Δ/Σ ΕλλάδαΣτερεά ΕλλάδαΤοπικές Είδησης

Ο Δήμαρχος Λοκρών στην ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Επιστημονική Ημερίδα αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας που έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής στις 15 Ιουνίου 2024 στο Χαλάνδρι Αττικής.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές ανέφερε τα εξής:

 «Κυρίες και κύριοι,

Οφείλω να συγχαρώ τους διοργανωτές της σημερινή Επιστημονικής Ημερίδας η οποία αγγίζει ένα κοινωνικό και εθνικό θέμα. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα δημογραφικής συρρίκνωσης γιατί συνδυαστικά υφίσταται τις επιπτώσεις της μείωσης της γεννητικότητας, της μετανάστευσης στο εξωτερικό νέων ανθρώπων αναπαραγωγικής ηλικίας και της γήρανσης του πληθυσμού.

Το κόστος ζωής και ανατροφής παιδιών, η υψηλή ανεργία για αρκετά χρόνια, οι χαμηλοί μισθοί, οι έντονοι ρυθμοί εργασίας τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον εργασίας, η υποχώρηση της αξίας του θεσμού της οικογένειας και η σημαντική αύξηση των διαζυγίων, η έλλειψη επαρκών μέσων στήριξης των νέων γονιών, ο απαιτητικός και αγχώδης σύγχρονος τρόπος ζωής έχουν επηρεάσει αρνητικά τόσο την επιλογή όσο και την δυνατότητα των σύγχρονων ζευγαριών να γίνουν γονείς.

Η μείωση της γονιμότητας είναι ακόμη πιο δραματική στην ύπαιθρο, όπου παρατηρείται βάσει των απογραφών δραματική γήρανση του πληθυσμού, ελάχιστοι νέοι γάμοι, καθώς φαίνεται ξεκάθαρα να υπερισχύουν ποσοστιαία οι άνδρες μόνιμοι κάτοικοι, λόγω της μετανάστευσης των γυναικών για αναζήτηση καλύτερης τύχης, τη στιγμή που οι άνδρες παραμένουν στην επαρχία για να απασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα. Στην περιοχή μας υπάρχουν χωριά, όπου για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα έγινε «εισαγωγή» γυναικών από το εξωτερικό.

Οι εκπαιδευτικές, κοινωνικές και προνοιακές δομές στην επαρχία από το βρεφονηπιακό σταθμό, μέχρι και την υποχρεωτική δημόσια εκπαίδευση είναι φτωχότερες. Αρκετά παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ξένες γλώσσες ή προσπαθούν να μάθουν γράμματα από έναν δάσκαλο για παραπάνω από μια τάξεις στα μικρά Δημοτικά Σχολεία της επαρχίας. Αυτός είναι από τους βασικούς λόγους που πολλά ζευγάρια στην επαρχία μεταναστεύουν ή δεν προχωρούν σε περισσότερα παιδιά γιατί δεν μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους ίσες ευκαιρίες.

Η Ελλάδα γερνά, η ελληνική επαρχία έχει αρχίσει να ερημώνει και σε λίγα χρόνια πολλά χωριά θα είναι ακατοίκητα. Χρειάζονται άμεσα πολιτικές ενεργής στήριξης των νέων ζευγαριών μέσω της ενίσχυσης των προγραμμάτων αύξησης των θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, όπου όσα ζευγάρια δεν λάβουν τo voucher πρέπει πληρώσουν σημαντικά ποσά, περισσότερα ολοήμερα σχολεία με παροχή σίτισης και προετοιμασίας για την επόμενη ημέρα, χωρίς οι γονείς να πρέπει να  καταβάλλουν υπέρογκα ποσά σε φροντιστήρια.

Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι για τον ελληνισμό, είναι η στιγμή της δράσης για τη λύση και όχι της διαπίστωσης του προβλήματος.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας!»

Από το Δήμο Λοκρών στην επιστημονική ημερίδα παρευρέθηκε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Προστασίας κ. Αθανασία Βλαχομήτρου. Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της ιατρικής κοινότητας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button