ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Ακριβή… Τσικνοπέμπτη: Στα ύψη τα κρεατικά, “καπέλο” 30% και στα οπωροκηπευτικά της Κρήτης

Οι χοιρινές μπριζόλες και πανσέτες, που έχουν και τη μεγαλύτερη κατανάλωση, θα κυμανθούν από 6,70 έως 7 ευρώ το κιλό, τα χοιρινά σουβλάκια από 7 έως 7,50 ευρώ το κιλό, το αρνί από 13,20 μέχρι 13,50 ευρώ το κιλό και το κοτόπουλο από 4 έως 4,50 ευρώ το κιλό

Ο κόσμος ψωνίζει για να τηρήσει το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, προκειμένου σήμερα να “τσικνίσει”. Έτσι στο κρέας η κατανάλωση βρίσκεται σε επίπεδα που ήταν και πέρυσι. Όμως, στα οπωροκηπευτικά η κίνηση είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αφού οι τιμές είναι πολύ “τσιμπημένες”. 
Οι αυξήσεις στο κρέας, σύμφωνα με τους κρεοπώλες, είναι μικρές. Αλλά στα οπωροκηπευτικά πρόκειται για μεγάλες αυξήσεις, που σύμφωνα με τους οπωροπώλες φτάνουν μέχρι και το 30%. Από το χωράφι ως το ράφι, όπως λένε, δικαιολογείται η αύξηση, όμως ένας μέρος αυτής – ειδικά στις πατάτες – δεν μπορεί να δικαιολογηθεί και οφείλεται σε παιχνίδια μεσαζόντων. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως η τιμή στην κρητική πατάτα έχει ξεπεράσει σήμερα τα 1,40 ευρώ το κιλό, ενώ ακόμα και στις αιγυπτιακές πατάτες, που δύσκολα έχουν τιμή που ξεπερνάει τα 70 με 80 λεπτά το κιλό, έχει φτάσει στο 1 ευρώ! 
Αναλυτικότερα, με βάση τις τιμές στο κρέας, σύμφωνα με όσα λέει στο neakriti.gr ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Κρεοπωλών Ν. Ηρακλείου Μανόλης Δατσέρης, «είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι κατά 20 με 30 λεπτά το κιλό. Και το κρέας είναι το λιγότερο ακριβό είδος σε σχέση με άλλα τρόφιμα, παρά το κόστος παραγωγής του», όπως λέει στo neakriti.gr ο Μανόλης Δατσέρης. 
«Η μεγαλύτερη κατανάλωση είναι στην πανσέτα, στην μπριζόλα, στον λαιμό, στα σουβλάκια και τα κοτοσουβλάκια. Από χθες έχει ξεκινήσει και φαίνεται η κίνηση, με αποκορύφωμα τη σημερινή ημέρα. Παρά την ακρίβεια, είναι ένα έθιμο που ο κόσμος το τηρεί. Ο κόσμος θα τσικνίσει, είτε πολύ, είτε λίγο. Ο κόσμος έχει κάνει παραγγελίες, αλλά και ψωνίζει για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης», είπε χαρακτηριστικά στο neakriti.gr ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Κρεοπωλών Ν. Ηρακλείου.

Οι τιμές στο κρέας 

Αναλυτικότερα, όπως μας είπε ο Μανόλης Δατσέρης, οι χοιρινές μπριζόλες και πανσέτες, που έχουν και τη μεγαλύτερη κατανάλωση, θα κυμανθούν από 6,70 έως 7 ευρώ το κιλό, τα χοιρινά σουβλάκια από 7 έως 7,50 ευρώ το κιλό, το αρνί από 13,20 μέχρι 13,50 ευρώ το κιλό και το κοτόπουλο από 4 έως 4,50 ευρώ το κιλό. 
Καταλήγοντας, ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Κρεοπωλών Ν. Ηρακλείου αναφέρει πως, σε ό,τι αφορά την επάρκεια του κρέατος, υπάρχει μεν, αλλά έχει μειωθεί η παραγωγή του κρέατος σε όλα τα είδη. Απλώς έχει μειωθεί λόγω της ακρίβειας η κατανάλωσή του, σε βαθμό που να μην εμφανίζονται ελλείψεις. 
«Σε όλα τα κρέατα έχει μειωθεί η παραγωγή, αλλά έχει μειωθεί και η κατανάλωση σχετικά. Από ’κει και πέρα, δεν υπάρχει έλλειψη στην αγορά. Ο καταναλωτής θα βρει κρέατα στα κρεοπωλεία και δεν υπάρχει περίπτωση έλλειψης. Πάντως, η ζήτηση έχει μειωθεί λόγω των αυξήσεων. Αλλά ενώ έχουμε αύξησες σε όλα τα προϊόντα, σε σχέση με όλα τα προϊόντα που έχουν αυξηθεί, το κρέας έχει τη μικρότερη αύξηση. Που το κρέας είναι στο τραπέζι του νοικοκυριού δύο και τρεις φορές σε κάθε εβδομάδα. Άρα ο ρυθμός με τον οποίο μπαίνεις σε ένα κρεοπωλείο είναι πολύ πιο συχνός σε σχέση με τον ρυθμό που μπαίνεις σε ένα άλλο κατάστημα». 

1,40 € η ντόπια, 1 € η Αιγύπτου – Πατάτες από… “χρυσάφι” 

Την ίδια ώρα όμως, “χρυσές” είναι οι πατάτες οι ντόπιες, αλλά ακόμα και οι εισαγόμενες από την Αίγυπτο. Όπως είπε στο neakriti.gr ο πρώην πρόεδρος των οπωροπωλών του νομού Ηρακλείου Μιλτιάδης Φραγκιαδάκης, «έχουμε σε σχέση με πέρυσι μία αύξηση της τάξεως του 30% σε όλα σχεδόν τα είδη. Σε αυτό ευθύνεται και ο καιρός, δηλαδή η παρατεταμένη καλοκαιρία. Και μάλιστα, δεν υπάρχουν καλά φρούτα, πορτοκάλια, μανταρίνια, μήλα… Είναι όλα άχρηστα. Τα πορτοκάλια δεν έδεσαν. Δεν είχαμε καλά πορτοκάλια. Μήλα ελάχιστα. Η παραγωγή τόσο στα μήλα όσο και στα πορτοκάλια ήταν στο 1/3 της περυσινής παραγωγής. Και έτσι έχουμε πάρα πολύ λίγα καλής ποιότητας και πολύ ακριβά. Εγώ τέτοια εποχή δεν έχω ξαναδεί τόσο κακής ποιότητας προϊόντα». 
Αναλυτικότερα, οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής: Στην ντομάτα γύρω στα 2,5 ευρώ το κιλό από 1,5 ευρώ το κιλό που είχε πέρυσι. Στην πατάτα, ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης κάνει λόγο για μια εκρηκτική κατάσταση. Η ντόπια πατάτα (Μεσαράς) έχει φτάσει στα 1,42 ευρώ το κιλό. Πέρυσι η πιο ακριβή πατάτα της Κρήτης δεν είχε πάνω από 1 ευρώ το κιλό. 
«Είναι χαρακτηριστικό ότι η αιγυπτιακή πατάτα έχει φτάσει να πουλιέται στο 1 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι τέτοια περίοδο δεν είχε πάνω από 70 με 80 λεπτά το κιλό. Πού οφείλεται αυτή η διαφορά στην τιμή της αιγυπτιακής πατάτας; Σε κάποιο βαθμό, παίζονται στην αγορά και κάποια παιχνίδια μεσαζόντων, που ανεβάζουν τις τιμές», είπε στο neakriti.gr ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης.
Στα αγγούρια, η τιμή είναι γύρω στα 2 ευρώ το κιλό και ήταν πέρυσι στο 1,5 ευρώ το κιλό. Επίσης, εκρηκτική χαρακτηρίζει την τιμή στην αγκινάρα. 
«Κουκκιά και αγκινάρες αυτή την εποχή πωλούνται σε υψηλές τιμές. Δηλαδή έχουμε στις ήμερες αγκινάρες μια τιμή 5 ευρώ το κιλό και γύρω στα 3 ευρώ το κιλό στα κουκκιά, ενώ πέρυσι ήταν γύρω στα 3,5 με 4 ευρώ οι αγκινάρες και στα 2 ευρώ το κιλό τα κουκκιά». 
Στο μπρόκολο, η τιμή είναι στα 2,5 ευρώ το κιλό και στο κουνουπίδι 2 ευρώ το κιλό, από 1,5 ευρώ πέρυσι. Και το λάχανο είναι στο 1,20 ευρώ από 1 ευρώ πέρυσι.
Ακόμα και το σπανάκι έχει μία τιμή στα 2,5 με 3 ευρώ το κιλό, από 2 ευρώ το κιλό πέρυσι. 
«Όλα είναι “τσιμπημένα”. Και ναι, κάποια πράγματα δικαιολογούνται. Αλλά υπάρχουν και εκείνοι που εκμεταλλεύονται κάποιες καταστάσεις. Δηλαδή, το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων ήταν ένα 20%, από ενέργεια, από λιπάσματα, από νερό. Έτσι δικαιολογείται η κρητική πατάτα. Αλλά η αιγυπτιακή πατάτα; Και στην Αίγυπτο ακρίβυναν τα καύσιμα; Και στην Αίγυπτο ακρίβυνε η ενέργεια; Θέλω να πω, δηλαδή, ότι στις πλάτες των καταναλωτών παίζονται και φοβερά παιχνίδια. Στην αναμπουμπούλα, λέει, χαίρεται και ο λύκος. Και να δείτε τι έχει να γίνει τις Απόκριες. Εγώ περιμένω ένα 15% επιπλέον επάνω», κατέληξε ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης, λέγοντας πως σε σχέση με πέρυσι έχει μειωθεί και η καταναλωτική κίνηση κατά 30%. 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button