Ο Τραμπ αρχίζει να βλέπει το «παιχνίδι» του Πούτιν για την Ουκρανία – Οι άπιαστοι όροι της Μόσχας

Η συμφωνία για εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα στην οποία συμφώνησαν Ρωσία, Ουκρανία και ΗΠΑ μπορεί να μην ήταν αυτό που θα ήθελε ο Ντόναλντ Τραμπ αλλά είναι σίγουρα μια αρχή που κανείς δεν ξέρει ακόμα που θα οδηγήσει καθώς θα φανεί από τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν στο επόμενο διάστημα .
Η Ρωσία έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι πρέπει να αρθούν ορισμένες δυτικές κυρώσεις προτού ξεκινήσει μια θαλάσσια εκεχειρία με την Ουκρανία.
Τα αιτήματα περιλαμβάνουν την ανάκληση κυρώσεων στην κρατική αγροτική τράπεζα Rosselkhozbank και την αποκατάσταση της πρόσβασης των εταιρειών στο διεθνές σύστημα πληρωμών Swift. Αυτό πρακτικά σημαίνει ελάφρυνση των κυρώσεων από την πίσω πόρτα.
Βέβαια η ανάκληση αυτής της απόφασης θα χρειαζόταν την έγκριση της Ε.Ε., κάτι που φαίνεται απίθανο τη δεδομένη χρονική στιγμή με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να είναι μια ακόμη συμφωνία που θα μείνει στα χαρτιά.
Τραμπ: «Η Ρωσία σέρνει τα πόδια της»
Τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία φαίνεται να κινεί τα νήματα διπλωματικά για να πετύχει τον τελικό της στόχο φαίνεται να έχει αρχίσει να καταλαβαίνει και ο πρόεδρος των ΗΠΑο οποίος δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθεί να καθυστερήσει τον τερματισμό του πολέμου. «Νομίζω ότι η Ρωσία θέλει να δει ένα τέλος σε αυτό, αλλά μπορεί να σέρνουν τα πόδια τους. Το έχω κάνει και εγώ στο πέρασμα των χρόνων», είπε σε συνέντευξή του στο Newsmax.
Η απερχόμενη υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας έσπευσε να επισημάνει ακριβώς αυτό. Αν και χαιρέτισε τις μεσολαβητικές προσπάθειες των ΗΠΑ μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, προειδοποίησε να μην παραπλανηθεί από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει γνήσιος διάλογος όταν οι εκεχειρίες συνδέονται συνεχώς με νέες απαιτήσεις και παραχωρήσεις, σύμφωνα με το Reuters.
«Είναι επίσης καλό που οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να αναλάβουν έναν μεσολαβητικό ρόλο εδώ. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας και πάνω απ ‘όλα, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας τυφλώσει ο Ρώσος πρόεδρος», δήλωσε η Αναλένα Μπέρμποκ στο περιθώριο μιας διάσκεψης για το κλίμα στο Βερολίνο την Τετάρτη (26/3).
Η Μαύρη Θάλασσα βρίσκεται νότια της Ουκρανίας και στα δυτικά της Ρωσίας και συνορεύει επίσης με τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία και τη Γεωργία. Συνορεύει επίσης με τμήματα της ρωσοκρατούμενης Ουκρανίας – συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας. Είναι μια ζωτικής σημασίας ναυτιλιακή οδός για τις ουκρανικές εξαγωγές. Μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από την Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας το 2023, είπε ότι θα θεωρούσε οποιοδήποτε σκάφος με προορισμό την Ουκρανία ως πιθανό στρατιωτικό στόχο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας να μειωθούν.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Το βασικό μέρος της συμφωνίας επιδιώκει να διασφαλίσει την ασφαλή διέλευση για την εμπορική ναυτιλία και να σταματήσει τις στρατιωτικές επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα. Η Ρωσία και η Ουκρανία ουσιαστικά θα αποκτήσουν πίσω απρόσκοπτη πρόσβαση σε λιμάνια ζωτικής σημασίας για τις εξαγωγές σιτηρών και άλλων γεωργικών προϊόντων.
Η Ουκρανία, η οποία διεξήγαγε μια επιτυχημένη εκστρατεία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, κατέστησε σαφές ότι οποιαδήποτε κίνηση επιστροφής ρωσικών πλοίων του πολεμικού ναυτικού θα θεωρηθεί από αυτές ως παραβίαση.
Ένα δεύτερο μέρος της συμφωνίας περιλαμβάνει την ανάπτυξη μέτρων από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία για να σταματήσουν τα χτυπήματα σε ρωσικές και ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις για μια περίοδο 30 ημερών.
Η κυβέρνηση Τραμπ, όπως σημειώνει το CNNi έχει ήδη κάνει σημαντικές παραχωρήσεις προς το Κρεμλίνο, καθώς δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ενώ το Κίεβο θα πρέπει να δεχτεί εδαφικές απώλειες, σε μια ακόμη ανεπιτυχή προσπάθεια για τη σφυρηλάτηση της ειρήνης στην Ουκρανία.
Η άρση των κυρώσεων που αποσκοπούν στην τιμωρία της Μόσχας – χωρίς καν μια βραχυπρόθεσμη δέσμευση εκεχειρίας από το Κρεμλίνο σε αντάλλαγμα – κινδυνεύει να μοιάζει με μια ακόμη συνθηκολόγηση με τον Πούτιν.
Το κρίσιμο ερώτημα, ωστόσο, είναι εάν αυτή η κατάπαυση του πυρός είναι η αρχή μιας πραγματικής ειρηνευτικής διαδικασίας που μπορεί να εξελιχθεί σε πραγματική παύση των εχθροπραξιών και ακόμη και σε διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία. Ή μήπως θα αποδειχθεί μια ακόμη ψεύτικη συμφωνία που δεν οδηγεί πουθενά ή ακόμα χειρότε3ρα σε μια σταδιακή παράδοση στη Μόσχα όπως φοβούνται πολλοί Ουκρανοί.