ΚρήτηΤοπικές Είδησης

ΠΑΓΝΗ: Μακραίνει η λίστα για την κρίσιμη εξέταση του πετ σκαν – Μελανό σημείο στην λειτουργία του το αναγκαίο ραδιοφάρμακο (vid)

ακρόαση άρθρου

Ηράκλειο

ΠΑΓΝΗ: Μακραίνει η λίστα για την κρίσιμη εξέταση του πετ σκαν – Μελανό σημείο στην λειτουργία του το αναγκαίο ραδιοφάρμακο (vid)

Αόριστη αλλά διπλή η δέσμευση του υφυπουργού υγείας στη Βουλή απαντώντας σε ερώτηση του Μανώλη Συντυχάκη

Μακραίνει η λίστα αναμονής για την κρίσιμη εξέταση του πετ σκαν στο ΠΑΓΝΗ και όσο το μοναδικό για την Κρήτη μηχάνημα εξακολουθεί να λειτουργεί μόνο πρωινή βάρδια κατά δεκάδες οι ογκολογικοί ασθενείς αναγκάζονται σε μηνιαία βάση να μεταβούν στην Αθήνα.

Αόριστη αλλά διπλή η δέσμευση του υφυπουργού υγείας στη Βουλή απαντώντας σε ερώτηση του Μανώλη Συντυχάκη. Δεσμεύτηκε πως θα αυξηθεί η χρηματοδότηση και θα εξεταστεί το ζήτημα του αναγκαίου προσωπικού προκειμένου το σωτήριο απεικονιστικό σύστημα να λειτουργήσει και απογευματινή βάρδια.

Ο βουλευτής Ηρακλείου παρέθεσε τα αριθμητικά δεδομένα που καταδεικνύουν την αναγκαιότητα να στηριχθεί επί της ουσίας από την κυβέρνηση το απεικονιστικό σύστημα που μόλις 1,5 χρόνο πριν ξεκίνησε να λειτουργεί στο ΠΑΓΝΗ έπειτα από δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αλλά προς το παρόν μόνο σε πρωινή βάρδια ελλείψει κονδυλίων και προσωπικού.

Σε αυτό το διάστημα, έχουν εξυπηρετηθεί 3.600 ασθενείς. Κάθε εβδομάδα εξυπηρετούνται κατά μέσο όρο περίπου 65 άτομα. Ο χρόνος αναμονής για ένα ραντεβού φτάνει τους 2 μήνες, με αποτέλεσμα κάθε μήνα πάνω από 30 Κρητικοί να αναγκάζονται να μεταβαίνουν στην Αθήνα. Πρόκειται για ογκολογικούς ασθενείς και η όποια καθυστέρηση μπορεί να αποβεί μοιραία για την εξέλιξη της νόσου.

Μελανό σημείο στην λειτουργία του πετ σκαν στο ΠΑΓΝΗ το αναγκαίο ραδιοφάρμακο που είναι απαραίτητο για τη διενέργεια της εξέταση που η προμήθεια του γίνεται από την ηπειρωτική Ελλάδα. Παρότι αρχικά προβλεπόταν στη δωρεά και η δημιουργία μονάδας παραγωγής τοπικά στη συνέχεια ακυρώθηκε με αποτέλεσμα το κόστος να είναι πολύ υψηλό. Παράθυρο για λύση και σε αυτό το ζήτημα άνοιξε ο υφυπουργός.

Δείτε το βίντεο:

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button