξει και για το/τα εμπλεκόμενο/-α Ειδικό/-ά Μάθημα/-τα ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής Ειδικού Μαθήματος ή Ειδικών Μαθημάτων το 70% ή το 110% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές μεταξύ αυτού του διαστήματος.

Επισημαίνεται ότι μαζί με τις Ε.Β.Ε. θα εμφανίζονται και ο συντελεστής της κάθε Ε.Β.Ε., το Ειδικό Μάθημα ή πρακτική δοκιμασία – εφόσον απαιτείται για την εισαγωγή σε συγκεκριμένες Σχολές ή Τμήματα – και τέλος ο αντίστοιχος συντελεστής Ε.Β.Ε. Ειδικού Μαθήματος. 

Οι φετινοί συντελεστές για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής 2024 έχουν ήδη ανακοινωθεί από τα μέσα Μαρτίου. Συγκεκριμένα, τότε δημοσιοποιήθηκαν οι Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων, καθώς και οι Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ειδικών μαθημάτων, μουσικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών, τόσο αυτών που ορίστηκαν αρχικά όσο και αυτών που έχουν τροποποιηθεί κατόπιν πρότασης των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και των Συναρμόδιων Υπουργείων για εισαγωγή στα Α.Ε.Ι., στις Α.Ε.Α., στις σχολές των Α.Σ.Ε.Ι. και Α.Σ.Σ.Υ., στη Σ.Σ.Α.Σ., στις σχολές της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Α.Ε.Ν., στις σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος και Λιμενοφυλάκων και στις Α.Σ.Τ.Ε.

Φέτος, σαράντα τμήματα προχώρησαν σε αλλαγές των συντελεστών της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ).

Συγκεκριμένα, σε 21 τμήματα αυξήθηκε ο συντελεστής, σε ένα (και συγκεκριμένα την Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ) μειώθηκε ο συντελεστής στο Σχέδιο (από 1 σε 0,8) και σε 18 τμήματα μειώθηκαν οι συντελεστές της ΕΒΕ.
Στους Πολιτικούς Μηχανικούς του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (από 0,8 σε 1,2) παρατηρείται η μεγαλύτερη αύξηση συντελεστή παρατηρείται.

Στα υπόλοιπα τμήματα, η αύξηση του συντελεστή κυμαίνεται από 0,05 έως 0,2.

Στο Πολυτεχνείο Κρήτης, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών αύξησε το συντελεστή από 0,90 πέρσι στο 0,95 και το τμήμα Χημικών Μηχανικών, αύξησε το συντελεστή στο 1,10 από 1.

Καμία μεταβολή δεν σημειώθηκε στους συντελεστές των στρατιωτικών και των αστυνομικών σχολών. Υπενθυμίζεται, ότι οι Σχολές Ευελπίδων και οι Σχολές Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού και Ναυτικού και οι Σχολές Ναυτικών Δοκίμων είχαν προχωρήσει σε μείωση του συντελεστή από πέρσι.
 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button