ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Αναστάσης Βλατάκης στο neakriti.gr: «Το Ηράκλειο θέλει σχέδιο για τουριστική ανάπτυξη εντός των τειχών»

Για τη απόφασή του να ασχοληθεί με τα κοινά μιλάει στο neakriti.gr ο γνωστός επιχειρηματίας – Ζητήματα καθημερινότητας, σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη της εντός των τειχών πόλης, αλλά και προώθηση του Ηρακλείου ως αθλητικό προορισμό στις προτεραιότητές του

Για την απόφασή του να ριχτεί στη “μάχη” των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου στο πλευρό του Αλέξη Καλοκαιρινού μιλάει στο neakriti.gr ο γνωστός επιχειρηματίας Αναστάσης Βλατάκης. Όπως λέει, «η ανάγκη κοινωνικής προσφοράς που δεν έχει κανένα νόημα αν δε μετουσιώνεται σε δράση» τον ώθησε να ασχοληθεί με τα κοινά, ενώ αναφερόμενος στις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει η επόμενη δημοτική Αρχή, στάθηκε στα προβλήματα καθημερινότητας των δημοτών στο κέντρο της πόλης, τις γειτονιές αλλά και τις κοινότητες…

Ποια είναι η επαγγελματική ενασχόλησή σας και πώς λάβατε την απόφαση να ασχοληθείτε με τα κοινά;

«Η επαγγελματική μου ενασχόληση είναι γύρω από τον κλάδο του τουρισμού και την οικογενειακή μας επιχείρηση που δραστηριοποιείται τα τελευταία 46 χρόνια. Από το 2012 έχουμε αφοσιωθεί σε μια πιο εξειδικευμένη μορφή τουρισμού, το MICE, που περιλαμβάνει τον συνεδριακό τουρισμό, αλλά και ένα ευρύτερο πεδίο διοργάνωσης μικρής και μεγάλης κλίμακας εκδηλώσεων. Κύρια αφορμή να ασχοληθώ με τα κοινά ήταν η εσωτερική ανάγκη κοινωνικής προσφοράς που δεν έχει κανένα νόημα αν δε μετουσιώνεται σε δράση».

Υπήρξαν συγκεκριμένοι λόγοι ή περιστατικά που μπορείτε να μας αναφέρετε και σας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή;

«Μπορώ επιγραμματικά να σας αναφέρω τρεις λόγους. Αρχικά όσον αφορά στον τουρισμό, θεωρώ ότι η πόλη του Ηρακλείου σύντομα θα βρεθεί σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι με τη μεταφορά του αεροδρομίου “Ν. Καζαντζάκης” στο Καστέλι και είναι έκδηλη ανάγκη να αποκτήσει μια ενιαία τουριστική στρατηγική μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού (DMO). Σαν δεύτερο λόγο θα ήθελα να αναφερθώ προσωπικά στην κ. Γεωργία Ξημεράκη, που παρακολουθώντας την καθημερινή της προσπάθεια να κινηθεί με το αμαξίδιο στους δρόμους του Ηρακλείου, αποτέλεσε κίνητρο για μένα να διεκδικήσω μια πιο φιλική πόλη για τους συνδημότες μου. Τέλος, η παρουσία του κ. Καλοκαιρινού ήταν καταλυτική για τη συμμετοχή μου, καθώς θα τον χαρακτήριζα ως ένα πρότυπο ανθρώπου, με ανεκτίμητη κοινωνική προσφορά».

Δραστηριοποιείστε επαγγελματικά με τον τουρισμό, όμως μεγάλη αγάπη έχετε και στον αθλητισμό. Σωστά;

«Είναι αλήθεια ότι ο αθλητισμός αποτελεί μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μου. Όπως συχνά λέω, “από τον τουρισμό βιοπορίζομαι, ώστε να έχω τη δυνατότητα να ασχολούμαι με τον αθλητισμό”. Έχουμε φτιάξει μια ομάδα με επίκεντρο τη σύζυγό μου Ειρήνη Βασιλείου (2 φορές συμμετέχουσα σε Ολυμπιακούς Αγώνες στα 400 μέτρα), στην οποία έχω την επιμέλεια για την προπόνηση, τις προετοιμασίες και τους αγώνες της και ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, που αποσύρθηκε ο κ. Άρης Βισκαδουράκης, έχω την κύρια ευθύνη για όλα τα παραπάνω».

Το Ηράκλειο προσφέρεται μελλοντικά για city-break προορισμό ή θα μπορούσε να γίνει και προορισμός αθλητικού τουρισμού;

«Μια πόλη με κουλτούρα, πολιτισμό, γαστρονομία, όπως το Ηράκλειο, πάντα θα έχει τις δυνατότητες για city-break/ short-break προορισμό. Αν μπορεί να αποτελέσει άμεσα τέτοιο προορισμό, θα σας πω ότι το προφίλ των επισκεπτών short-city break είναι ανθρώπων που θέλουν αυτό που λέμε να “ξεσκάσουν” από την καθημερινότητά τους για 2-4 μέρες και επιζητούν μικρές αποστάσεις, εύκολες μετακινήσεις εντός πόλης/από το αεροδρόμιο και πολλές διαφορετικές επιλογές πολιτιστικών/αθλητικών event. Γι’ αυτό πόλεις όπως η Βαρκελώνη και η Βιέννη πρωταγωνιστούν σε αυτό το είδος διακοπών. Το Ηράκλειο αυτή τη στιγμή δεν πληροί αυτά τα κριτήρια και η μετακίνηση του αεροδρομίου θα κάνει το εγχείρημα ακόμα πιο δύσκολο. Επιμένω λοιπόν στην επιτακτική ανάγκη για τουριστική στρατηγική ειδικά στην “Εντός των τειχών” πόλη μέσω ανεξάρτητου οργανισμού διαχείρισης και προώθησης προορισμού, που με συγκεκριμένες ενέργειες θα δημιουργηθούν οι προδιαγραφές το Ηράκλειο να αποτελέσει όχι μόνο short city break, αλλά και long break προορισμό για ψηφιακούς νομάδες που αξιοποιούν τις δυνατότητες τηλεργασίας. Όσον αφορά στο Ηράκλειο ως αθλητικό τουριστικό προορισμό, θα έλεγα ότι ήδη αποτελεί έναν από αυτούς μέσω των διεθνών διοργανώσεων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, αλλά ακόμα υστερεί σε σχέση με τους ανταγωνιστές του στην αποτελεσματική προώθηση τουριστικού προϊόντος και στη γενικότερη φιλοσοφία των εγκαταστάσεων του Δήμου για προετοιμασίες αθλητών υψηλού επιπέδου όλο τον χρόνο».

ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Καθαριότητα, ασφαλτοστρώσεις, ψηφιακή αναβάθμιση υπηρεσιών

Κατά τη δική σας γνώμη, ποια είναι τα προβλήματα του Ηρακλείου που θα πρέπει η επόμενη δημοτική Αρχή να θέσει στις προτεραιότητές της;

«Το Ηράκλειο, αν και θα πρέπει να σκέφτεται μακροπρόθεσμα με το νέο σχέδιο πόλης την ένταξη του πρώην αεροδρομίου σε αυτό, την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου, τον μετασχηματισμό σε “έξυπνη” πόλη (smart city), παράλληλα βραχυπρόθεσμα θα πρέπει η επόμενη δημοτική Αρχή να βρει άμεσα λύσεις σε προβλήματα καθημερινότητας στο κέντρο, τις γειτονιές και τις κοινότητές μας. Είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, γιατί οι διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι θα πρέπει να διατεθούν πολύ εστιασμένα λόγω των δεσμεύσεων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε “εξέλιξη έργα”. Προσωπικά θα έδινα προτεραιότητα σε καθαριότητα, ασφαλτοστρώσεις, ψηφιακή αναβάθμιση υπηρεσιών, πεζοδρόμια και ηλεκτροφωτισμό».

Τι ονειρεύεστε για το Ηράκλειο;

«Αν και τα όνειρα είναι κινητήριος δύναμη, είμαι πολύ ρεαλιστής για να ονειρεύομαι. Θα ήθελα να δω ένα ξεκάθαρο σχεδιασμό/στρατηγική για την πόλη, που δίνει αναπτυξιακή προοπτική χωρίς ουτοπικές υποσχέσεις. Πιστεύω όλες οι ενέργειες που θα έχουν ως πυρήνα τη βελτίωση ποιότητας ζωής θα εκτιμηθούν από τους δημότες του Ηρακλείου. Αν κάτι ίσως ονειρεύομαι είναι να ξεφύγουμε από μικροπολιτικές και να βοηθήσουμε ανεξαρτήτως παρατάξεων και ιδεολογίας. Δεν πρέπει να λείψει κανένας από τον κοινό σκοπό».

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button