ΚρήτηΤοπικές Ειδήσεις

Οργανισμοί του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι τα σχέδια του Ισραήλ για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα θέτουν ζωές σε κίνδυνο

Διεθνείς ανθρωπιστικοί οργανισμοί προειδοποίησαν την Παρασκευή ότι τα σχέδια που παρουσίασε το Ισραήλ για να ελέγχει τη διανομή βοήθειας στη Γάζα —συμπεριλαμβανομένης μιας πρότασης που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ— θα εντείνουν τα δεινά και τους θανάτους στον κατεστραμμένο παλαιστινιακό θύλακα, ο οποίος βρίσκεται υπό πλήρη αποκλεισμό από το Ισραήλ εδώ και σχεδόν 10 εβδομάδες.

Καλούν το Ισραήλ να άρει την απαγόρευση εισαγωγής τροφίμων, φαρμάκων και άλλων προμηθειών, τονίζοντας ότι αυτή η απαγόρευση έχει οδηγήσει σε εκτίναξη του υποσιτισμού και της πείνας μεταξύ των Παλαιστινίων, καθώς τα αποθέματα εξαντλούνται ραγδαία.

«Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως διαπραγματευτικό χαρτί», δήλωσε ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος της UNICEF από τη Γενεύη.

Οι ΗΠΑ προτείνουν νέο σύστημα διανομής

Ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ, Μάικ Χάκαμπι, δήλωσε ότι ξεκινά νέο σύστημα διανομής βοήθειας και τροφίμων, το οποίο θα ξεκινήσει σύντομα. Είπε ότι οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Τόνισε ότι το σύστημα θα είναι ανεξάρτητο από το Ισραήλ, με ιδιωτικές εταιρείες να παρέχουν ασφάλεια, ενώ ο ισραηλινός στρατός θα διασφαλίζει μόνο τις περιμετρικές περιοχές από απόσταση.

Φωτογραφία ΑΡ

Νέος οργανισμός υπό αμερικανική στήριξη

Ένα νέο σχήμα με την ονομασία Gaza Humanitarian Foundation, το οποίο αποτελείται από Αμερικανούς πρώην αξιωματούχους, στρατιωτικούς και εργολάβους ασφαλείας, παρουσίασε πρόταση για διανομή βοήθειας στη βάση των ισραηλινών απαιτήσεων, σύμφωνα με έγγραφα που δημοσίευσε το Associated Press.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για το ίδιο σχέδιο που ανέφερε ο Χάκαμπι. Ωστόσο, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δηλώνουν ότι η δημιουργία του οργανισμού δεν καθησυχάζει τις ανησυχίες τους.

ΟΗΕ: «Όχι» στον ισραηλινό έλεγχο της βοήθειας

Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει εδώ και εβδομάδες ότι σκοπεύει να επιβάλει νέο σύστημα διανομής, χωρίς να έχει δώσει δημόσιες λεπτομέρειες. Ο ΟΗΕ και οι περισσότερες ΜΚΟ αρνούνται να συμμετάσχουν, υποστηρίζοντας ότι οι λεπτομέρειες παραβιάζουν τις ανθρωπιστικές αρχές.

Τα σχέδια του Ισραήλ φέρονται να προβλέπουν:

  • Δημιουργία λίγων σημείων διανομής εντός της Γάζας, στα οποία θα μεταβαίνουν οι Παλαιστίνιοι
  • Τη χρήση ενόπλων εταιρειών ασφαλείας για τη φύλαξη αυτών των σημείων
  • Έλεγχο των δικαιούχων της βοήθειας από το Ισραήλ

«Το σχέδιο φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τον έλεγχο στα είδη πρώτης ανάγκης ως μέσο πίεσης», είπε ο Έλντερ της UNICEF.
«Δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις του Ισραήλ να επιτρέπει και να διευκολύνει αμερόληπτη ανθρωπιστική βοήθεια.»

Το σχέδιο θα ενισχύσει τον εξαναγκαστικό εκτοπισμό Παλαιστινίων για πολιτικούς και στρατιωτικούς λόγους, πρόσθεσε. Όσοι είναι ευάλωτοι —παιδιά, ηλικιωμένοι, ασθενείς— ενδέχεται να μην καταφέρουν να φτάσουν στα σημεία διανομής, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν ακόμη περισσότερο.

«Περισσότερα παιδιά θα υποφέρουν και θα κινδυνεύσουν από θάνατο ή τραυματισμό εξαιτίας αυτού του σχεδίου. Η λύση είναι απλή: άρση του αποκλεισμού, είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας, διάσωση ζωών.»

ΓΑΖΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Φωτογραφία ΑΡ

ΟΗΕ: Το νέο σχέδιο δεν καλύπτει την πραγματική ανάγκη

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, Γενς Λέρκε, δήλωσε ότι οι συναντήσεις με Ισραηλινούς αξιωματούχους δεν έχουν καθησυχάσει τις ανησυχίες του ΟΗΕ.

«Η μορφή που μας έχει παρουσιαστεί δεν μας επιτρέπει να συνεχίσουμε τις σωτήριες δραστηριότητες στην κλίμακα που ήταν δυνατή πριν τον πλήρη αποκλεισμό.»

Το Ισραήλ επέβαλε τον αποκλεισμό στις 2 Μαρτίου, έπειτα από κατάρρευση εκεχειρίας

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι ο αποκλεισμός και οι νέοι βομβαρδισμοί έχουν στόχο την πίεση προς τη Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτηρίζουν τον αποκλεισμό «όπλο πείνας» και πιθανό έγκλημα πολέμου.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θα επαναλάβει τη διανομή βοήθειας μέχρι να δημιουργηθεί νέο σύστημα, κατηγορώντας τη Χαμάς ότι κλέβει προμήθειες. Ο ΟΗΕ και οι ΜΚΟ αρνούνται τις κατηγορίες, λέγοντας ότι υπάρχει αυστηρή παρακολούθηση.

ΓΑΖΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Φωτογραφία ΑΡ

Απαραίτητος ο ρόλος της UNRWA

Η διανομή βοήθειας έως τώρα γίνεται κυρίως από τη UNRWA, την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.
Το Ισραήλ έχει απαγορεύσει την παρουσία της από πέρυσι, ισχυριζόμενο ότι στελέχη της έχουν δεσμούς με τη Χαμάς — χωρίς, ωστόσο, να παρέχει αποδείξεις.

Η εκπρόσωπος της UNRWA, Ζουλιέτ Τουμά, δήλωσε:

«Είναι αδύνατο να αντικατασταθεί η UNRWA. Είμαστε ο μεγαλύτερος ανθρωπιστικός οργανισμός, με τη μεγαλύτερη εμβέλεια. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να φανταστούμε επιχείρηση χωρίς εμάς.»

Η πρόταση της Gaza Humanitarian Foundation αναφέρει ότι θα δημιουργήσει 4 σημεία διανομής για 300.000 ανθρώπους το καθένα, καλύπτοντας περίπου το μισό πληθυσμό της Γάζας. Δεν δίνει, όμως, χρονοδιάγραμμα.

Το βασικό πρόβλημα είναι ο αποκλεισμός

«Η λεηλασία λίγων φορτηγών εδώ κι εκεί δεν είναι το κύριο πρόβλημα», λέει ο Λέρκε.

«Το πρόβλημα είναι ότι εκατοντάδες φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας παραμένουν μπλοκαρισμένα κάθε μέρα. Αυτός είναι ο πυρήνας της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.»

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button