Διεθνής επικαιρότητα

Υπόθεση Ντεπαρντιέ: Έκκληση για συγκεντρώσεις στη Γαλλία εναντίον του «παλιού σεξιστικού κόσμου»

Σε συγκεντρώσεις καλούν σήμερα στη Γαλλία, διάφορες συλλογικότητες, για «έναν κόσμο χωρίς σεξιστική και σεξουαλική βία» τρεις εβδομάδες μετά την υποστήριξη που προσέφερε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον Ζεράρ Ντεπαρντιέ.

«Καλούμε σε συγκεντρώσεις όλους και όλες που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών», γράφουν σε ανακοίνωσή τους συλλογικότητες.

«Μετά το #metoo, έγιναν πρόοδοι. Ας μην αφήσουμε αυτές οι πρόοδοι να εξαλειφθούν από τον ανεύθυνο, βαρύ και σεξιστικό λόγο του προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος προσέβαλε τα δικαιώματα των θυμάτων και τα δικαιώματα όλων των γυναικών και παιδιών», τονίζει συλλογικότητα.

Μια συγκέντρωση έχει οργανωθεί για τις 18:00 στο Παρίσι. Άλλες έχουν ανακοινωθεί σε περίπου 30 πόλεις, μεταξύ των οποίων η Μασσαλία, η Λίλλη και η Λιόν.

Προσκεκλημένος στις 20 Δεκεμβρίου στο δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό France 5, ο Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ -στον οποίο έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για βιασμούς και είναι στόχος τριών προσφυγών για σεξουαλική επίθεση ή βιασμό τις οποίες αρνείται- χαρακτηρίζοντάς τον «τεράστιο ηθοποιό», ο οποίος κάνει «υπερήφανη τη Γαλλία», και καταγγέλλοντας ένα «ανθρωποκυνηγητό».

Οι δηλώσεις του αρχηγού του κράτους, οι οποίες έγιναν μετά τη μετάδοση από άλλο δημόσιο κανάλι ενός ρεπορτάζ στο οποίο ο ηθοποιός πολλαπλασίασε τις προσβλητικές δηλώσεις απευθυνόμενος σε γυναίκες, σόκαραν ένα τμήμα του πληθυσμού.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και ο πρόεδρος του MoDem, ενός κόμματος συμμάχου του προέδρου της Δημοκρατίας, έχουν έκτοτε πάρει αποστάσεις από τη θέση του Εμανουέλ Μακρόν: ο πρώτος, ο Ολιβιέ Βεράν, δήλωσε «σοκαρισμένος» από τις δηλώσεις του Ζεράρ Ντεπαρντιέ και ο δεύτερος, ο Φρανσουά Μπαϊρού, δήλωσε πως δεν έχει «καμιά ανοχή» για τον ηθοποιό.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button