ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Πράσινο φως για 30% αύξηση στα δημοτικά τέλη του Ηρακλείου

Θετική η εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ηρακλείου για αυξήσεις έως 29% στα τέλη – Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας το θέμα

Ομόφωνα εγκρίθηκαν οι αυξήσεις των δημοτικών τελών σε ποσοστά από 28 έως 29%, που εισηγήθηκε στην Οικονομική Επιτροπή ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηρακλείου Μανόλης Βασιλάκης, με εξαίρεση την αύξηση των τελών της Νέας Αλικαρνασσού, όπου και μειοψήφησε ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Περυσινάκης, που εκλέγεται από την περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr, είναι πολύ πιθανόν οι σχετικές εισηγήσεις με την έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής να συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, στη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας.

Μιλώντας στο neakriti.gr, ο Μανόλης Βασιλάκης εξήγησε τα εξής: «Οι εισηγήσεις εγκρίθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή. Θα σταλεί αύριο (σ.σ. σήμερα) στη Γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου. Και το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνέχεια θα αποφασίσει πότε θα συνεδριάσει για να συζητήσει τις εισηγήσεις αυτές»…

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για τρεις εισηγήσεις: Μία είναι η αύξηση των τελών σε ποσοστό 28%, ώστε να γίνει ο ισοσκελισμός των δαπανών για ηλεκτροφωτισμό και καθαριότητα. Δηλαδή από 0,86 τα τέλη αυξάνονται σε 1,10 ευρώ ανά τ.μ.

Όπως περιγράφεται στην εισήγηση: «Υπάρχει μια οικονομική απόκλιση ύψους 6 εκατ. ευρώ ανάμεσα στα έσοδα των τελών καθαριότητας και φωτισμού που ανέρχονται στα 17.040.973 ευρώ και τις δαπάνες που ανέρχονται στα 23.048.757 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται η αύξηση τόσο των γενικών συντελεστών, αλλά και των επιμέρους κατηγοριών μέχρι του ισοσκελισμού των εσόδων με τις δαπάνες. Η απαιτούμενη προτεινόμενη αύξηση για τον ισοσκελισμό των τελών είναι για τις περισσότερες κατηγορίες 28-29%».

Επίσης, στην πρώτη εισήγηση, που εγκρίθηκε ομόφωνα, προβλέπεται αύξηση στις οικίες των κοινοτήτων σε ποσοστό 23% (από 0,81 σε 1 ευρώ το τ.μ.). Και αποφασίστηκε να προταθεί προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου μηδενική αύξηση στα τέλη των νοσηλευτικών, εκπαιδευτικών και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων.

Η δεύτερη εισήγηση που εγκρίθηκε ήταν η αύξηση των τελών των κοινόχρηστων χώρων. Δηλαδή, τα τέλη που πληρώνουν οι έμποροι όταν βγάζουν κάποια εμπορεύματα σε εξωτερικό χώρο και τραπεζοκαθίσματα. Σύμφωνα με όσα λέει ο Μανόλης Βασιλάκης, στην περίοδο του 2021 με την πανδημία του κορωνοϊού, «είχαμε μειώσει τις τιμές αυτές. Η εισήγηση λέει επαναφορά των τελών στις τιμές του 2018, προ της περιόδου της πανδημίας, δηλαδή. Οι άλλες μειώσεις που είχαν γίνει παραμένουν»…

Και η τρίτη εισήγηση αφορούσε στη Νέα Αλικαρνασσό. «Επειδή ήταν χαμηλότερες οι τιμές στον πρώην δήμο Ν. Αλικαρνασσού, τις προσαρμόσαμε με τις κατώτατες τιμές του Δήμου Ηρακλείου, που είναι 24 ευρώ το τετραγωνικό για τις κεντρικές αρτηρίες ανά έτος. Και 14 ευρώ ανά έτος για τις δευτερεύουσες αρτηρίες»…

Με την τρίτη εισήγηση διαφώνησε και μειοψήφησε, καταψηφίζοντάς τη μόνο ο Αντώνης Περυσινάκης, που εκλέγεται από τη Νέα Αλικαρνασσό. Όλοι οι υπόλοιποι που μετέχουν στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου ψήφισαν υπέρ της εν λόγω εισήγησης.

«Από τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη στη χώρα»

Στο μεταξύ, ακόμα και μετά από αυτές τις αυξήσεις, ο Δήμος Ηρακλείου εξακολουθεί να έχει από τα χαμηλότερα τέλη εν συγκρίσει με άλλους Δήμους της χώρας. Ο Μανόλης Βασιλάκης, μιλώντας στην εφημερίδα μας, μας έφερε ως παράδειγμα τον Δήμο Πατρέων, που η αντίστοιχή του χρέωση είναι στο 1 ευρώ. Ενώ στο 1,10 ευρώ είναι οι Δήμοι του Ρεθύμνου και του Αγίου Νικολάου από την Κρήτη και ο Δήμος του Αιγάλεω από την υπόλοιπη Ελλάδα. Όλοι οι άλλοι Δήμοι έχουν πολύ υψηλότερα τέλη. Μάλιστα, οι Δήμοι Βόλου και Λάρισας έχουν τέλη 1,89 και 2,09 ευρώ ανά τ.μ., αντίστοιχα, και συνεπώς έχει εξαιρετική σημασία ότι ο Δήμος της Λάρισας έχει 2,4 φορές υψηλοτέρα τέλη από τα σημερινά του Δήμου Ηρακλείου και παραμένουν σχεδόν διπλάσια ακόμα και με τις νεότερες αυξήσεις.

Στις επαγγελματικές παροχές εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, καθώς και τις παροχές που δεν εντάσσονται σε άλλη κατηγορία, η αύξηση είναι 29%. Για τις επαγγελματικές παροχές εκτός των τειχών, που δεν εντάσσονται σε άλλη κατηγορία, η αύξηση είναι 29%. Αντίστοιχη η αύξηση 29% για τις επιχειρήσεις στο ΒΙΟ.ΠΑ. Φοινικιάς, ενώ για τους στεγασμένους και τους υπαίθριους σταθμούς αυτοκινήτων τα τέλη αυξάνονται στο 28%, με βάση τα όσα πέρασαν στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου.

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button