Ανατολική Μακεδονία και ΘράκηΜακεδονίαΤοπικές Ειδήσεις

Ο Δήμος Καβάλας σε διεθνή εκπαιδευτική συνάντηση για τη μείωση σπατάλης τροφής

Εκπρόσωποι Δήμων, μεταξύ των οποίων του Δήμου Καβάλας και άλλων τριών Δήμων από την Ελλάδα, περιβαλλοντικών οργανώσεων και ενδιαφερόμενοι φορείς από τις συμμετέχουσες στο έργο χώρες συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη 8-10 Απριλίου 2025 για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα γύρω από τη μείωση της σπατάλης τροφής και τον περιορισμό των αρνητικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων της.

Η συνάντηση έλαβε χώρα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου FoodWISE που ενθαρρύνει τη μείωση της σπατάλης τροφής σε περιοχές γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα με υψηλή τουριστική κίνηση κατά τους θερινούς μήνες μέσα από την υιοθέτηση πιο βιώσιμων συνηθειών κατανάλωσης τροφίμων. Οι εργασίες της παρείχαν γνώσεις και εργαλεία σε όσες/όσους συμμετείχαν για την αντιμετώπιση του φαινομένου μέσα από τη συμμετοχή της τοπικής κοινότητας και την ανάπτυξη εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Η διοργάνωση, την οποία ανέλαβε το Kargenc Club από την Τουρκία με την υποστήριξη εταίρων από τη Γεωργία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, όπου το έργο FoodWISE υλοποιεί η περιβαλλοντική οργάνωση incommon, σηματοδότησε ένα σημαντικό βήμα στον κοινό αγώνα κατά της σπατάλης τροφής που προκαλείται από τους καταναλωτές/ιες σε όλη την περιοχή της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας (BSB).

«Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στο πώς οι ίδιοι οι Δήμοι θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να ενημερώνουν και να ευαισθητοποιούν αποτελεσματικά τους επισκέπτες/ιες γύρω από το ζήτημα της σπατάλης τροφής κατά τους θερινούς μήνες που η τουριστική πίεση είναι μεγάλη στις συγκεκριμένες περιοχές» σημειώνει ο Βαγγέλης Βραγοτέρης, Ερευνητής σε θέματα Κυκλικής Οικονομίας και Βοηθός Διαχειριστή Έργου στην incommon που συμμετείχε στην εκπαίδευση.

Η έναρξη της εκπαίδευσης έγινε με τη θεματική «Κατανοώντας τα απόβλητα τροφίμων». Η πρώτη μέρα περιλάμβανε ενημέρωση σχετικά με τις αιτίες, τις επιπτώσεις και τις βέλτιστες πρακτικές στη διαχείριση των απορριμμάτων τροφής. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες/ουσες συμμετείχαν σε μια διαδραστική δραστηριότητα πεδίου με τίτλο «Ζωντανεύοντας τον χάρτη», στη διάρκεια της οποίας χαρτογράφησαν πραγματικές πηγές απορριμμάτων τροφίμων σε τοπικές γειτονιές και προσδιόρισαν στρατηγικές για τη μείωσή τους βασισμένες στην ενεργό εμπλοκή της κοινότητας.

Η δεύτερη μέρα της εκπαίδευσης επικεντρώθηκε στην «Πρόληψη της σπατάλης τροφής». Διερευνήθηκαν πρακτικές πρόληψης για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και θεσμικούς φορείς. Περιπτωσιολογικές μελέτες Δήμων κατέδειξαν πώς η τοπική αυτοδιοίκηση έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία το ζήτημα της σπατάλης τροφής μέσω στοχευμένων πολιτικών και της ενεργού εμπλοκής της κοινότητας. Η μέρα κορυφώθηκε με μια διαδραστική δραστηριότητα, όπου οι συμμετέχοντες/ουσες σχεδίασαν από κοινού ένα μοντέλο κοινοτικού εργαστηρίου συνδέοντας τοπικούς φορείς που μπορούν να συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση και τη μείωση της σπατάλης τροφής.

Η τρίτη και τελευταία ημέρα της συνάντησης ήταν αφιερωμένη στη «Δημιουργία Εκστρατείας Ευαισθητοποίησης για τα Απόβλητα Τροφίμων». Όσοι και όσες συμμετείχαν έμαθαν από ειδικούς διαμόρφωσης και ανάπτυξης εκστρατειών πώς να σχεδιάζουν και να αξιολογούν ενέργειες ευαισθητοποίησης του κοινού. Εργάστηκαν σε ομάδες για να δημιουργήσουν στρατηγικές καμπάνιες προσαρμοσμένες σε φανταστικούς δήμους, ενσωματώνοντας σε αυτές εργαλεία διαμόρφωσης μηνυμάτων, συμμετοχής ενδιαφερόμενων μερών και αξιολόγησης του αντικτύπου και των αποτελεσμάτων των εκστρατειών.

Η εκπαίδευση ολοκληρώθηκε με την απονομή πιστοποιητικών και μια κοινή δέσμευση των συμμετεχόντων ατόμων για αναπαραγωγή και εφαρμογή των προτάσεων που αναπτύχθηκαν και των ιδεών που ανταλλάχθηκαν στη διάρκεια της τριήμερης εκπαίδευσης στις δικές τους τοπικές κοινότητες.

Η εκπαίδευση ενθάρρυνε τη διασυνοριακή μάθηση, την πρακτική συνεργασία και την ανάπτυξη ενός κοινού οράματος για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Το έργο FoodWISE συνεχίζει να ενισχύει τους Δήμους, ώστε να πρωτοστατήσουν στη μείωση των απορριμμάτων τροφής συνδυάζοντας τη γνώση, την τοπική δράση και τη δημόσια συμμετοχή.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ακολουθήστε τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του έργου!
https://www.facebook.com/foodwisebs, https://www.instagram.com/foodwisebs/

Το έργο FoodWISE αναπτύσσεται στο πλαίσιο του Interreg NEXT Black Sea Basin Programme που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η incommon-Innovative Circular Open είναι περιβαλλοντική οργάνωση που μας προτείνει να κάνουμε την κυκλική οικονομία πράξη αξιοποιώντας -και όχι εξαντλώντας- τους διαθέσιμους πόρους (φυσικούς και μη) για να ζούμε σε αρμονία μεταξύ μας και με το περιβάλλον. Για να το πετύχει αυτό εργάζεται μαζί με πολίτες, σχολεία, επιχειρήσεις, φορείς, ομάδες, συλλογικότητες και αρχές.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button