Διεθνής επικαιρότητα

Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Ράφα με ή χωρίς συμφωνία για εκεχειρία και ομήρους

Το Ισραήλ θα μπει στη Ράφα ανεξάρτητα από τις συνομιλίες εκεχειρίας, δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε μια συνομιλία με οικογένειες πενθούντων και συγγενείς ομήρων που πιέζουν κατά της συμφωνίας με τη Χαμάς που τερματίζει τον πόλεμο στη Γάζα πριν από την ανατροπή της τρομοκρατικής ομάδας.

«Η ιδέα ότι θα σταματήσουμε τον πόλεμο προτού επιτύχουμε όλους τους στόχους του δεν είναι επιλογή», είπε ο Νετανιάχου στα φόρουμ Gvura και Tikva, που αντιπροσωπεύουν οικογένειες σκοτωμένων στρατιωτών και οικογένειες ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, αντίστοιχα. «Θα μπούμε στη Ράφα και θα εξαλείψουμε τα τάγματα της Χαμάς εκεί —είτε υπάρχει συμφωνία είτε όχι— προκειμένου να πετύχουμε την ολοκληρωτική νίκη», συνέχισε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Times of Israel.

Σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του πρωθυπουργού, οι ομάδες προέτρεψαν τον Νετανιάχου και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζάτσι Χανέγκμπι να συνεχίσουν τον πόλεμο και να αντισταθούν στη διεθνή πίεση.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε πριν από την προγραμματισμένη συνομιλία του Νετανιάχου με τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ο οποίος είναι επίσης αντίθετος στη διακοπή του πολέμου και στις παραχωρήσεις στη Χαμάς.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι ένας ανώνυμος Ισραηλινός αξιωματούχος του είπε ότι το Ισραήλ δεν θα στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο για συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός μέχρι να λάβει απάντηση από τη Χαμάς για την τελευταία πρόταση.

Αναφέρει τον αξιωματούχο να λέει «Θα περιμένουμε απαντήσεις το βράδυ της Τετάρτης και μετά θα αποφασίσουμε».

Μετά τη συνάντηση χθες Δευτέρα στο Κάιρο με αντιπροσώπους των κυβερνήσεων της Αιγύπτου και του Κατάρ, χωρών που μεσολαβούν, μαζί με τις ΗΠΑ, αντιπροσωπεία της Χαμάς αναχώρησε από το Κάιρο για τη Ντόχα, όπου βρίσκεται το πολιτικό γραφείο της, και θα επιστρέψει για να δώσει απάντηση «το ταχύτερο δυνατόν», σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Σύμφωνα εξάλλου με «αιγυπτιακές πηγές» που επικαλέστηκε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Αλ Καχέρα, που θεωρείται γενικά πως έχει δεσμούς με τις μυστικές υπηρεσίες της Αιγύπτου, η αντιπροσωπεία «θα επιστρέψει με γραπτή απάντηση στην πρόταση».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button