ΚρήτηΤοπικές Είδησης

«Ο Πικάσο στην Κρήτη: Η χαρά της ζωής»: Εγκαινιάζεται η έκθεση παρουσία της ΠτΔ στο Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας (pics, vid)

Οκτώ χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού μουσείου Ελεύθερνας, με τον θησαυρό που φιλοξενεί στις αίθουσές του να «διηγείται» την ιστορία και τον πολιτισμό χιλιάδων ετών – Παρουσία της πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου θα ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις του Αρχαιολογικό μουσείου Ελεύθερνας

Το μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας, γιορτάζει τα όγδοα γενέθλια του με σημαντικές εκδηλώσεις. Η έκθεση με τίτλο «Ο Πικάσο στην Κρήτη: Η χαρά της ζωής» ανοίγει τις πύλες της σήμερα, Παρασκευή 5 Ιουλίου, στο Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας. Αυτή η σημαντική πολιτιστική εκδήλωση διοργανώνεται από την κόρη του μεγάλου Ισπανού ζωγράφου, Παλόμα Πικάσο, σε συνεργασία με τον ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νικόλαο Σταμπολίδη, και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και πολλοί προσκεκλημένοι θα βρεθούν σήμερα στην Κρήτη και στα εγκαίνια στο Αρχαιολογικό μουσείο Ελεύθερνας, όπου θα παρακολουθήσει από κοντά τις εκδηλώσεις.

Παράλληλα, συναυλία µε τον Γιώργο Νταλάρα θα πραγµατοποιηθεί στον αύλειο χώρο του Μουσείου αρχαίας Ελεύθερνας, σήμερα στις 20:45, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κρήτης της Περιφέρειας.

Οι θεματικές ενότητες

  • Μινώταυρος (Εισαγωγή)

  • Απεικονίσεις ζώων (πτηνών, κριών, ταύρων)

  • Πάνας – ζώα
  • Λυσιστράτη
  • Αποκάλυψη
  • Χορός
  • Κλωντ

Ένας καλλιτέχνης όπως ο Πάμπλο Πικάσο, που αγαπούσε τη ζωή, δεν θα μπορούσε παρά να αγαπά ιδιαίτερα και την Κρήτη. Όπως άλλωστε είπε ο καθηγητής και γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Νικόλαος Σταμπολίδης, που επιμελήθηκε την έκθεση, «η Παλόμα Πικάσο, σημερινή διευθύντρια του Ιδρύματος που φέρει το όνομα του πατέρα της, βεβαιώνει πως ο μέγας ζωγράφος θα έβρισκε πως το έργο του θα ταίριαζε στην Ελεύθερνα: σε ένα βουκολικό τοπίο, στη σκιά του Ψηλορείτη».

Η πηγή έμπνευσης του Πάμπλο Πικάσο

Κατά τη διάρκεια της μακράς και παραγωγικής πορείας του, ο Πικάσο εμπνεύστηκε από μια μεγάλη ποικιλία πηγών, τις οποίες διαρκώς προσάρμοζε και επεξεργαζόταν. Η κλασική παράδοση πρόσφερε στον Ισπανό ζωγράφο ένα λεξιλόγιο ατελείωτων δυνατοτήτων προς χειρισμό και τροποποίηση.

Σημαντική μεταξύ αυτών των πηγών υπήρξε η αρχαία Ελλάδα, με τη διαχρονική μυθολογία και την πλουσιότατη εικονογραφία της. Από την εποχή ακόμα που αντέγραφε γύψινα εκμαγεία αρχαίων γλυπτών, ο Πικάσο γοητεύτηκε από διάφορα θέματα της ελληνικής μυθολογίας, θέματα που διασκεδάζουν το τετριμμένο ή που δηλώνουν τις συγκρουόμενες παρορμήσεις του ανθρώπου.

Ανάμεσα σε αυτά, ο «Μινώταυρος», διονυσιακό πλάσμα, μισός άνθρωπος και μισός ζώο, αναδείχτηκε σε σύμβολο των σκοτεινότερων πτυχών της ανθρώπινης ψυχής και του παραλογισμού του πολέμου.

Ταυτόχρονα, στο έργο του αναδύθηκε και μια άλλη εικόνα της Ελλάδας, μια εικόνα ειρηνική, στην οποία αρχαία θέματα και μύθοι οδηγούν στο εξιδανικευμένο όραμα μιας διαχρονικής Αρκαδίας, όραμα που ο Πικάσο επεξεργάστηκε σε γλυπτά και κεραμικά μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα έργα αυτά, ωστόσο, σε αντίθεση με άλλα πρωιμότερα, δεν έχουν την ίδια στενή σχέση με την ελληνική μυθολογία.

Αντίθετα, επινοεί μια εικονική ή φανταστική αρχαιότητα. Στο χωριουδάκι Vallauris, στα τέλη της δεκαετίας του 1940 και στη δεκαετία του 1950, δημιουργεί ένα εντυπωσιακό σύνολο έργων κεραμικής, τα οποία αφενός παραπέμπουν σε ένα γενικευμένο μυθικό παρελθόν, αφετέρου αντλούν από διαχρονικές εικόνες, όπως φαύνους, πουλιά, μουσικούς κλπ.

Η έκθεση

«Η Ελλάδα ήταν σαν πατρίδα μας, σαν να γεννηθήκαμε εκεί. Νιώθαμε πολύ κοντά στους ανθρώπους, αγαπούσαμε το ελληνικό τοπίο, αυτό το τοπίο που επηρεάζει τον τρόπο σκέψης σου. Το γεγονός ότι είναι ταυτόχρονα σκληρό και όμορφο είναι πολύ έντονο… Ο αέρας είναι πολύ δυνατός, ο ήλιος είναι πολύ δυνατός…

Όλα έχουν έντονο χαρακτήρα. Και αυτό σου επιτρέπει να έχεις καθαρό μυαλό. Γι’ αυτό εγώ είμαι πάντα τόσο δεμένος με την Ελλάδα»

Αυτά ήταν τα λόγια του Κλωντ Πικάσο, του αδελφού της Παλόμα, λίγο πριν μας αφήσει για το μεγάλο ταξίδι.

Η έκθεση Pablo Picasso Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ που ξεκινάει στο Μουσείο της αρχαίας Ελεύθερνας, οργανωμένη από τον καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη και την Παλόμα Πικάσο, έρχεται να γιορτάσει τη μνήμη του. Τα 62 έργα του Πάμπλο Πικάσο,
από την προσωπική συλλογή της Παλόμα, συναντούν εκθέματα του Μουσείου και συνθέτουν μια διαχρονική απεικόνιση της Χαράς της Ζωής. Αυτό είναι και το πρώτο μέρος του βιβλίου, ακριβώς το μισό, με ένα εισαγωγικό κείμενο του Νίκου Σταμπολίδη.

Στο δεύτερο μισό του βιβλίου ο τίτλος γίνεται Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ και τον λόγο παίρνει η Παλόμα Πικάσο. Μας εξιστορεί τις αναμνήσεις από τα παιδικά της χρόνια με τον αδελφό και τον πατέρα της στον γαλλικό νότο παρουσιάζοντας σκηνές και περιστατικά της καθημερινής ζωής τους. Και μας αποκαλύπτει ένα άλλο, άγνωστο στους πολλούς, πρόσωπο του Πικάσο. Όπως γράφει η ίδια η Παλόμα: «Είχα καταλάβει από πολύ νωρίς πως ο Πάμπλο ήταν από τη μία απλώς ο πατέρας μου και από την άλλη ο Πικάσο. Ούτε στη φαντασία μου δε θα μπορούσα ποτέ να ονειρευτώ πατέρα με πιο παιχνιδιάρικη διάθεση».

Το βιβλίο εικονογραφείται με ένα πλήθος φωτογραφιών της οικογένειας από διάσημους φωτογράφους αλλά και με μια μεγάλη σειρά από ζωγραφιές, σχέδια, σκίτσα, χαρτοκοπτικές που ο Πάμπλο Πικάσο έφτιαχνε για χάρη των παιδιών του.
«Δεν έπαυε στιγμή να μας φτιάχνει παιχνίδια…».

Η ΑΜΜΟΣ είχε τη μεγάλη τύχη και την εξαιρετική τιμή να σχεδιάσει και να εκδόσει, στα ελληνικά και τα αγγλικά αυτό το βιβλίο. Τιμήσαμε έτσι κι εμείς τη μνήμη ενός ξεχωριστού φίλου, του Κλωντ Πικάσο.

Δείτε φωτογραφίες: 
 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button