Δ/Σ ΕλλάδαΣτερεά ΕλλάδαΤοπικές Ειδήσεις

Ορειβατικές συναντήσεις στο Τέχνης Δρώμενα σήμερα με παρουσίαση των ιστορικών αναβάσεων στις Αλπεις

Συνέχεια στις ορειβατικές συναντήσεις στον πολυχώρο Τέχνης Δρώμενα. Σήμερα Πέμπτη, 8 Μαίου, στις 20:30, θα παρουσιαστούν οι ιστορικές αναβάσεις του ΕΟΣ Χαλκίδας το καλοκαίρι του 2024 στις Άλπεις.

Γιατί τα ψηλά βουνά;

Τι ωθεί έναν άνθρωπο που ζει στο επίπεδο της θάλασσας, στη Χαλκίδα, να εγκαταλείψει την άνεση του καλοκαιριού και να αναζητήσει τις κορυφές των ψηλότερων βουνών της Ευρώπης; Τι νόημα έχει να διασχίζει περάσματα σκεπασμένα από πάγο, να ανεβαίνει φυσικές χαράδρες και να παλεύει για λίγες ώρες σε συνθήκες που δύσκολα αντέχει κάθε ζωντανός οργανισμός;

Είναι μια εξαιρετική ερώτηση. Γιατί κάποιος να αφήσει την ασφάλεια και τη σχετική άνεση της καθημερινότητάς του —όπως στη Χαλκίδα με το ήπιο κλίμα και το επίπεδο τοπίο— και να αναζητήσει τις κορυφές, τις παγερές χαράδρες και τις δύσβατες πλαγιές;

Η απάντηση δεν είναι μία· είναι υπαρξιακή, ψυχολογική, και βαθιά ανθρώπινη.

  1. Η αναζήτηση του νοήματος

Πολλοί ορειβάτες αναφέρουν πως τα βουνά τους καλούν. Όχι με λόγια, αλλά με την πρόκληση που ενσαρκώνουν: το να φτάσεις κάπου που δεν φτάνουν πολλοί. Εκεί, απογυμνώνεται το περιττό και απομένει η καθαρή εμπειρία του να είσαι ζωντανός. Οι δύσκολες συνθήκες κάνουν την κάθε ανάσα, την κάθε απόφαση, ζωτικής σημασίας.

  1. Αναμέτρηση με τα όρια

Η προσπάθεια να φτάσεις στην κορυφή είναι μεταφορά: για την ανάγκη να ξεπεράσεις τα όριά σου. Σε 5000 μέτρα, με παγωνιά, έλλειψη οξυγόνου και σωματική εξάντληση, τίποτα δεν είναι εύκολο — και γι’ αυτό έχει αξία. Ο άνθρωπος έχει την έμφυτη τάση να δοκιμάζει τον εαυτό του.

  1. Η σιωπή και η απογύμνωση από το εγώ

Εκεί πάνω, δεν έχει κοινό, δεν υπάρχει social media, δεν υπάρχει ούτε καν αντανάκλαση του εαυτού στον καθρέφτη. Υπάρχει μόνο η σχέση του ανθρώπου με τη φύση και με τον εαυτό του. Η αίσθηση της μικρότητας μπροστά στο απόλυτο μεγαλείο της φύσης είναι απελευθερωτική για πολλούς.

  1. Το “γιατί όχι;”

Στην τελική, ο άνθρωπος δεν πήγε στο φεγγάρι επειδή “έπρεπε” — πήγε γιατί μπορούσε. Ο αλπινισμός είναι η συνέχεια αυτής της εσωτερικής παρόρμησης. Όπως είπε και ο Τζορτζ Μάλορι όταν τον ρώτησαν γιατί θέλει να ανέβει στο Έβερεστ:”Because it’s there.”

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button