Οργισμένες αντιδράσεις για τα πυρά κατά διπλωματών στη Τζενίν – Εξηγήσεις από Ισραηλινούς πρέσβεις

Απαντήσεις για τα πυρά κατά ξένων διπλωματών στη Τζενίν της Δυτικής Όχθης ζητά η Γαλλία και η Ιταλία από τους Ισραηλινούς πρέσβεις στις χώρες τους, καθώς η «συγγνώμη» που ζήτησαν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) «για την ταλαιπωρία» δεν αρκεί στους δυτικούς αξιωματούχους.
Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό δήλωσε ότι πρόκειται να καλέσει τον Ισραηλινό πρέσβη, χαρακτηρίζοντας το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς «απαράδεκτο» και δηλώνοντας ότι θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις.
Τα προειδοποιητικά πυρά καταδίκασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Κάσπαρ Βέλντκαμπ, δηλώνοντας ότι «ζήτησε διευκρινίσεις από τις ισραηλινές αρχές».
Η Ολλανδία «εξετάζει περαιτέρω βήματα» τόνισε ο ίδιος προσθέτοντας πως «οι διπλωμάτες θα πρέπει να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους και οι απειλές εναντίον τους είναι απαράδεκτες.
Αντίστοιχα και η Ιταλία θα καλέσει τον πρεσβευτή του Ισραήλ στο υπουργείο Εξωτερικών για να δώσει «επίσημες διευκρινίσεις» σχετικά με το περιστατικό, όπως δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.
«Απαιτούμε άμεση διευκρίνιση από την ισραηλινή κυβέρνηση για το τι συνέβη. Οι απειλές κατά διπλωματών είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter).
Διεθνείς αντιδράσεις – «Απαράδεκτη η απειλή κατά της ζωής
Ένας διπλωμάτης που ήταν παρών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης επιβεβαίωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι άκουσε «επαναλαμβανόμενους πυροβολισμούς» να προέρχονται από το εσωτερικό του καταυλισμού. Έκανε λόγο για «σοβαρό περιστατικό στο οποίο θα αντιδράσουμε» σύμφωνα με τους Times of Israel.
«Δεν πρόκειται για “ταλαιπωρία”» όπως κατέστησε σαφές ο αξιωματούχος.
«Αυτό είναι ένα σοβαρό περιστατικό στο οποίο θα αντιδράσουμε κατάλληλα, μετά από διαβουλεύσεις με τους εταίρους μας» ανέφερε ο Δυτικός αξιωματούχος.
«Οποιαδήποτε απειλή κατά της ζωής διπλωματών είναι απαράδεκτη» δήλωσε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλας. «Καλούμε το Ισραήλ να διερευνήσει αυτό το περιστατικό και να καταστήσει υπόλογους τους υπεύθυνους», τόνισε η Κάλας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
«Το ισπανικό υπουργείο διερευνά όλα όσα συνέβησαν. Στην ομάδα των διπλωματών συμμετείχε ένας Ισπανός, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του. Είμαστε σε επαφή με άλλες εμπλεκόμενες χώρες για να δώσουμε μια κοινή απάντηση σε ό,τι συνέβη, το οποίο καταδικάζουμε έντονα» ανέφερε το ισπανικό ΥΠΕΞ σε σύντομη ανακοίνωση που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Μαξίμ Πρεβό απαίτησε «πειστικές εξηγήσεις» από το Ισραήλ για το συμβάν, λέγοντας ότι τα προειδοποιητικά πυρά στόχευσαν «περίπου 20 διπλωμάτες», συμπεριλαμβανομένου ενός Βέλγου.
«Είναι καλά, ευτυχώς», είπε ο Πρεβό σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter), αναφορικά με τον Βέλγο διπλωμάτη. «Αυτοί οι διπλωμάτες πραγματοποιούσαν επίσημη επίσκεψη στην Τζενίν, έπειτα από συντονισμό με τον ισραηλινό στρατό, σε μια πομπή περίπου είκοσι σαφώς αναγνωρίσιμων οχημάτων» δήλωσε ο επικεφαλής της βελγικής διπλωματίας.
«Συγγνώμη για την ταλαιπωρία»
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ζήτησαν «συγγνώμη για την ταλαιπωρία που προκλήθηκε» από τα πυρά που άνοιξαν στρατιώτες τους την ώρα που ομάδα ξένων διπλωματών πραγματοποιούσε επίσκεψη
Ο στρατός δήλωσε ότι διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας, αλλά ανέφερε επίσης ότι η αντιπροσωπεία είχε παρεκκλίνει από την προκαθορισμένη διαδρομή. Αξιωματούχοι αναμένεται να πραγματοποιήσουν συνομιλίες με εκπροσώπους από τις εμπλεκόμενες χώρες προκειμένου να «ξεκαθαρίσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το περιστατικό» ανέφερε ο IDF.
Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή των πυροβολισμών
Στο μεταξύ, βίντεο που δημοσιεύθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, δείχνει δεκάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων φωτογράφων, κοντά σε ένα σημείο ελέγχου του στρατού στη Τζενίν.
Στα πλάνα στρατιώτες καταγράφονται να ανοίγουν πυρ στον αέρα από το εσωτερικό του καταυλισμού προσφύγων της Τζενίν, με την ομάδα διπλωματών να τρέχει πίσω στα αυτοκίνητά της.
Η ομάδα, η οποία περιλάμβανε επίσης εκπροσώπους από την Ιορδανία, την Αίγυπτο, το Μαρόκο, την Ισπανία, την Ινδία και άλλες χώρες, περιόδευε στην πόλη της βόρειας Δυτικής Όχθης, η οποία έχει αποτελέσει το επίκεντρο σημαντικών ισραηλινών επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια.