Δεν κόβεται εύκολα το κακό συνήθειο

Για άλλη μια χρονιά, το “έθιμο” των βεγγαλικών προκάλεσε τραυματισμούς και ακρωτηριασμούς
Πέρασε η γιορτή του Πάσχα και ως Έλληνες τηρήσαμε για ακόμα μία φορά όλα τα πατροπαράδοτα έθιμα που απαιτούν οι στιγμές και το πνεύμα των ημερών. Όσοι λατρεύουν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους, είναι άνθρωποι που έχουν συνειδητοποιήσει, ότι ως χώρα εξακολουθούμε να διαθέτουμε βαθιές ρίζες και μακραίωνη ιστορία, αλλά και έναν πολιτισμό που έχει συνέχεια και εκπροσωπείται με σεβασμό από τις νεότερες γενιές. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια κατ’ όνομα “έθιμα”, τα οποία στην πραγματικότητα αποτελούν κακές συνήθειες, αντικατοπτρίζοντας την απαράδεκτη νοοτροπία και αντίληψη ορισμένων συμπολιτών μας.
Αναφέρομαι, συγκεκριμένα στα περιβόητα βεγγαλικά που καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες το βράδυ της Ανάστασης. Αυτό που παρατηρήθηκε φέτος, σε πολλές ενορίες της Κρήτης είναι άνω ποταμών. Πολλοί ήταν εκείνοι που εμφανίστηκαν στις εκκλησίες όχι φυσικά για να παρακολουθήσουν την αναστάσιμη θεία λειτουργία, αλλά κυριολεκτικά για να κάνουν “πόλεμο”, προκαλώντας όσο μεγαλύτερη καταστροφή μπορούσαν, αδιαφορώντας τόσο για την δική τους σωματική ακεραιότητα όσο και των διπλανών. Ο απολογισμός θλιβερός. Πολλά σημεία της πόλης του Ηρακλείου την ημέρα του Πάσχα θύμιζαν “βομβαρδισμένο τοπίο”, ενώ τα συνεργεία του Δήμου έτρεχαν για να καθαρίσουν τα αποκαΐδια που άφησαν πίσω τους οι διάφοροι «ανεγκέφαλοι» το προηγούμενο βράδυ.
Σοκάρουν οι εικόνες από τις Περιοχές του Κατσαμπά και των Δειλινών στο Ηράκλειο, όπου κυριολεκτικά από τύχη γλυτώσαμε τα χειρότερα. Ειδικότερα, στον Κατσαμπά οι κάτοικοι της περιοχής δεν μπορούν να πιστέψουν στα μάτια τους αυτό που συνέβη, αντικρίζοντας την εικόνα από το φανάρι και των κολώνα φωτισμού στην Λεωφόρο Ικάρου να έχουν λιώσει από την φωτιά που άναψαν κάποιοι, που κάνεις ακόμα δεν μπορεί να καταλάβει τι είχαν στο μυαλό τους όταν προέβαιναν σε αυτή την ενέργεια, βάζοντας σε κίνδυνο ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα προάστια της πόλης του Ηρακλείου.
Κάθε χρόνο, η κατάσταση χειροτερεύει. Φέτος στα χέρια πολλών, ειδικά νέων ανθρώπων βρέθηκαν πέραν από τις γνωστές κροτίδες και άλλα ακόμα πιο επικίνδυνα υλικά, όπως για παράδειγμα αυτοσχέδια δυναμιτάκια από πραγματικό μπαρούτι, μέχρι και βόμβες μολότοφ επιστρατεύτηκαν… Τα αποτελέσματα τα είδαμε όλοι μας, από απλούς τραυματισμούς μέχρι ακρωτηριασμούς χεριών είχαμε.. Μάλιστα, στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, ένας νεαρός άνδρας 37 χρονών έχασε το δάκτυλο του από βεγγαλικό, το ίδιο συνέβη και με ένα 15χρονο παιδί στην Κάλυμνο.
Μέσα σε όλες αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις, μην ξεχνάμε ότι έχουμε και πολλές παράπλευρες απώλειες. Υπάρχουν άνθρωποι άρρωστοι, όπως καρδιοπαθείς, άτομα με αναπηρίες τα οποία ζουν έναν εφιάλτη κάθε χρόνο, ενώ στις μεγάλες απώλειες ανήκουν και τα ζωάκια, ειδικά τα αδεσποτάκια που δεν ξέρουν πώς να προστατευτούν.
Όσον αφορά για την αστυνομία, η απουσία της για ακόμα μία φορά ήταν εκκωφαντική, αφού αν είχε εντείνει την παρουσία της και τους ελέγχους, θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί πολλά. Δυστυχώς, για ακόμα μία φορά η αστυνομία, προτίμησε να βρίσκεται δίπλα στου επισήμους στις εκκλησίες, οι οποίοι έκαναν παρέλαση αυτές τις μέρες για το θεαθήναι, αντί να βρίσκεται εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη φροντίζοντας για την ασφάλεια των πολιτών.
Παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει ούτε για μία στιγμή να μας διαφεύγει, ότι κανείς δεν πρόκειται να μας προστατέψει από τον κίνδυνο, αν εμείς οι ίδιοι πρώτα απ’ όλα δεν σεβόμαστε τον εαυτό μας και τους διπλανούς μας, οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτα να πληρώνουν τα λάθη άλλων. Επιτέλους, ας μάθουμε να ξεχωρίζουμε το όμορφο από το άσχημο, τις παραδόσεις που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του πολιτισμού μας, από εκείνες τις κακές συνήθειες που αποτελούν υποβάθμιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Υπάρχουν πράγματα πιο ουσιαστικά για να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας στον κόσμο που μας περιβάλλει.